(18.00 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Uvědomme si, je potřeba pomoci našim lidem, aby oni sami následně byli schopni právě v této krizi pomáhat ostatním. My dnes řešíme růst cen potravin v desítkách procent, řešíme energetickou krizi. A to všechno musejí naši občané řešit teď a sami. Máme tady přece vládu, která přísahala zastupovat naše zájmy. Chceme pomáhat každému, kdo je v nouzi, ale musíme být schopni sami pomáhat. Vy svým přístupem rozdělujete společnost. My rozhodně ne.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, tato mimořádná situace ukazuje, že když se chce, tak to jde. Ještě před půl rokem by nikdo nevěřil, kolik volných bytů je k dispozici dnes pro potřebné ukrajinské běžence. A to je dobře. Mrzí mě, že nebyly volné například před půl rokem pro mladé rodiny. Stát uvolňuje obrovské množství peněz a to je dobře. Jsem rád, že jste možná šikovnější než vláda předchozí, nicméně si uvědomte, že účty budete skládat na konci také. Proč tímto způsobem neřešíte energetickou krizi a růst cen? Proč nepodporujete stejným způsobem naše české výrobce, aby nemuseli promítat rostoucí ceny komodit do svých výrobků? Kde je práce s DPH? Proč nezastropujete na určitou dobu ceny energií a paliv? Vy tím nezdražujete život jenom našim občanům. Vy tím zdražujete život i těch uprchlíků, kteří tady budou žít. A pořád nevíme, jak dlouho. Český občan rád pomůže, ale ne na základě toho, že mu to někdo nařídí, a ještě navíc v situaci, kdy si sám musí pro dávku na úřad práce.

Současný přístup dvou krizí, a to je krize uprchlická a vedle ní krize energetická, mi v mnohém postup této vlády připomíná fotbalové utkání přípravek do šesti let. Míč letí, kutálí se a všech 12 malých hráčů za ním běží. A nedej bože, aby v průběhu zápasu nad hřištěm přeletělo letadlo. To se totiž všichni zastaví, dívají se na ně, vzhlížejí k němu, mávají mu, všichni na něj upírají zrak. Nyní český občan upíná zrak i k vám, vážená vládo. Ano, musíme řešit dopady války na Ukrajině, musíme řešit uprchlickou krizi. Musíme pomoci, ale nesmíme zapomínat na lidi, kteří žijí zde. Proto vás vyzývám, abyste stejně intenzivně řešili dopady růstu cen energií, dopady růstu cen paliv, dopady rostoucí inflace a nárůstu cen potravin. Ne až pak. Hned! Pokud to neuděláte, hrozí, že lidem dojdou peníze a budou více závislí na státní podpoře. Nakonec se potkají v jedné frontě s těmi, které na začátku podporovali a chtěli jim pomoci. A to vy přece nechcete.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, většina v této Sněmovně se vymkne opět svému poslaneckému slibu a na sílu prohlasuje cokoliv, bez ohledu na dopady do naší republiky, bez ohledu na její občany. Ten, kdo dnes zvedne ruku pro nouzový stav na tři měsíce, hazarduje. Hazarduje se sociálním smírem, hazarduje s pochopením obyčejných lidí a hazarduje s relativním klidem v naší vlasti. Já osobně si tohle na svědomí nevezmu. Děkuji za pozornost. (Potlesk části poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. A poprosil bych další přihlášenou, paní poslankyni Peštovou. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, vážení kolegové, já tedy nemám předtištěn nebo vytištěn svůj projev, mám spíš poznámky k tomu, k čemu bych se ráda vyjádřila. Bohužel zde nejsou faktické poznámky a v tom neříkám, že jsem expert, ale ty mě opravdu baví. V každém případě musím reagovat se zpožděním a už to nemá to kouzlo, takže bych ráda zareagovala na pana poslance Kučeru, který zde už není, ale možná určitě to uslyší, protože všichni mají zapnuté televizory a poslouchají. Ráda bych se vyjádřila k jeho vystoupení, kde slovně nešťastně napadl mou kolegyni Margit Balaštíkovou.

Já jsem ráda, že už konečně jste vyslyšeli signály a začnete analyzovat, když už skoro všichni začínají kolabovat tady v tom státě. Myslím tím nejenom průmysl, ale i ty zemědělce, které tady paní Margit Balaštíková zmiňovala, prostřednictvím pana předsedajícího. Doufám, že tedy k něčemu dojdete a budete mít nějaké řešení. V každém případě paní poslankyni znám velice dobře a vím, že všechny své projevy si připravuje sama, je poctivá. A musím říct, že její projevy jsou velice zajímavé, i její přednes je zajímavý, takže to má hlavu a patu. Kdežto u projevů pana poslance Kučery občas vůbec nevím, co říká. Ale bohužel dar slova nemá úplně každý. Ale to spíš jenom tak jako na okraj, abychom si vysvětlili to, co tady bylo řečeno.

Já jsem bedlivě poslouchala ze začátku tu přestřelku, která tady byla. Původně jsem vůbec vystupovat nechtěla, ale když jsem viděla, že spousta poslanců ze začátku vůbec nemluví k věci, to znamená k tomu, proč ten nouzový stav se prodlužuje, tak jsem si řekla, proč bych i já nevystoupila a neřekla to, co si myslím, nebo to, co by zde mělo zaznít. A můj příspěvek nebo spíš postesknutí se týká dopravců. To je to, co tady bylo zmiňováno. Kdo lže, nelže, kdo mluví pravdu, nemluví pravdu. V každém případě se mi to líbí. A jelikož tady bylo vzýváno vládnoucí koalicí, že si budeme říkat pravdu, tak já bych docela tu pravdu ráda od vás slyšela. A to jsou ta vaše opatření, která chcete zavést. To znamená zrušení přimíchávání biopaliv.

Co konkrétně to má těm dopravcům přinést? O kolik se jim tedy sníží cena pohonných hmot? Já říkám, že o nic. O nic. Dopravci budou dál platit to, co platí, protože správně identifikovali, že dodavatelé pohonných hmot musejí snížit emise skleníkových plynů, což je daná transpozice, o 6 % ročně, to znamená, že pokud vy zrušíte § 19 v zákoně o ovzduší, populisticky, tak se nestane vůbec nic. Ta cena zůstane stejná. Vy tady predikujete, že se sníží o nějakou korunu. Ne, nesníží se o nic. A problém bude ten, až ti lidé přijedou na pumpy, a nemyslím tím jenom dopravce, ale i ti obyčejní lidé přijedou na pumpy a budou očekávat, že ta cena bude o dvě koruny nižší. A ona nebude. Nebude. To je jedna věc, která by mě zajímala, proč tedy, když budeme říkat těm lidem pravdu, proč jim tady lžeme.

Další věc, co samozřejmě mě zajímá, to je to oslovení dopravců na vládu. (Pohled do vládní lavice, přítomna je ministryně Langšádlová.) Já jsem se lekla, že tady není nikdo z ministrů. Omlouvám se.

Další věc, co mě zajímá, samozřejmě zase opět se vrátím k těm dopravcům, nebudu se bavit o tom, že i ty lidi to postihne, oslovili jak vládu, myslím tím jak ministra dopravy, tak oslovili i premiéra s tím, že opravdu v současné době jsou v kritické situaci. Cena pohonných hmot stoupá, oni samozřejmě mají nasmlouvaný nějaký byznys a samozřejmě to mají nasmlouvané za cenu, která už neodpovídá té realitě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP