(10.50 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Potom to bylo navýšení životního a existenčního minima, to se navyšuje o částku, respektive o 10 %, i přesto, že index spotřebitelských cen v únoru rostl o 11 a více procent.

Takže tady se domnívám, že vláda, pokud dělá takováto opatření, tak dělá pouze pro určitou skupinu lidí, je to zhruba 5 % těch, kteří na to nějakým způsobem dosáhnou a mají na to nárok. Nicméně tato opatření jsou nedostatečná, poněvadž celé řadě lidí nepomůžou a nepomůže to ani byznysu. Pokud u nás například z Ostravy jedete do Polska, natankujete si plnou nádrž a ještě tam navíc nakoupíte v supermarketu, ušetříte na jedné této cestě 2 500 korun. A pokud máte u nás v Ostravě nebo v Bohumíně nebo v Karviné prázdnou nádrž, načerpáte pouze to, aby vám to vyšlo na cestu do Polska.

Co mě ale velmi trápí, je, že na celou řadu lidí tato vláda zapomněla, a já mám na srdci dvě skupiny - rodiny s dětmi, kde je jeden z rodičů doma, dovolili si třeba mít rodinu a jsou s malými dětmi jeden z nich doma, a nedej bože třeba si dovolili také mít vlastní bydlení. Tito lidé se nám začínají propadat do chudoby, poněvadž energetická, ale i příjmová chudoba se týká v dnešní době čím dál více lidí, mluví se až o jedné pětině. A netýká se to těch nejslabších, ale těch, kteří v rámci sociálního smíru udržují jako všude jinde tuto zemi nad hladinou, a to je střední třída. Kde je tedy to avizované navýšení rodičáku, které tady pan ministr u tohoto pultíku avizoval? Pokud to měl být jeden z dalších signálů této vlády, tak se to povedlo na jedničku, stejně jako slevy na poplatníka, další kouřový signál pro rodiny, pokud to ale mělo být něco skutečného a hmatatelného, je to bohužel za pět.

Tou druhou skupinou jsou zdravotně postižení. Ti jsou nejvíce biti. Zoufalost, se kterou se musí lidé v domácí péči potýkat s tím, jak jim před očima všechny ceny rostou, a nezvýšil se třeba ani příspěvek na péči, je skutečně veliká. Vždyť tato vláda nebyla schopna při rostoucích cenách pohonných hmot navýšit ani příspěvek na mobilitu, taková je to ostuda a mně je to strašně líto.

Myslel jsem si, že když to nebylo minulý týden, vyhlásí to třeba předevčírem, kdy byla vláda, a uděláme to tady rychle v prvním čtení. Neustále jen analyzujete, vypouštíte signály a prozatím v lidech vytváříte planou naději prázdnými deklaracemi. Kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá, to zaznělo i z úst vládních představitelů. Vy si však dáváte načas a ti lidé nakonec budou stát náš stát více, pokud skončí na sociálních dávkách. Proto bych moc rád otevřel ještě jednou tady tento bod s názvem Asociální opatření vlády jako reakce na rostoucí ceny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. S přednostním právem paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí sledující, pokud sledujete tuto ošklivou obstrukci, zakrytou krásnými řečmi. Oč jde? Jde o to, že v minulém období, když mělo hnutí ANO předsedu vlády, ten mluvil o tom, jak interpelace jsou dobré jenom k exhibování, a když už přišel, tak nám nadával, i mně osobně. A nyní ty krásné řeči mají zakrýt obrovské pokrytectví. Pokrytectví tkvící v tom, že jediné, oč dnes jde, že těmito obstrukcemi chce hnutí ANO zabránit projednání skutečně vymahatelného zákona o střetu zájmů. Tváříte se, že vám jde o lidi, ale jde vám jen o sebe. Tak to je.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní vystoupí řádně přihlášená paní poslankyně Klára Dostálová s novým bodem a připraví se pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si jenom dovolím, protože paní místopředsedkyně, prostřednictvím vás, pane předsedající, tady opravdu pomýlila dva zákony, tak vzhledem k tomu, že to sleduje veřejnost, a jak už jsme dneska slyšeli, paní místopředsedkyně Richterová, vaším prostřednictvím, nelže, ale mýlí se, tak opět se pomýlila, protože popletla zákon o evidenci skutečných majitelů a zákon o střetu zájmů. (Potlesk zleva.) Paní místopředsedkyně, ráda bych tedy, kdybyste si to nastudovala: Národní plán obnovy, milník číslo 212, můžete se na to podívat, hovoří o zákonu o evidenci skutečných majitelů, takže prosím, nejdřív si sestudovat, pak vystupovat na mikrofony. (Potlesk zleva.)

Bohužel, já tady skutečně potřebuji vystoupit kvůli tomu, že jste nám odmítli interpelace. Odmítli jste nám ústavní právo, a nám tedy nezbývá, vážená veřejnosti, než tady absolvovat toto kolečko, které dneska absolvujeme, protože my skutečně jako opozice hájíme vaše zájmy a chceme dostat ty palčivé body na jednání programu.

Proto mi tedy dovolte zařadit jako první bod před pevně zařazené body, to znamená první bod dnešního jednání, bod s názvem Dostupné bydlení pro všechny. V souvislosti se dvěma průběžně probíhajícími krizemi, ať už je to migrační krize z Ukrajiny, nebo související bytová krize českých občanů, je potřeba skutečně řešit, a to zejména ve velkých městech, a je potřeba toto řešit zásadně a řešit to nejenom jako problém bydlení migrantů, ale jako dlouhodobý problém bydlení našich studentů, našich mladých lidí, našich seniorů a tak dále. Současná vláda před problémem zavírá oči a jde cestou krizového ubytování, dokonce slyšíme v médiích slovo stanová městečka, což je ale nejhorší, co se může stát nejen nyní, ale i pro další měsíce. Bytový dluh v důsledku toho naroste, poroste sociální napětí a dostaví se vedlejší efekty takových krizových zařízení.

Dle analýz se ukazuje, že většina zemí dotčených uprchlickou krizí již udělala různá legislativní opatření, například Německo, Švédsko, Finsko a podobně. Je potřeba tedy opravdu hledat řešení, a to velmi rychlé řešení, které by mělo přinést vyšší výstavbu bydlení. Pan ministr Bartoš má ve svém programu takzvaný program Technická infrastruktura, to je program na zainvestování pozemků pro následnou bytovou výstavbu. Lze to podpořit, má tam převis zájemců, lze to podpořit okamžitě. Pak samozřejmě podpořit následnou bytovou výstavbu a tady samozřejmě je potřeba i pochválit, že modulární stavby jsou jednou z cest, ale dokud nemáte zainvestované pozemky pro bytovou výstavbu, tak to půjde těžko.

Také je potřeba si uvědomit, že nouzový stav nám skončí. Poté jsou obce a kraje, které jsou vystaveny těmto programům, nuceny soutěžit, takže opět nám tady narůstá časový deficit. Je potřeba zrychlit povolování staveb, zejména u bytových domů. A jakou jsme se vydali cestou? No, prodlužujeme stavební řízení o rok, takže to nám tu krizi opět nevyřeší.

Je potřeba řešit nedostatek materiálu a produktů v rámci výstavby. Ať se zeptáte jakéhokoliv starosty, největší problém je obrovský nárůst cen materiálu pro danou výstavbu jako takovou. Copak cena, on je ho i nedostatek. Chybí nám materiály, jako je například železná ruda, chybí nám prostě všechny ty ocelové konstrukce a tak dále. Tímto se také musí někdo zabývat.

Je potřeba vytvořit nový standard bydlení. Opět nabízíme spolupráci, ale bohužel ta spolupráce není vyslyšena, v minulém volebním období ve druhém čtení skončil zákon o dostupném bydlení. Neříkám, že byl bez chyby, ale určitě je potřeba ho znovu otevřít a například se bavit o standardu dostupného bydlení. Vždyť přece jde o to, umožnit výstavbu i nižšího standardu, který nebude vyžadovat například vyspělá chytrá řešení bydlení, rekuperace a podobně. Zásadní je, že nedojde ke zhoršení úrovně bydlení pro ty, kteří bydlet potřebují, ale zásadně to sníží cenu a bude na to potřeba i méně materiálů, o kterých jsem hovořila. A pak v neposlední řadě bychom se měli bavit i o snížení daňové zátěže na takto krizově postavené byty. Už jsem tady o tom hovořila a skutečně, mohl by to být další bod, bavit se o deficitu nebo o problému materiálové bilance. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji za dodržení času. Nyní pro pořádek, abych zachoval pořadí přihlášených, nevím, zda jste se hlásila, paní předsedkyně, s přednostním právem, poté paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Paní místopředsedkyně Olgo Richterová, prostřednictvím pana místopředsedy, já jsem chtěla reagovat v podstatě úplně stejně jako moje ctěná kolegyně Klára Dostálová, že jsou to dva odlišné zákony, ona to řekla za mě. Opakovat už to nebudu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP