(16.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan ministr Vít Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, já jenom víceméně technicky. My jako vláda určitě chceme zařadit projednávání strategie. Je to, jak nás Poslanecká sněmovna zaúkolovala, od 14. 4. skutečně v systému. To znamená, termín jsme splnili tak, jak byl dán Poslaneckou sněmovnou. Můžeme mít diskusi o kvalitě toho materiálu - jistě k ní tady bude příležitost, o východiscích daného materiálu a podobně. Nicméně prosím pochopte, že vláda ten materiál chce zařadit na takový moment, kdy budou moci být přítomni všichni gesční ministři zodpovědní za jednotlivé rezorty. Nechceme, aby ji představoval jeden jediný člověk, to znamená ministr vnitra, premiér, ale skutečně gesční ministři. Já jsem trochu očekával - ale nemám do toho co mluvit, je to svobodné rozhodnutí Poslanecké sněmovny a předsedů jednotlivých výborů - ale já jsem trochu předpokládal, že to, co udělal pan kolega Žáček, který okamžitě i po usnesení bezpečnostního výboru daný materiál zařadil na projednávání bezpečnostního výboru, tak jsem trochu čekal, že když je to od 14. 4. v systému k dispozici, že sociální, zdravotní, třeba i další výbory, školský a podobně, se danou materií budou zabývat. Ona je v systému k dispozici. Já jsem nezaregistroval zatím zájem jediného výboru se tím materiálem zabývat. Chápu, že to můžeme otočit, ale logičtější mi přijde mít konkrétní výstupy z výborů tak, jak to udělal bezpečnostní výbor. Byla tam paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, také se k tomu vyjadřovala. Ale předpokládal bych, že ty námitky, poznámky, otázky, vůči nám vzejdou i z ostatních výborů. Prošlo to bez povšimnutí, nevím proč. Já jsem komunikoval pouze s gesčně příslušným výborem, to znamená bezpečnostním, který to projednal.

Takže teď je skutečně na logické zvážení toho, zda to nenechat projednat výbory a potom už v nějaké pokročilejší fázi - protože ten materiál se vyvíjí, pracuje podle usnesení vlády strategická pracovní skupina v jedenácti pracovních týmech, ty závěry samozřejmě budou konkrétnější - mnohé otázky z bezpečnostního výboru už budou moci být zodpovězeny v nějaké větší míře, detailu. Můj pracovní návrh - abyste si nemysleli, že se vyhýbáme prezentaci v Poslanecké sněmovně - že bych si dovolil požádat předsedy jednotlivých výborů, nechť danou materii projednají, tu část, která se jich týká, na výborech. Potom se tomu určitě budeme věnovat v Poslanecké sněmovně v rámci dlouhé debaty v nějaký okamžik, kdy na to bude vytvořen dostatečný prostor a organizačně bude zajištěna účast všech gesčně příslušných ministrů. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s přednostním právem paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já si dovolím ještě zareagovat na pana ministra vnitra, a to především s tím, že tady řekl, že tento dokument měl popřípadě projednat zdravotní výbor, sociální výbor, výbor pro školství a tak dále. Já bych jenom chtěla připomenout panu ministrovi vnitra, že on byl vládou schválen jako národní koordinátor a že si myslím, že i z jeho strany tedy mělo být řečeno, aby popřípadě - já jsem to nezaznamenala na tom bezpečnostním výboru - že by se tím ty výbory měly zabývat. Určitě s tím souhlasím, ale musím říct, že od bezpečnostního výboru, který se konal 14. dubna, uplynulo dalších jedenáct dní a že už dávno to projednání mohlo proběhnout.

Myslím si, že vy se v těch pracovních týmech, protože ten dokument, který jste nám na bezpečnostním výboru předložil, tak se právě k němu vyjadřovaly ty jednotlivé rezorty, takže si nemyslím, že už nemohl od vás vzejít apel, aby tomu tak bylo, nemluvě o tom, že v čele těch výborů jsou i vaši koaliční poslanci. Takže to považuji v tuto chvíli jenom za oddálení. A opravdu, tento dokument je důležitý, je klíčový a je nutné, aby všichni občané věděli, co se tady bude dít za tři měsíce, za půl roku, za rok, proto je ta strategie natolik nutná. Ta strategie se nám tady slibuje. Slibovala se do 30. března, slibovala se do 14. dubna a do současné chvíle není. Protože to není strategie, vy jste nám nepředložil strategii řešení uprchlické krize.

Takže znovu podotýkám, že je nutné, aby tento materiál byl projednán na půdě Poslanecké sněmovny, a to co nejdříve, aby se naplnilo usnesení, které jsme tady přijali, a to je, že má být strategie předložena do 14. dubna. Dnes už je 26. dubna. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. S přednostním právem pan ministr vnitra Vít Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Nebojte se, naposled, mně od 16 hodin teď začíná jednání a jsem omluven. Tady jsme si udělali takovou rozcvičku v datech. Ano, dneska je 21. 4... no, ono je víc, 26. 4., to jsem se spletl ještě dokonce. Tak ano, 14. 4. byla strategická východiska v systému. To je usnesení Poslanecké sněmovny a já se tady nebudu meritorně hádat o tom, jestli to byla strategie, nebyla, jestli jsme v té minulé krizi za celou dobu nějaká východiska viděli, nějakou strategii, o kterou jsme prosili.

My jsme splnili usnesení, dokonce jsme pro něj hlasovali, 14. 4., jak jsme byli zavázáni, byla daná věc v systému. Nechť se tím zabývají výbory. Samozřejmě na ty výbory rád přijdu, stejně jako ostatní gesční ministři. Ale myslím si, že právě ta zodpovědnost, ano, prostřednictvím paní místopředsedkyně, je na vládě, v vláda určitě tu zodpovědnost splní a ten materiál bude prezentovat Poslanecké sněmovně. Ale neříkejte, že nebyl předložen. Byl předložen do 14. 4., jak nás Sněmovna zavázala.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Radek Vondráček. Máte zde přihlášku. Připraví se pan poslanec Miloslav Janulík. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Úplně na úvod možná ta technická část, aby se vám to dobře sledovalo, takže navrhuji nový bod programu. Ten bod by se jmenoval tak, jak je na mé písemné přihlášce - doufám, že to řeknu správně: Informace vlády o právní situaci v oblasti svobody slova v České republice. Kromě zařazení nového bodu tam potom navrhuji přednostní zařazení. Na písemné přihlášce je první bod po třetím čtení, ale před chvílí tady zazněl návrh mé ctěné kolegyně paní místopředsedkyně Vildumetzové Mračkové, tak já to budu asi modifikovat a navrhuji, aby to byl druhý bod po třetích čteních zítra, ve středu. Nebude-li tento návrh přijat, tak potom navrhuji, aby to bylo v pátek jako úplně první bod. Tam je těch návrhů také více, ale tam už si trvám na tom, aby se rozhodlo tedy hlasováním.

Co se týče mého samotného návrhu, tak se domnívám, že to je natolik závažné téma, že se s ním nejsme schopni vypořádat v rámci interpelací. Ačkoliv jsem příznivcem interpelací a vždycky jsem se snažil vysvětlovat, že to je ten čas, kdy se máme ptát jednotlivých ministrů, a ten čas máme využít, situace v oblasti právní úpravy a vůbec právního státu a dodržování práva v České republice při omezování svobody projevu a svobody slova v České republice je natolik závažná a dotýká se více ministerstev, tak jsem hluboce přesvědčený o tom, že bychom měli tento bod zařadit na pořad schůze, měli bychom ho projednat.

Je to v zájmu především vládní koalice, abychom si zde na půdě Poslanecké sněmovny navzájem sdělili stanoviska, která někdy tak napůl probíhají v médiích, probíhají na různých občanských fórech, probíhají různé debaty mezi občany a ty informace se liší, mediální informace se liší. Myslím si, že bychom si konečně měli udělat jasno tady v Poslanecké sněmovně. Myslím si, že to bude dobře obětovaný parlamentní čas, kdybychom hodinku dvě využili k tomu, jakým způsobem může nebo je nebo mohla by být ohrožena svoboda slova v České republice.

Chtěl jsem začít nějakým moudrým citátem, abych zaujal posluchače. Říkal jsem si, že přečtu tady tu známou Voltairovu větu, že "nesouhlasím s ničím, co říkáte, ale budu se vždy bít za vaše právo to říkat". Jenže, vážení přátelé, podle současné definice i tato věta je fake news, protože Voltaire tu větu nikdy neřekl. Ta věta se objevila až později v nějakém jiném díle. Tak by bylo asi nešťastné, začínat bod, který se týká dezinformací, touto větou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP