(14.50 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Od 1. 1. 2022 došlo na základě nařízení vlády k navýšení platby za státní pojištěnce. Vyměřovací základ za státního pojištěnce v tomto roce je 14 570 korun a z toho vypočítané pojistné je 1 967 korun na měsíc a pojištěnce. Vaše vláda přepracovala státní rozpočet, ve kterém má v úmyslu od 1. 7. snížit vyměřovací základ na úroveň druhé poloviny roku 2020, to znamená, stanovit vyměřovací základ 11 607 korun, z kterého bude platba za státní pojištěnce činit 1 567 korun, to znamená minus 400 korun. Z původně plánovaných příjmů zdravotní pojišťovny 139 miliard to má být 125 miliard korun. K těmto 125 miliardám je třeba přičíst ještě 46 miliard, které stát zaplatí za ukrajinské uprchlíky, a dostáváme se na hodnotu zhruba 129 miliard, což stále znamená deficit téměř 11 miliard korun oproti plánovaným příjmům zdravotních pojišťoven. Mimo to jste snížili o 6 miliard rozpočtovou kapitolu Ministerstva zdravotnictví.

Snížení plateb za státní pojištěnce je bezprecedentní krok, kterým pokračujete v destabilizaci těžce zkoušeného zdravotnictví ekonomicky a následně i personálně. Celkový deficit činí 20 miliard. (Předsedající: Pane poslanče, váš čas.) Moje otázka zní: Budete řešit podfinancované zdravotnictví dalším navýšením zadlužení našeho státu? Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: S další interpelací v tuto chvíli vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová a připraví se pan poslanec Martin Kolovratník. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane nepřítomný premiére, k 1. 1. 2022 nabyl účinnosti nový stavební zákon, který řeší vznik Nejvyššího stavebního úřadu. Mě zajímá, jak probíhá či proběhl výběr předsedy Nejvyššího stavebního úřadu, zda byla předložena systemizace pracovních míst, a to na základě agendy 283/2021 a 284/2021, taktéž v souladu s účinným zákonem. Pokud se tak nestalo, jaké máte vysvětlení pro to, že flagrantně porušujete zákon? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času paní poslankyni. S další interpelací vystoupí v tuto chvíli pan poslanec Martin Kolovratník, připraví se pan poslanec Radek Koten. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo, já mám na vás, pane premiére, dnes ještě tady druhou interpelaci. Teď zůstanu v rezortu dopravy a budu se ptát na řeknu koaliční postoj nebo na vaše vztahy v rámci vládní pětikoalice, a to ve věci splavnosti Labe. Vysvětlím to, že vznikla dohoda mezi vládou České republiky a vládou Spolkové republiky Německo o údržbě a rozvoji mezinárodní vnitrozemské labské vodní cesty. Je to dokument, který leží tady ve Sněmovně. Vaší vládou prošel teď zhruba před jedním dvěma týdny. Je to sněmovní tisk, který tady máme, je připraven, je v programu této schůze, nevím, jestli bude teď nebo v dubnu projednáván. To je přesný název toho dokumentu. Avizuji, že za hnutí ANO tenhle dokument podpoříme, protože vznikal ještě za předchozí vlády, za našeho působení. My jsme vždy splavnost Labe až do uzlu do Pardubic, odkud já pocházím, podporovali. Jen připomenu, že stačí pro tu splavnost dokončit dva dopravní nebo vodní uzly, dvě místa, to jest v Děčíně a v Přelouči. Labe bude splavné v celé své délce na území České republiky, takže za nás podpora.

To, co ale dlouhodobě tady Sněmovnou rezonuje, je odpor jednoho z vašich koaličních partnerů, členů koalice, a to Pirátů, proti splavnění Labe. Rezonovalo to tady v tom minulém období i v tom předminulém vždy, když jsme řešili dopravní zákony, podporu vodní cesty, stavební zákon. Piráti vždy rezistentně byli proti splavnění Labe, ať už Ivan Bartoš, nebo v minulém období environmentalistka paní Dana Balcarová.

Takže já bych se vás, pane premiére, rád zeptal, až tady budeme hlasovat o splavnosti Labe, jaký bude postoj vládní koalice, až přijde na řadu tady to podle nás důležité hlasování, které je i nějakým vzkazem vůči partnerovi, vůči Německu, jak se k němu postaví jednotlivé koaliční strany? Neohrozí schvalování tady toho dokumentu další projednání? Nebude to rozkol v koalici? Nebo mávnete rukou nad tím, že významný klub čtyř Pirátů se holt zdrží nebo hlasovat nebude? Děkuji za otázky.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Radek Koten a zároveň se připraví i na další interpelaci, protože má interpelací více. Takže v tuto chvíli pan poslanec Radek Koten a jeho dvě minuty.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. Musím říct, že tolik štěstí v jeden den snad ani neunesu. Já bych se pana premiéra zeptal na jeho cestu na Ukrajinu, protože lidé, voliči, mi píší, že jim to připadá divné, že ta cesta trvala tak krátkou dobu, protože i Ukrajinci, kteří zde u nás pracují už několik let a jsou z té oblasti, ať už z Kyjeva, nebo z jeho okolí, mi tvrdili, že ta cesta tam za velmi dobrých podmínek trvá třicet hodin.

Já bych se tedy pana premiéra zeptal, kde tedy doopravdy byl, nebo jestli opravdu byl v Kyjevě. Ti lidé to počítali. Ty vlaky, které by tam jely, by musely jet rychlostí 478 kilometrů za hodinu. Troufám si tvrdit, že TGV na Ukrajinu ještě nejezdí, takže bych se ho opravdu velmi rád zeptal, kde tedy doopravdy byl na jednání, pokud to tedy není tajné. Já sám osobně si dovoluji také tvrdit, že to byla noční můra ochranné služby, takováto cesta. Nejsem si zcela jist, zda ochranná služba, která má na starost ochranu ústavních činitelů, zda by do toho skutečně v této podobě šla. Já si to tedy nedokážu moc představit. Ale jako PR řešení - samozřejmě dobře.

Ale také bych se ještě dále zeptal, zda tam pan premiér jednal o nějakých dalších věcech, protože někteří poslanci z opozice - na Parlamentních listech jsem, tuším, zachytil ten článek - se také ptali, zda se tam nedomlouvá nějaká další smlouva odštěpeného křídla NATO. Takže to jsou otázky, na které bych se ho velmi rád zeptal. Doufám, že mi odpoví po pravdě.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Znovu zdůrazním, že pan předseda vlády je řádně omluven a odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně. V tuto chvíli budu konstatovat, že s další interpelací vystoupí pan poslanec Radek Koten - a jeho další dvě minuty.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji. Já tady mám ještě jednu celkem zásadní otázku na pana premiéra, protože tato vláda deklarovala, že se obejdeme jak bez ruského plynu, tak bez ruské ropy. Také vzkázal občanům této země, kteří jezdili za 55 korun za litr pohonné hmoty, že je potřeba omezit spotřebu tak, abychom nepodporovali agresivní ruskou politiku. Na druhé straně tato vláda - neříkám, že členové vlády, ale v podstatě paní Pekarová Adamová je také součástí této vládní koalice - vládním speciálem se letělo na EXPO do Dubaje. Tak já bych se velice rád zeptal, kolik ta cesta stála, kolik se spálilo paliva, už tedy zdraženého, a kolik osobních automobilů by na toto palivo mohlo jezdit, na jeho ekvivalent tedy, na naftu nebo na klasický benzin - protože vím, že to je letecký kerosin. V tomto případě by mě tedy zajímalo, jakým způsobem si tedy tato vláda představuje to šetření, protože občané České republiky tady počítají každou korunu, obrací ji čtyřikrát v kapse, na tankování si pomalu berou novomanželskou půjčku, a vláda si tady létá na veletrhy EXPO do Dubaje. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v tuto chvíli musím konstatovat, že byly vyčerpány všechny přihlášky na předsedu vlády. Jak již jsem avizovala, pan předseda vlády je omluven a odpoví v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně.

Nyní budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády. Požádala bych paní poslankyni Bereniku Peštovou, aby přednesla svoji interpelaci na pana ministra financí Zbyňka Stanjuru a zahájila tak blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Připraví se Martin Kolovratník. Máte slovo, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP