(10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní je s přednostním právem připraven pan poslanec Feranec, který zastupuje paní předsedkyni Alenu Schillerovou, která je řádně omluvena. A připraví se pan ministr Vít Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Pane ministře, dámy a pánové, já chci přednést pár slov, proč si myslím, že by bylo vhodné schválit program schůze, navrhnu usnesení této schůze. Ale předtím se musím i já pozastavit nad tím, co říkala paní místopředsedkyně Kovářová na začátku svého projevu. Vy pětikoalice jste kandidovali a říkali jste: my přineseme změnu, změnu poměrů, změnu politiky. A musím říct, že ta změna fakt je. Já jsem tady druhé volební období a já jsem ještě nezaznamenal, aby byla opozice plísněná, co si to dovoluje svolat mimořádnou schůzi, ztrácet čas! To jsem fakt nezažil, to je skutečně změna. Ale je to na vás, jak se na to díváte.

A teď k tomu pořadu schůze. Já se na to zkusím podívat z trošku jiné stránky. Z mého hlediska tady vůbec přece nejde o pana Polčáka nebo STAN. Po této kauze, anebo říkejme tomu pseudokauze, to je úplně jedno, tady vznikl ve veřejnosti dojem, že je úplně normální, že veřejně činná osoba prosazuje, lobbuje za přijetí zákonů a následně inkasuje provize. Bohužel tento dojem vznikl. A že Poslanecká sněmovna je s tímto způsobem práce srozuměna, že to je úplně v pohodě, že to je normální. Já si to absolutně nemyslím. A já si myslím, že nikdo z vás si to nemyslí, že toto je normální postup. A já bych jenom chtěl, ať se k tomuto vyjádříme. Skutečně tady nechci řešit pana Polčáka. Jde přece o to, jakým způsobem se dívá veřejnost na jednání Sněmovny. A já jsem přesvědčený, že Sněmovna by se měla ohradit.

To usnesení, já ho teď načtu, je v zásadě jednoduché: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že při přijímání zákonů se poslanci řídí ústavou a platnými právními předpisy, a důrazně odmítá jakékoli snahy získávat provize nebo jiné finanční plnění za přijaté zákony." To je návrh usnesení.

Možná si řeknete, že to je banální věc, ale opakuji znovu, měli bychom se k tomu přihlásit. A opakuji znovu, skutečně nejde o pana Polčáka. Ať tento dojem, který tady tato kauza vzbudila, ať vůči veřejnosti deklarujeme náš přístup. A já jsem přesvědčený, že to je v zájmu nás všech. Nechci, aby to bylo vnímáno jako nějaký politický boj. Proto jsem se snažil to usnesení napsat apoliticky. Pokud si myslíte, že je příliš politické, tak ho upravte, nemáme s tím problém. Jde o to jednou provždy se s touto kauzou, pseudokauzou, nepříjemností vypořádat, protože se to za námi povleče. A neschvalování programu schůze, zakřikování, co si to dovolujeme, tady ztrácet čas, tomu nepomůže, to se jenom v budoucnosti vrátí. Tak jenom opakuji, je v zájmu nás všech, celé Poslanecké sněmovny, abychom se k tomu dneska nějakým způsobem postavili a tuto záležitost vyřídili. A jestli to bude přijetím usnesení, které jsem navrhl, nebo nějakého jiného, nemáme s tím problém. Skutečně s tím problém nemáme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. A nyní vystoupí s přednostním právem pan ministr Vít Rakušan. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, dámy a pánové, já se pokusím udržet ten klidný tón, co udržel i pan předseda Okamura, za což mu děkuji, nebývá to u něj zvykem, u mě také ne, proto se mu pokusím oplatit stejnou mincí.

Nejdříve prosím fakta na začátek. Obce kolem Vrbětic získaly milionové odškodné, Stanislav Polčák a jeho kolegové - to bylo nepravdivě uvedeno ve vystoupení pana předsedy Okamury - i jeho kolegové se vzdali odměny za jejich zastupování, Stanislav Polčák vyvodil politickou odpovědnost. To, zda skutečně byl, nebo nebyl ve střetu zájmů, v současné době řeší Advokátní komora. A pokud tady kdokoli předjímá, že byl spáchán nějaký trestný čin, tak k tomu prošetření nevede řečnění ve Sněmovně. K tomu vede to, že někdo dá policii nějaký podnět. Pan Okamura už tady hovořil ve spojitosti s hnutím STAN mnohokrát o nějakých kauzách typu toho, co všechno prošetřuje policie. Já nevím, jestli dal trestní oznámení, ale ohledně financování hnutí STAN nikdo nikoho z nás nevyslýchal, nikam nás nepozval k podání vysvětlení a podobně.

Další věc, kterou pan Okamura říkal - a já ho žádám, aby uváděl fakta - je ta, že mě prošetřuje policie ve věci kolínských záležitostí. Policie navrhla tuto kauzu odložit. Víte, prostřednictvím paní předsedající, kdo dal to trestní oznámení? Iniciativa Chcípl pes v době covidové krize, v době, kdy se této iniciativě nelíbilo moje vystupování ve věci povinného očkování určitých skupin obyvatel, kdy jsme tady měli demonstrace před barákem ve chvíli, kdy jsme projednávali cokoli, co souviselo právě s pandemií a epidemií. Trestní oznámení se prošetřovalo a policie ho navrhla odložit. Uvádějme prosím fakta, vyškrtněte si tuto položku z vašeho výčtu, prostřednictvím paní předsedající. Tedy žádnou kauzu spojenou s mým jménem Policie České republiky neprošetřuje. Už několikátá nepřesnost během prvního odstavce vystoupení pana Tomia Okamury.

Víte, ale ten rozdíl tady je. My totiž ty naše problémy řešíme. My se nevymlouváme, my nekřičíme, my neříkáme, že je to kampaň a že nikdy neodstúpime. My netvrdíme, že ta věc je lživá, že média si na nás zasedla, že je to celé obrovská kampaň. To dělali a stále dělají, jak jsme toho svědky, jiní. My přijímáme kritiku veřejnosti, my přijímáme to, že jsou tady média jako kontrola nejrůznějších procesů ve společnosti. A ano, my jsme připraveni reagovat adekvátně ve chvíli, když má taková kritika smysl a když tady může vyvstat nějaké podezření, a zdůrazňuji slovo podezření, na střet zájmů. Jsou tady politici, a stále sedí v této Sněmovně, kteří mají prokázaný střet zájmů. A ani to s nimi nepohnulo. Ani o centimetr to s nimi nepohnulo. Tedy kritiku veřejnosti, mediální kontrolu, kritiku médií my přijímáme, budeme na ni reagovat a budeme vyvozovat odpovědnost. Což jsme ukázali při řešení každého z jednotlivých problémů. O některých z nich tady pan Okamura hovořil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP