(15.50 hodin)

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane ministře, obracím se na vás ve věci zneužití Ministerstva vnitra za účelem zisku advokáta Stanislava Polčáka v kauze Vrbětice. Jde o vašeho europoslance, do včerejška místopředsedu hnutí STAN, bývalého předsedu Sdružení místních samospráv. Ten nabídl své služby postiženým obcím, tehdy však nikdo nevěděl, jakou cenu si pan Polčák naúčtuje. Nyní se bavíme o provizi cirka 8 milionů korun, kterou pan Polčák chtěl, teď už ji zase nechce, teď chce odměnu za práci pro své kolegy, nevíme jakou a nevíme, za co.

Jsou mi známa vaše mediální prohlášení, tento problém je však daleko hlubší a zásadnější než holé odbytí, že to pan Polčák tak nemyslel a ta částka taky nesedí. Řekněme si to na rovinu: pan europoslanec Polčák zobchodoval jako advokát svůj politický vliv. Novelu, kterou finalizovalo Ministerstvo vnitra a schválila drtivou většinou Poslanecká sněmovna, prodal obcím, které postihly výbuchy ve Vrběticích, za osm mega.

Ptám se vás: Jak budete řešit, aby do budoucna nebyla zneužita státní správa a Poslanecká sněmovna za účelem zisku advokátů a advokátních kanceláří? Jak hodláte ne mediálně, ale skutečně tuto bezprecedentní situaci řešit? A následně jak vysvětlíte Sněmovně, že je možné obchodovat politický vliv advokátem? Jste bývalý starosta města Kolína. Jakou vy osobně máte zkušenost s politiky s právním vzděláním tohoto typu? Vy jste se s tím setkal? Schvalujete postup pana Polčáka? Mělo snad hnutí STAN nebo někteří jeho členové mít z oné osmimilionové provize také nějaký osobní prospěch? Děkuji vám za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče, za přednesení interpelace a dodržení času a nyní bych požádala o odpověď prvního místopředsedu vlády a pana ministra vnitra Víta Rakušana. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, pane poslanče. Každý z nás máme právo pojmenovat naši interpelaci, jakým chceme způsobem, ale já jsem v těch dvou minutách - možná vám nestačil na to vyslovení otázky čas a využijete to v té zbývající minutě - neslyšel nic o tom, co jste tady tak provokativně napsal do názvu, a to je zneužití Ministerstva vnitra.

Ministerstvo vnitra připravovalo tuto novelu na počátku června minulého roku, tedy za úplně jiné politické konstelace, než je teď. Připravili to zástupci rezortů vnitra, obrany a financí. Ti se opakovaně sešli, byli to odborníci ministerstev za doby působení minulé vlády. Legislativní rada na to dostala výjimku rozhodnutím minulé vlády, aby to nešlo do mezirezortního připomínkového řízení. Vlastně nevím proč, to by mohli odpovědět vaši kolegové z bývalé vlády, ale nešlo to do něj. A bylo následně ministrem vnitra rozhodnuto, že bude předložen Poslanecké sněmovně jako poslanecká iniciativa, pod kterou byla řada poslanců podepsána. Nevím taky, proč se zvolila tahle metoda. Mohlo to jít ministerským návrhem, ale to je prostě nějaké systémové rozhodnutí. Ale já v tom z ničeho nevidím, že by nějak bylo zneužito Ministerstvo vnitra k čemukoli. Nevidím ani zneužití Ministerstva vnitra dnes pod mým vedením v této věci, protože Ministerstvo vnitra je pouze tím místem, které úředním postupem, do kterého ministr skutečně nezasahuje, vyplácí odškodnění jednotlivým obcím a jejich občanům, a to v zázračně rychlých termínech a tak, že jednotliví občané jsou s tímto spokojeni. Takže tady by se mohla zaradovat minulá vláda, že přišla s hezkým zákonem. Mohli bychom se zaradovat my, že nám teď jde administrace těch věcí správným způsobem.

Za další, a už jsem to řekl jednou: Odmítám, že by tady kdokoli obchodoval se zákony. Tady nikdo se zákony neobchodoval. A to, že pan Polčák vyvodil politickou odpovědnost a že to já jsem označil za absolutně nemožné přijmout tuhle odměnu hned v pondělí, v úterý nebo kdy se ta kauza objevila, tak to je prostě a jednoznačně fakt. Ano, já si skutečně myslím, že to byla politická chyba, že člověk nemá zároveň dělat politika a zároveň dělat advokáta obcím, které v té chvíli dostávají nějaké peníze ze zákona, který jsem jako politik prosazoval. V tom je politická chyba. Vystoupil jsem k tomu ráno, osobně v tomto vidím každopádně střet zájmů, který tady byl. My jsme střet zájmů kritizovali u bývalého premiéra, ten odpovědnost nikdy nevyvodil. Pan Polčák ji vyvodil včera, odstoupil, přestal být místopředsedou našeho hnutí.

Za další: veškeré právní služby pana Polčáka v těch obcích jsou zrušeny, jsou vypovězeny, to znamená, že on z toho jako právník žádnou korunu mít nebude. On nepokračuje ani v právním poradenství pro jednotlivé obce, to znamená, nebude inkasovat ani korunu, nejenom tu odměnu, která byla navrhována starosty obcí. Ale on nebude inkasovat nic ani za právní poradenství, protože ty smlouvy jako takové byly vypovězeny a ty obce si budou hledat nějaké nové právní zastoupení. Takže ani tato informace, kterou uvádíte, skutečně nesedí.

No a na to, jestli jsem já někdy měl něco z nějakých záležitostí nebo naše hnutí, tak na tuhle vaši drzost ani nebudu reagovat. Možná podle sebe soudím tebe? Nevím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře, za dodržení času. Zeptám se, zda je zájem o doplňující otázku? Ano, poprosím, pan poslanec Marek Novák.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji. Já jsem to určitě nepřenesl ani jsem nezmínil vás. Já jsem vás zmínil, jestli máte zkušenost, ne jestli jste něco bral, nebo ne. Ale to je v pořádku - podle sebe soudím tebe, tomu rozumím. Spíš se doplním vzhledem k tomu, že dneska vyšly najevo další informace: tak vlastně pan Polčák sem vstoupil na kartu europoslance, víceméně s námi jednal jako zástupce SMS. A následně ještě došlo k tomu, že se dneska nějakým způsobem dostala na světlo informace o tom, že za každou hodinu, i hodinu, kterou pan Polčák osobně proseděl se mnou a prokonzultoval, si účtoval 47 000 korun. Jaký máte na tohle názor?

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za doplňující otázku a dodržení času. Nyní bych požádala o odpověď pana ministra vnitra pana Víta Rakušana. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Mám ještě sám k sobě doplňující odpověď, kterou jsem předtím neřekl. Vy jste se mě ptal na řešení té situace, pane kolego, ještě předtím. No tak to pojďme řešit společně, pojďme prosadit zákon o lobbingu. Vy tvrdíte, že chcete, že ho máte připravený, uvidíme, jaký bude, a pojďme si jasně říct, v jakých dimenzích se může a nesmí pohybovat politický lobbing, kdo ho smí provozovat a kdo ho nesmí provozovat.

Ale teď si uvědomme ještě jednu věc: Pokud kdokoli, a já jsem mezi těmi lidmi, kteří chodili po Poslanecké sněmovně, a vedl jsem konzultace o tomto zákonu - možná i spolu jsme se o něm bavili, myslím, že jste byl spolupředkladatelem, pokud se nepletu, byl jste pod ním podepsán - tak jsme chodili a bavili jsme se s našimi kolegy o tom, aby ho podpořili. Dělali jsme to v našich klubech, napříč kluby. Vy i já jsme dělali legitimní politický lobbing. Legitimní politický lobbing, za který jste vy ani já neměl ani jednu korunu. To je určitě v pořádku.

Pan Polčák taky dělal politický lobbing, nemáte správnou informaci, on za žádný politický lobbing neměl žádnou takovou částku, jakou jste zmínil, a neměl ji ani za právní služby. Ta částka, kterou jste zmínil, je rozpočítána asi na tři právníky. Oni ji přiřkli panu Polčákovi a chybí tam právní poradenství občanům, právní poradenství při administraci zakázek, a to nebylo za lobbing, ale za právní poradenství. Ale v tom já spatřuji tu chybu. To znamená, pan Polčák jako politik měl právo lobbovat za zákon. Mimochodem - ten zákon je extrémně dobrý. Mimochodem, ten zákon prospěl obcím. Pomohl těm, na které se ve Vrběticích ty předchozí dlouhodobě vykašlaly. Ale problém je, že se těžko odděluje ta role, ano, ale on prokazatelně - a chce to řešit u advokátní komory a prokázat, že ty peníze, a rozhodně ne 47 000 za hodinu, úplný nesmysl, nevím, úplný nesmysl - samozřejmě chce prokázat, že tu advokátní práci jako takovou odvedl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane ministře, děkuji za odpověď a dodržení času. Nyní s další interpelací přijde pan poslanec Andrej Babiš, který bude interpelovat místopředsedu vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj pana Ivana Bartoše. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP