(10.10 hodin)

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo, vážené kolegyně, kolegové, po dnešním hlasování jsem si řekl, že je potřeba, abychom se poradili o tom, co budeme dělat dál, protože vidím, že včera jsme řešili ceny pohonných hmot, ale co se týče snížení cen, snížení spotřební daně, ta je tak nízká, že nikdo neví, jestli náhodou neklesla cena ropy na světových trzích, anebo jestli je to opravdu ta pomoc, kterou Poslanecká sněmovna lidem chtěla dát. Co se týče cen energií, tam nedochází vůbec k žádnému posunu a bude to do budoucna velký problém, zvlášť když nemáme jistotu, že budou pokračovat dodávky ruského plynu do České republiky. A v neposlední řadě jsme dnes ráno viděli, že vláda nechce řešit ani například ceny potravin - hlasovala proti návrhu bodu, který měl řešit ceny potravin. A to je situace, kdy prostě nevíme, co s vámi dál. My nevíme, co s vládou, vy nechcete pomáhat lidem. Máme obavy, že se Česká republika dostane do velkých problémů, a takovým způsobem to podle našeho názoru nejde dál.

Já vás tedy chci požádat o pauzu na jednání poslaneckého klubu hnutí SPD v délce 60 minut. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ještě zkonstatuji, že jsme ukončili projednávání bodu číslo 73, a po této žádosti o pauzu se ještě s přednostním právem hlásí pan předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jenom chci, aby jasně tady zaznělo na mikrofon: Tohleto je čistokrevná paralýza této Sněmovny. V okamžiku, kdy tady jsou ministři, vláda, jsou tady body, které byly schváleny řádně do programu, tak tady hnutí SPD se rozhodlo zobstruovat právě ty zákony, které jdou ve prospěch občanů České republiky. Takto je to jednoduché. (Potlesk z pravé poloviny sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu předsedovi a s přednostním právem ještě chce zareagovat pan předseda Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Paní předsedající, musím podat námitku proti vašemu postupu, protože podle jednacího řádu, když požádám o přestávku na jednání poslaneckého klubu, tak vy mně máte hned bezprostředně udělit přestávku, a ne to tady nechat komentovat jakýmkoli předsedou jiného poslaneckého klubu. Prostě to není žádný politický komentátor a komentář. Já jsem vás požádal o přestávku a vy jste ji měla udělit, a ne, že tady z toho budete dělat nějaké komentárium, že se tady budeme teď dohadovat, jestli je to pravda, správně, blbě nebo jestli je to nějak jinak. Takže já podávám námitku... (Předsedající: Pane předsedo!) ... k vašemu řízení Poslanecké sněmovny. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane předsedo, vy jste požádal o přestávku v délce 60 minut, kterou bych okamžitě udělila. Současně v této sněmovně bylo mnohokrát zvykem, že navazují a dalším způsobem vystupují předsedové poslaneckých klubů. Vy samozřejmě máte právo vznést námitku. Jenom se chci optat, zda na tom trváte, protože to tady bylo zvykem, že se standardně vystupuje s přednostními právy, protože někdy také na přestávku další přestávky navazovaly. Tak jestli mohu poprosit, pan předseda Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Já bych poprosil pana kolegu Fialu, abychom neblbnuli. Rozumím tomu, že ho možná vystoupení pana kolegy Výborného zlobilo, ale naprosto běžně se tady navazovalo na vystoupení jednoho přednostního práva druhým právem, například proto, že si přišel říct, že chce další hodinu přestávky. Myslím, že v tuto chvíli vzhledem k tomu, že přestávka byla vyhlášena, je nemožné hlasovat o té námitce, a zvažte si, jestli ji za hodinu podáte. Já si myslím, že jestli si ji chcete podat, podejte si ji za hodinu. V tuto chvíli byla přestávka vyhlášena, byly připuštěny pouze, teď hlasovat rozhodně nemůžeme a nedoporučil bych paní předsedající, aby hlasovala. Vy si zvažte, jestli za hodinu, až se sem vrátíme, jestli tu námitku si chcete podat. A paní předsedající doporučuji, aby opustila předsedající stůl. (Smích a potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Tímto na žádost klubu SPD máme přestávku do 11.14 hodin a sejdeme se opět po těchto 60 minutách zde v sále.

 

(Jednání přerušeno v 10.14 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP