(11.10 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Ano, my jsme si to řekli už včera, že dnes nebudeme trvat na opozičním okénku, protože jsme požádali o svolání mimořádné schůze, kde chceme řešit skutečně zásadní problémy, které trápí lidi této země, a to je zdrcující ceny energií a pohonných hmot, a to skutečně v tom nedůstojném večerním čtvrtečním čase není ten nejvhodnější čas, takže my si tyto věci řekneme právě na této mimořádné schůzi, která byla včera, jak jsme byli informováni, svolána. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vidím zde jedno přednostní přihlášení.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. I přesto, co tady řekl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, bych chtěl požádat o zařazení dvou bodů do večerního opozičního okénka za klub hnutí SPD, a to bod číslo 28, sněmovní tisk 8, zákon o celostátním referendu, jelikož si myslíme, nebo jsme jedna z mála zemí, která zákon o obecném referendu ještě nemá, a jsme přesvědčeni o tom, že lidé musí mít možnost rozhodovat o důležitých věcech, takže bych to chtěl zařadit jako první bod v 18 hodin. A jako druhý bod by to byl bod 57, sněmovní tisk 119, zákon o poskytování dávek, který se týká zvýšení příspěvku na mobilitu pro zdravotně postižené. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vidím zde ještě další přednostní právo, paní místopředsedkyně Vildumetzová. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych znovu chtěla požádat o zařazení bodu Předložení strategie zvládání uprchlické vlny, protože tato strategie není, tato strategie neexistuje. Existuje pouze nějaký dokument, který strategií není. Já jsem chtěla původně zažádat o zařazení dnes, popřípadě zítra, ale měla jsem ještě možnost mluvit předtím s panem ministrem vnitra, který má pravdu, že i na grémiu jsme se shodli na těchto pevně zařazených bodech dnes, takže bych požádala o zařazení zítra jako první bod a chtěla bych avizovat, že pokud nebude tento bod zařazen na tuto schůzi, tak jsme připraveni i k tomuto svolat mimořádnou schůzi, protože ta strategie měla být hotova do 14. dubna a do současné chvíle ten dokument tak, jak nám byl předložen, strategií řešení uprchlické krize není. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním právem se hlásí pan místopředseda vlády Rakušan. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená paní místopředsedkyně, prostřednictvím pana místopředsedy, já vám děkuji za vstřícnost, protože dnes jsou tam opravdu pevně zařazené body, které musíme projednat, kde velmi hoří termíny a kde bohužel jsme zdědili některé věci, jako eSbírku, v takovém stavu, že na to musíme umět reagovat poměrně rychle, a to dnes usnesením Poslanecké sněmovny, snad i pokud bude k tomu vůle v režimu devadesátky.

Za druhé, my jsme hlasovali pro zařazení projednání strategického dokumentu na tuto schůzi. Byl to váš návrh, prostřednictvím pana předsedajícího, vládní koalice, a její poslanci pro to zvedli ruku. Tedy můj příslib, že ten bod bude zařazen na tuto schůzi Poslanecké sněmovny, platí, tomu dostojíme. Hledáme vhodný termín, kdy tady budou přítomni i z pracovních důvodů, aby jim to bylo umožněno, všichni ministři - školství, zdravotnictví, ministr práce a sociálních věcí, premiér vlády České republiky a já. Neshodneme se v hodnocení, zda se jedná, nebo nejedná o strategický dokument, ale to jistě bude podstatou naší meritorní debaty, až ten bod bude zařazen.

Jedna poznámka: dnes odpoledne, a za to se omlouvám kolegyním i kolegům z Poslanecké sněmovny, za moji nepřítomnost na interpelacích. Neschovávám se, ale jedu na bilaterální jednání s německou ministryní vnitra. Odjíždím dnes odpoledne do Berlína, zítra dopoledne mám ještě navazující pracovní program v Berlíně, nemohl bych během zítřejšího zasedání tedy logicky tento dokument osobně tady odprezentovat a vysvětlit, a myslím si, že moje přítomnost u tohoto materiálu je žádoucí. Prosím vás, spokojte se s příslibem, že na této schůzi bude tento materiál zařazen. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit? Ano, je zde ještě jedno přání na přednostní vystoupení. Paní místopředsedkyně Vildumetzová Mračková. Máte slovo, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já ještě děkuji za slovo. Děkuji za vyjádření panu ministrovi vnitra. Určitě chápu, že pokud má takové jednání - to znamená, ani zítra nebudete přítomen? Zítra ještě dopoledne nebudete. A bylo by možné, a o to bych chtěla požádat, abychom zítra se popřípadě dozvěděli termín, kdy ten bod bude projednán, protože ta schůze tedy pokračuje další týden, a já si myslím, že už zítra bychom to mohli tady na půdě Sněmovny schválit a že už by ta dohoda rezortů určitě mohla být. My bychom chtěli mít opravdu jistotu, jestli podávat to projednání na mimořádné schůzi. Pokud zítra budeme mít avizováno, bude to - řeknu - 10. května jako první nebo druhý bod, nebo aspoň den, tak budeme spokojeni. Tak bych o to chtěla poprosit, a v tuto chvíli tedy stahuji svůj návrh na zařazení na zítřek, protože by opravdu nedávalo logiku, kdyby tady nebyl přítomen pan ministr vnitra. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Beru na vědomí a stahuji tento bod. Pan místopředseda vlády chce ještě vystoupit. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já bych chtěl poděkovat paní místopředsedkyni za vstřícný přístup k této věci. My se pokusíme v rámci jednání předsedů koaličních poslaneckých klubů přijít s vhodným termínem na zařazení tohoto bodu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Táži se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit? V tuto chvíli nikoliv.

Budeme hlasovat o zařazení dvou bodů do opozičního okénka od 18 hodin.

 

Nejdříve bod 28, což je sněmovní tisk 8. Jedná se o celostátní referendum. Opakuji, že je to první bod návrhu do opozičního okénka od 18 hodin. Ještě v rychlosti zagonguji, ale vidím, že jsme tady v téměř plném počtu.

Zahajuji hlasování o tomto bodu. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 52, přihlášeno 144, pro 64, proti 68. Zamítnuto.

 

Dovolte, abych nechal hlasovat ještě o druhém bodu, a to je bod 57, sněmovní tisk 19, poskytování dávek. V tuto chvíli by to tedy bylo v opozičním okénku od 18 hodin. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP