(10.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tahle postižená důchodkyně, o které mluvím a jejíž případ konkrétně známe, nepotřebuje dezinformační weby, aby jí došlo, že se tu děje strašná nepravost. Nepotřebuje být kámoškou Putina, aby byla naštvaná na vás ve vládě, kteří ji fakticky okrádáte. V této debatě nejde o to, kdo je a není proruský či proukrajinský, ale kdo je pro- a protičeský. Je-li Fialova vláda tak solidární, měla by se postarat také, či především, o spravedlivé narovnání podmínek i pro naše lidi, pro naše občany České republiky.

Příspěvky na ubytování uprchlíků získají mimo jiné ubytovny, a to ve výši 250 korun za jeden den ubytování na jednoho uprchlíka, to znamená 7 500 měsíčně na jedno obsazené lůžko. Někteří majitelé ubytoven dnes vystěhovávají české nájemníky, tedy samoživitelky, důchodce nebo nejchudší rodiny, a namísto nich chtějí kvůli vyššímu profitu ze státního uprchlického příspěvku přijmout nové příchozí nájemníky z Ukrajiny. Tedy snaha pomoci jedné skupině ohrožených osob vede k poškození a diskriminaci jiných sociálně slabých, v tomto případě našich vlastních českých občanů.

Vážená vládo, pokud současnou ochotu pomáhat ukrajinským uprchlíkům může vystřídat nevraživost, pak se prosím nevymlouvejte na nic jiného než na vaši neochotu být spravedlivý stejně ke všem a stěžujte si na vaši viditelnou neochotu pomáhat českým občanům. Já osobně za nouzovým stavem ale vidím víc než jen ekonomiku. Nouzový stav vám pomáhá ještě více obhajovat omezování už tak omezovaných ústavních svobod a lidských práv našich občanů. V prvé řadě jde o lidské právo na svobodu názoru a svobodu projevu. To, před čím jsme nejen my dlouhodobě po léta varovali, nabývá stále hrozivějších rozměrů. Během vládní covidové hysterie posílila cenzura a boj s jiným než oficiálním názorem pod záminkou boje s dezinformacemi. Cenzura jednotlivých projevů na internetu překročila donedávna myslitelné hranice, takže desetitisíce lidí mají zakázané diskuse a některé informační weby jste rovnou zlikvidovali. Národní divadlo zakázalo operu Čajkovského na motivy Gogolovy pohádky. Ukrajinec Gogol si bohužel dovolil napsat pohádku, která je v dnešním kontextu války na Ukrajině nevhodná.

Tady z tohoto pohledu nejde vůbec o covid ani o Ukrajinu, jde o to, zda se připojíme k trendu na Západě, kde jsou pod záminkou korektnosti potlačovány názory a projevy, které nesouhlasí s multikulturalismem a překrucováním dějin, překrucováním přírodních zákonů a prostých, jasně viditelných faktů. Svoboda projevu, svoboda slova i právo na informace buď je, nebo není. Nacisté zakázali a trestali poslech zahraničních rádií a komunisté rozhlas financovaný Američany rušili. Zajímavé je, že ve Velké Británii s dlouhou demokratickou praxí během války nikdo nacistickou propagandu nerušil ani její poslech netrestal. A opět bych byl nerad, aby mi tady někdo účelově podsouval něco jiného, než co tady teď konstatuji jako fakt. Demokracie mimo jiné spočívá v podstatě ve výroku, který sice Voltaire neřekl, ale jeho principy opravdu hájil: "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat."

Jeden povolený názor je totalita, ať si o tom říká kdokoliv, co chce. To, že jiný názor nazvu dezinformací, je absurdní překroucení skutečnosti. Ano, po léta volám po tom, aby se postihovalo lhaní a překrucování faktů například v některých médiích. To kupodivu nikdo nechce, protože lhát v médiích je u nás povoleno, jen musíte lhát ve prospěch správné propagandy a ideologie. Na druhou stranu se musím zastat řady novinářů, protože jsem v mediálním prostoru téměř třicet let, že ta většina těch slušných novinářů to samozřejmě bohužel schytává za ty, kteří tu nepravdu bohužel píšou.

Zakladatel našeho státu Masaryk definoval demokracii také jako svobodnou diskusi. V roce 1919, když mluvil ke skupině vojáků tehdy vzniklého Československa, řekl náš prezident toto: "Vy jeden každý musíte vždy snést mínění druhého. V demokracii je svoboda, volnost. Demokracie," bylo řečeno, "znamená diskusi, to je nesmí se nikomu překážet, kdo má jiné a opačné mínění. Musíte přes rozdíly politické žít kamarádsky, naučit se respektovat cizí mínění, vyslechnout důvody. Vy se můžete mezi sebou pohádat, ale vždy jako kamarádi, kterým jde o věc." Konec citátu prezidenta Masaryka. Tahle slova nikdy nepřestala a nepřestanou platit.

Vládní představitelé - typicky hnutí STAN se rádo ohlíží na Spojené státy americké, ostatně pan Farský zatajil před volbami voličům, že po volbách tam půjde pracovat. Takzvaný čtvrtý dodatek Ústavy USA říká: "Základní práva a svobody jsou pod ochranou soudní moci. Parlament nesmí vydávat zákony omezující svobodu slova nebo právo lidu pokojně se shromažďovat." I podle naší ústavy je cenzura nepřípustná, ale mnozí vládní politici i některá média si samozřejmě vždy najdou výmluvu, proč je třeba dnešní svobodu nejen názoru omezit. "Jestliže svoboda slova vůbec něco znamená, potom je to právo lidem říkat to, co nechtějí slyšet." Tohle napsal George Orwell, který s tak děsivou přesností předpověděl dnešní svět, ve kterém máme ministerstva pravdy a slovům se snažíme vkládat opačné názory.

Proč o tom tak dlouze hovořím? Protože hovořím právě o člověku, který sedí za mnou. Protože u nás si osobuje právo být ministerstvem pravdy Ministerstvo vnitra vedené Vítem Rakušanem z hnutí STAN. Dříve by se říkalo takovému člověku vrchní cenzor. Takže vždycky když je mu někdo nepohodlný, tak ho buď označí za dezinformátora bez důkazů, třeba politické oponenty, vždycky plivne špinavou slinu, aby pomluvil, přitom sám má máslo na hlavě, a jak říkám, tomu se, doufám, budeme věnovat na té mimořádné schůzi, aby se vůbec vysvětlilo to politické podnikání hnutí STAN. Takže byste si měl, pane ministře, nejdříve zamést před svým prahem, a pak teprve označovat ostatní za dezinformátory a pak se teprve věnovat té vaší cenzurní činnosti, se kterou já zásadně samozřejmě nesouhlasím, protože my jsme proti cenzuře. Samozřejmě když někdo vyhrožuje třeba smrtí, vyhrožuje násilím, je to v rozporu se zákony, anebo je na někoho vulgární a podobně, tak to není diskuse, která je slušná. Ale věcné názory, názory občanů, kteří mají na věc jiný názor, tak perzekvovat a šikanovat občany České republiky, protože prostě mají jiný názor, já myslím, že to je úplně neuvěřitelná arogance moci a to je úplně šílené, co předvádíte. Vracíme se tady do nějakého režimu, který tady byl do roku 1989. Prostě to opojení mocí, které je od vaší vlády, je úplně neuvěřitelné.

Vážené dámy a pánové, situace v naší zemi není v ničem tak kritická, aby vyžadovala nouzový stav. Vláda ve svém prohlášení k nouzovému stavu píše, že jde o klasický nástroj krizového řízení. Nic není větší lež. Nouzový stav je určený jen pro řešení největších a zcela fatálních katastrof a krizí. Ano, je pravdou, že neblahá praxe zavedená minulou Babišovou vládou v minulých měsících z nouzového stavu skutečně vytvořila už klasický nástroj, který se dnes zneužívá ke kdečemu. Zneužívání nouzového stavu a jeho degradaci na "klasický nástroj řízení této či jakékoliv vlády" říkáme zásadní ne. Děkuju za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu poslanci. A ještě zkonstatuji došlé omluvy. Pan poslanec Jan Richter se dnes omlouvá z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty a pan poslanec Petr Sadovský naopak ruší od 10.30 omluvu, je zde. A s přednostním právem paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP