(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 16. schůze Poslanecké sněmovny, všechny vás zde srdečně vítám a zároveň prosím o alespoň mírné ztišení.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás všechny odhlásím a poprosím, přihlaste se svými identifikačními kartami, a případně poprosím, abyste mi oznámili, kdo žádáte o vydání náhradní karty. Konstatuji, že o vydání náhradní karty požádal pan poslanec Karel Smetana, bude hlasovat s náhradní kartou číslo 24.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: paní poslankyně Andrea Babišová do 12.30 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Roman Bělor z pracovních důvodů, Jiří Carbol ze zdravotních důvodů, Aleš Dufek ze zdravotních důvodů, Šimon Heller ze zdravotních důvodů, Jiří Horák ze zdravotních důvodů, David Kasal ze zdravotních důvodů, Lenka Knechtová taktéž ze zdravotních důvodů, Tomio Okamura do 12 hodin ze zdravotních důvodů, Zuzana Ožanová se taktéž omlouvá ze zdravotních důvodů, Pavel Růžička také ze zdravotních důvodů, Bohuslav Svoboda se omlouvá z důvodů pracovních, Julius Špičák do 10 hodin z důvodů zdravotních, paní poslankyně Barbora Urbanová od 10.45 do 12.30 hodin z pracovních důvodů, Helena Válková ze zdravotních důvodů, Milan Wenzl ze zdravotních důvodů.

Z členů vlády se omlouvá do 13.30 pan předseda vlády Petr Fiala ze zdravotních důvodů... (V sále je silný hluk.) ale poprosím... (Zvoní zvoncem.) Velmi poprosím o snížení hladiny hluku. Dále se omlouvá z členů vlády Mikuláš Bek z pracovních důvodů, Petr Gazdík do 11 hodin z pracovních důvodů, Helena Langšádlová ze zdravotních důvodů, Jan Lipavský do 11 hodin z pracovních důvodů, Martin Kupka od 9 do 12.30 z pracovních důvodů.

A dále ještě z poslanců pan poslanec Ondřej Benešík do konce týdne, tedy od 6. do 8. dubna, se omlouvá ze zdravotních důvodů z jednání Sněmovny, a dále se omlouvá po celý jednací den, dnes 6. 4., z pracovních důvodů pan poslanec Andrej Babiš. To by tedy byly nyní došlé omluvy.

Musím ještě jednou zkonstatovat, že rána chápu, že jsou náročná, ale že kdo chce diskutovat, prosím, přeneste diskusi do předsálí.

Dnešní jednání bychom měli zahájit pevně zařazenými body 79, což je sněmovní tisk 43, Nakládání s geneticky modifikovanými organismy, potom bod 7, sněmovní tisk 151, a dále bod 9, sněmovní tisk 174. Poté bychom pokračovali případně projednáváním bodů podle schváleného pořadu schůze, což by byly body z bloku prvního čtení, a ve 12.30 máme pevně zařazený bod 121, Připomenutí genocidy ukrajinského národa během hladomoru organizovaného stalinským režimem Sovětského svazu v letech 1932 až 1933. Ve 13.30 hodin máme pevně zařazené volební body 85 až 96 s tím, že jejich výsledky budou potom vyhlášeny zde v jednacím sále v 16 hodin.

A nyní je, prosím, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, prostor pro vaše návrhy na změnu nebo doplnění pořadu schůze. Ano, vnímám, že se hlásí pan poslanec Patrik Nacher. Už byl přihlášen pan poslanec Marek Benda. Dám přednost panu předsedovi poslaneckého klubu. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, poprosím o trošičku ztišení, a jenom bych chtěl navrhnout dnes jako bod číslo 2 sněmovní tisk 173, Návrh zákona, kterým se mění zákon v oblasti správy daní. Jedná se o ten lex Ukrajina ve smyslu možnosti odepisování vyššího procenta daně pro letošní rok. Doporučuji, aby to bylo zařazeno dnes jako druhý bod, jedná se o druhé čtení.

Jak víte, na minulé schůzi jsme udělali první čtení, které nemohlo být projednáno v režimu § 90. Lhůta byla zkrácena na 12 dnů, ta lhůta uplynula včera, takže myslím, že můžeme dnes v klidu udělat druhé čtení a vyslat našim dárcům vzkaz, že bude jejich dárcovství směrem k Ukrajině zohledněno v jejich daňovém přiznání za příští rok. Děkuji za podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jenom se ujistím, jde tedy o návrh na zařazení nového bodu, děkuji.

A nyní pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, ano, je to nový bod, my to určitě podpoříme, ale já tady znovu chci zařadit, a řeknu vám proč, tisk 41, bod 50, řešení krátkodobého ubytování. Řeknu vám proč.

Včera, když se podíváte na zprávy televize Nova, tak tam příslušný radní z Prahy Adam Zábranský za Piráty řekl, že krátkodobé ubytování se v Praze neřeší, protože k tomu Praha nemá nástroj. A mně už to přijde opravdu absurdní. Praha v čele s Piráty, STAN, TOP 09, KDU nemá nástroj a stejné subjekty tady ten nástroj blokují. Jenom připomínám, že ten tisk už je otevřen, já ho tady nenavrhuji dozařadit, já tady navrhuji, abychom ho doprojednali. A klidně to zamítněme, ale tím prostě dáme jasně najevo, jak se k tomu stavíme.

Jestli vás nepřesvědčilo to, že jsem tady včera četl úryvky z usnesení různých soudních rozhodnutí na úrovni Evropské unie, tak vám přečtu, jak to řeší třeba Amsterdam, který určitě my tady všichni považujeme za svobodomyslné město. Ale já je mám tady ta města všechna. Je třeba požádat o povolení, toto povolení je placené. Od 1. 5. 2021 je vyžadovaná registrace nabízeného ubytování do národního registračního systému prázdninových pronájmů. Před každým poskytnutím ubytování musí být podána ohlášení městu, to je právě to, aby to město mělo nějaké základní informace, kde je uvedeno datum příjezdu, odjezdu hosta. A teď pozor, prázdninový pronájem nesmí být poskytován déle než 30 dnů. To si myslím, že už je velmi tvrdé, to si myslím, že je zbytečné. Je to prostě o důvěře ve vedení města, a to tady říkám já jako opoziční poslanec a opoziční zastupitel. My tam svého primátora nemáme, ani svoji radu. Jestli oni potom tedy tím nařízením rozhodnou nějakou přeregulovanost, tak je to rozhodnutí vedení města. A je paradoxní, že já jako zastupitel opoziční tady tlačím na to, aby vedení města mělo tyhlety možnosti.

Co se děje v centru měst? Je tam v těch místech určitá ztráta bezpečí, hluk, nedodržují se tam základní hygienické podmínky, nepořádek, ztráta soukromí, protože když se vám v těch domech mění ti lidé co tři dny, tak se tam opravdu necítíte bezpečně, ale především se tím vylidňuje centrum města. Tak to pojďme tady jednou, prosím pěkně, rozštípnout. Já jsem s tím otravný a budu s tím otravný. Já jsem zvědavý, až tady v Praze teď budou volby na podzim, jak si to ty subjekty obhájí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP