(14.50 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Já jsem tady slyšel něco o tom, "kde máte ten zákon". Věcná novela stavebního zákona je v mezirezortním připomínkovém řízení už týden. Informoval jsem o tom v médiích, informoval jsem o tom na sociálních sítích. Vláda tyto věci komunikuje.

Ad solidární přístup Evropské unie vůči zemím, které jsou zasaženy větším přílivem lidí - uprchlíků před válkou na Ukrajině. To jsou peníze navíc. My jsme jako Česká republika iniciovali jednání - osobně v tuto chvíli předávám štafetu dál, protože se blíží předsednictví České republiky - s osmi zeměmi, teď se přidalo i Chorvatsko, kde je takzvaný společný apel na Evropskou komisi, a Evropská komise uznala, že jsou státy, je to V4, je to Bulharsko, je to Rumunsko, jsou to baltské státy, Česká republika, zmínil jsem Chorvatsko, nově tedy i Rakousko, které jsou v těžší situaci než ostatní státy, protože čelíme většímu počtu uprchlíků a snažíme se jim pomoci. Připodepsali to ministři financí a jednáme i směrem k Evropské komisi o tom, aby státy, které jsou výrazně zasaženy, měly navíc peníze, díky kterým budou moci tu situaci řešit.

Takže jenom abych to shrnul, to vyčíslení, které tady zaznělo, jsou možné náklady celkového řešení, a holt válka v Evropě není pro evropské státy bez nákladů. Nelze si to myslet, nelze to nikomu tvrdit. V plánovaných výdajích státu nebyl omezen žádný výdaj. Peníze, se kterými v tuto chvíli počítáme, jsou peníze navíc a jednáme v Evropské unii o tom, aby v rámci solidárního řešení války na Ukrajině tyto pak byly poskytnuty těm zemím, stejně tak jako to je třeba s pomocí, která následně bude, a já věřím, že bude refundována těm zemím, které pomáhaly v danou chvíli více. Stavební zákon je v mezirezortu, projednávají ho jednotlivá ministerstva. To je standardní postup, dodrželi jsme ten slib, že bude do tří měsíců hotový, ještě tedy v synchronizaci s Ministerstvem životního prostředí. Můžete se na něj podívat v eKLEPu. Peníze - 1 miliarda eur, o které se bavíme - jsou peníze, které jsou v danou chvíli buďto alokovány v Národním plánu obnovy, který jsme zdědili a který se snažíme opravit, ale jsou to i peníze, o kterých se hovoří nad rámec. A poslední věc, těch 900 milionů jde do majetku měst a obcí v České republice.

A ještě otázka bydlení, která si myslím, že je zásadní. Stát není ve své podstatě ten, který staví. Samozřejmě jsou to kraje a obce, které ve svých rozpočtech mají na výstavbu, i bytovou výstavbu, na jednotlivé projekty vyčleněny peníze. Takže část těch evropských peněz nebo jakýchsi subvencí státního rozpočtu či bezúročné půjčky či programy, které jdou od Národní rozvojové banky nebo SFPI, jsou navíc. Ten celkový objem, a není to pro mého předřečníka, ale pro občany - skutečně situace s byty se řeší i ve smyslu výstavby. My to chceme akcelerovat. Zákon o dostupném bydlení, což je dluh dvou minulých vlád - aspoň co já si pamatuji, tak to spadlo ze stolu těsně před koncem voleb v roce 2017, paní Marksová, následně to nedodala ani vláda minulá - tak zákon o dostupném bydlení, které umožní opět obcím dát nástroj, aby poskytly byty nebo nájemní bydlení či výstavbu svým občanům, jsme taktéž zařadili do legislativního plánu vlády a pracujeme na něm. Takže pro nás je to bydlení zcela zásadní prioritou, pro vládu Petra Fialy, pro Ministerstvo pro místní rozvoj, a věřím, že občané vidí, že naopak za tu krátkou dobu děláme ty kroky v maximální možné rychlosti. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Ještě se s přednostním právem přihlásil pan předseda Výborný, takže pan poslanec Mašek posečká.

A než se dostaví, ještě načtu jednu omluvu. Je to pan poslanec Heller, který se mezi 16. a 19. hodinou omlouvá z pracovních důvodů. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně.

Vážená vládo, milé kolegyně, milí kolegové, pěkné odpoledne, přicházím s tím, co patří na tento bod, po tom, co jsme zvládli Okamurovo okénko, a sice s návrhem na změnu programu schůze. A sice na základě projednání s předsedy poslaneckých klubů navrhuji, aby ve čtvrtek, protože úterý a středa je součástí toho gremiálního návrhu, jak načetla paní předsedkyně, začalo jednání Poslanecké sněmovny projednáním bodu číslo 19, sněmovní tisk 201, novela zákona č. 107/1999 Sb., o jednacím řádu Senátu.

Dále jako druhý bod čtvrtečního jednání projednání bodu číslo 20, sněmovní tisk 202, novela zákona č. 222/2016 Sb. a dalších, eSbírka.

Jako třetí bod čtvrtečního jednání bod číslo 13, sněmovní tisk 160, vládní návrh zákona o podpoře nízkoemisních vozidel prostřednictvím zadávání veřejných zakázek a veřejných služeb v přepravě cestujících, první čtení. Všechno jsou to první čtení.

Dále jako čtvrtý bod čtvrtečního jednání zařadit bod číslo 18 - sněmovní tisk 199, návrh novely zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostor v domě s byty, ve znění pozdějších předpisů.

Následně jako pátý bod otevřít kapitolu smlouvy, a to v tomto pořadí: nejprve projednat bod číslo 71, smlouvy v prvním čtení, sněmovní tisk 194, souhlas s ratifikací dodatku číslo 1 u smlouvy s Agenturou pro evropský globální navigační satelitní systém.

Dále pokračovat v kapitole smlouvy druhé čtení, v pořadí bod 66, sněmovní tisk 91, Eutelsat, a bod číslo 67, sněmovní tisk 92, smlouva s ratifikací Akta Světové poštovní unie.

Dále pokračovat projednáváním z kapitoly smlouvy první čtení, a to těchto dvou návrhů, bod číslo 70, sněmovní tisk 157, smlouva s Brazilskou federativní republikou, a bod číslo 72, první čtení, sněmovní tisk 200, smlouva s Austrálií.

V případě, že by byly tyto body z kapitoly smlouvy projednány, pokračovat v programu schůze v bloku druhých, případně prvních čtení tam, kde skončí projednávání ve středu ve 13.30.

Stejně tak navrhuji, aby se v pátek pokračovalo v bloku druhých, respektive prvních čtení, ale to už je dáno samotným programem schůze tak, jak bude schválen. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za přednesené návrhy, a nyní se tedy dostáváme k přihlášeným. Nejdříve pan - omlouvám se, nevšimla jsem si. (Hlásí se poslankyně Schillerová.) Tak pan poslanec Mašek dá přednost paní předsedkyni Schillerové a pak vidím dalšího přihlášeného, předsedu pana Jakoba. Takže, prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi pár slov k tomu, že Česká republika je podle informací Eurostatu zemí s třetí největší inflací z celé Evropské unie. Index spotřebitelských cen v březnu 2022 dosáhl závratných 12,7 % a v důsledku takto extrémně vysoké inflace české domácnosti rekordně chudnou. Pokles reálné mzdy v roce 2022 je predikovaný až ve výšce 7 % a ve druhém kvartále tohoto roku dokonce pokles reálných mezd atakuje výšku 10 %. Čeští spotřebitelé se dle Českého statistického úřadu obávají růstu cen, zhoršení celkové ekonomické situace a své vlastní finanční situace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP