(12.40 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Vaši hejtmani, hejtmani hnutí ANO, ale samozřejmě i náš hejtman Jan Grolich, hejtmani za ODS a další vědí, že bez nouzového stavu krajská asistenční centra pomoci budou moci samozřejmě existovat, nikdo je nezruší, ale nebudou mít účinné nástroje pro to, aby mohla rychle ubytovávat, aby mohla rychle udělovat víza se statusem dočasné ochrany, jak jsme nakonec v rámci lex Ukrajina tady schválili. Čili ty dva nouzové stavy - ten dnešní, současný, chceme-li říci ukrajinský, a ty, které jsme tady zažívali dva roky - jsou v tomto smyslu dramaticky odlišné.

Co je potřeba říci, a to tady nezaznělo, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, i vaše vláda, vláda Andreje Babiše, požádala jednou - ano, budu poctivý, řeknu jednou, konkrétně to bylo 27. října 2020 - o prodloužení nouzového stavu na dobu delší než 30 dnů. Čili ten precedent tady nějakým způsobem je. Nicméně je potřeba vědět, ano, Sněmovna k tomu nikdy nepřistoupila, naopak velmi často sněmovní většina tehdy, složená, logicky, byla to vaše menšinová vláda, takže ta pozice tehdejší vlády tady byla odlišná od té současné, ale já tady nechci poměřovat svaly tím, jestli je to vláda většinová, nebo menšinová, ale chci připomenout, že Sněmovna v covidové době ani neprodloužila nouzový stav na dobu delší než 30 dnů, ale ne proto, že by to bylo v situaci, kdy zde vládla většinová vláda, ale naopak vláda menšinová.

Vyvozovat - to tady také zaznělo - vyvozovat z praxe celkem devíti žádostí o souhlas s prodloužením nouzového stavu, kdy pouze jedenkrát bylo vyhověno v plném rozsahu, tak vyvozovat z toho nějakou ústavní zvyklost mi přijde velmi sporné. Asi těžko můžeme z jednoho volebního období jedné menšinové vlády a devíti žádostí o prodloužení nouzového stavu vyvozovat to, že tady je nějaká ústavní zvyklost, podle které se mají všechny následující vlády řídit. To je spíše odraz nějaké politické situace, která tady byla, konfrontace mezi vládou a opozicí, sněmovní většinou, opoziční tehdy, a menšinovou vládou, která tady byla v tom minulém období, ale těžko z toho vytvořit ústavní zvyklost, podle které by se parlamentní demokracie v České republice měla řídit v následujících obdobích. Pokud by ústavodárce skutečně chtěl postupovat v duchu, jak zde bylo řečeno, tak předpokládám, že nebylo nic jednoduššího než do ústavního zákona o bezpečnosti státu tu časovou lhůtu prodloužení nouzového stavu uvést. Nestalo se tak, to znamená, že je zcela jistě oprávněný ten výklad, že vláda může prodloužit v případě, že k tomu ale má věcné argumenty - a ty zde byly předloženy - o prodloužení na dobu delší než 30 dnů.

A na závěr snad ještě jedna důležitá věc. To přece není benevolence Sněmovny nebo pohrdání sněmovní většiny sněmovní menšinou. Kdykoli v průběhu doby, pokud s tím vysloví Sněmovna souhlas, kdy bude nouzový stav prodloužen, tak kdykoli může kdokoli z poslanců z poslaneckých klubů vyvolat jednání o ukončení nouzového stavu, čili parlamentní kontrola tady je zachována, stejně tak jako je tady zachována soudní kontrola, protože jednotlivé kroky činěné v rámci nouzového stavu samozřejmě podléhají soudnímu přezkumu, tak jako to bylo v době covidové, tak jako to je v době ukrajinské.

Tolik několik argumentů, které jsem tady chtěl v komentáři k vystoupení kolegy Patrika Nachera říci. To první bych si byl býval raději odpustil, ale žijeme v demokracii a jsem za to rád a vždy to budu hájit a bránit, žijeme ve svobodě slova a projevu. Tady u toho pultu skutečně může říkat každý poslanec, co uzná za vhodné. Bohužel někdy to jsou slova na úrovni čtvrté cenové skupiny, toho jsme tady svědky opakovaně. Ale i na to je potřeba někdy reagovat. Proto můj možná poněkud ostrý komentář k poslanci Okamurovi. Ale není možné přejít tato slova mlčením, protože to bychom si koledovali o daleko větší průšvih.

Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní vystoupí s přednostním právem paní předsedkyně Alena Schillerová a připraví se pan předseda Josef Cogan. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já mám mnohem praktičtější podnět, prosbu, jestli by mohl vystoupit pan první vicepremiér a ministr vnitra a říci nám, zda se dostaví klíčoví členové vlády. Neptám se na pana premiéra, vím, že je nemocen, četla jsem to ve veřejných zdrojích, rozumím tomu a přeji mu brzké uzdravení. Ale ptám se, my jsme měli představu, že tady vystoupí klíčoví ministři - ministr školství, zdravotnictví, ministr pro místní rozvoj, možná ministryně obrany, pan ministr vnitra vystoupil, ministr práce a sociálních věcí, tam jsem byla chvilku vyběhnutá tedy, když asi mluvil, a řeknou nám právě tu strategii, řeknou, jak si to představují, jak to bude ve školách, jak to bude ve zdravotnictví, to, co jsem říkala ve své úvodní řeči, na co se lidé ptají. A že my na to budeme reagovat případně dalšími dotazy, podněty. A to bude ta věcná a konstruktivní debata. Podívám-li se za sebe, teď přišel pan ministr práce, děkuju, pan první vicepremiér je tady také, ale postrádáme ty další ministry. Nechci protahovat debatu tím, že si budu brát pauzu. S tím jsem sem nepřišla. Jenom prosím, zda bychom mohli dostat informaci, ano, ministr školství přijede, ministr zdravotnictví přijede, ministr pro místní rozvoj přijede, ať prostě tuto informaci máme. Protože pak tady mluvíme, nezlobte se na mě, tak trošku sami pro sebe. A my chceme vědět, jak to vlastně chcete řešit, co vlastně, proč vlastně... My víme, že potřebujete nouzový stav. Ale co vlastně všechno v rámci uprchlické krize, jakou strategii máte - krátkodobou, střednědobou. A nemáme tu pro tuto diskusi partnery. Takže prosím, zda by mohl asi pan první vicepremiér, protože předpokládám, že tady zastupuje pana premiéra, se k tomu vyjádřit. Děkuji vám. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, paní předsedkyně. Je přihlášen pan předseda Cogan, ale dává přednost, pokud tedy mohu poprosit také pana... Nechme jenom se vyjádřit... Pardon, pane místopředsedo. Nejste ještě přihlášen. Ještě před vámi... Ale pan místopředseda chce jenom krátce odpovědět paní předsedkyni, kdy přijdou ministři, tak jestli dovolíte? Děkuji.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za vstřícnost. Děkuji, paní místopředsedkyně. Pan ministr zdravotnictví je služebně v Bruselu, ten je řádně omluven. Nevím, kdy se vrací. Pan ministr školství se dostaví na jednání. Pan ministr pro místní rozvoj se rovněž dostaví na jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A děkuji i všem za vstřícnost, že nechali pana ministra vnitra vystoupit. A nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda klubu STAN Josef Cogan. Připraví se Michal Kučera.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych také rád reagoval na naši debatu. Je potřeba si říct, co dneska konkrétně řešíme. Řešíme a projednáváme prodloužení nouzového stavu, který je tady v důsledku války zahájené Ruskem. Snažíme se pomoci obětem této agresivní války Ruska. A musím říct, že tady ten nouzový stav je třeba potřeba jenom na část instrumentů, které vláda potřebuje, aby ten stav byl konsolidovaný, aby mohli pomáhat těmto obětem. A v podstatě myslím, že jednoznačně ministři, kteří tuto část potřebovali, tady tu věc vysvětlili. A samozřejmě, jak bylo řečeno, přijdou a sdělí informace i ti, kteří třeba nepotřebují přímo ten nouzový stav. Myslím, že tady bylo velmi dobře rozebráno i kolegou Markem Výborným, já jsem vlastně chtěl odpovědět téměř na totéž, týkající se té lhůty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP