(14.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Čili jak vidíte, nejde o to, někoho trestat, nešiřte tady žádný strach, žádné obavy lidí. Každý může svobodně vyjadřovat svůj názor, také to spousta lidí dělá a dělají to i vaši členové a vaši voliči a je to tak dobře, ale to, o co tady jde, je bojovat proti profesionálně vedené dezinformační válce, kterou na našem území dělá jiný stát ve svém mocenském zájmu, a tomu je samozřejmě potřeba čelit.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji předsedovi vlády a zeptám se pana poslance, chce ještě dát doplňující otázku? Ano. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji za slovo. Bohužel tedy musím říct, že až předstoupím před své voliče, nebudu schopen jim to vysvětlit na základě tohoto vystoupení pana premiéra, co je a co není dezinformace, protože oni se mě ptají na konkrétní situace, do kterých se dostávají, a mají obavu, že zpětně budou perzekvováni na základě toho, že se případně dopustili nepravdy nebo nepřesnosti.

Pak bych chtěl poukázat na to, že vývoj od dezinformace k informaci je možný, protože to jsme viděli třeba na problematice covidu, kdy se udávalo, že očkování vyřeší problém covidu, a nakonec to tak úplně pravda nebyla.

Co se týká zablokování těch domén, z mého pohledu to bylo nezákonné bez soudního rozhodnutí a neviděl jsem nikde žádné důkazy, které by spojily tyto... (Předsedající: Pane poslanče, čas.) ... domény s působením Ruska nebo s tím, že by byly placeny z Ruska či řízeny.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za položení doplňující otázky a požádám předsedu vlády o odpověď. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já myslím, že ti, co se vás ptají, nemusejí - pokud mě poslouchali - mít nejenom žádné obavy, ale musejí v tom mít naprosto jasno. Samozřejmě nikdo není perzekvován za nějaký svůj názor, a pokud takový případ znáte, tak mně ho určitě řekněte. Vy jste se ale neptal na konkrétní případy, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající. Vy jste se ptal obecně na dezinformace a co hrozí za šíření dezinformací. Na to jsem vám velmi pěkně a důkladně odpověděl včetně toho, co je dezinformace, co není dezinformace a jak proti tomu naše vláda postupuje. Naše vláda proti tomu postupuje především aktivní pozitivní strategickou kampaní, naše vláda proti tomu postupuje tím, že poukazuje na to, co to jsou dezinformace. A to nedělá samozřejmě jen vláda, to dělá spousta dalších organizací, brání se občané, kteří nechtějí být vystaveni dezinformacím.

Ta situace úplně banální není. Zásah dezinformačních médií je vysoký: 66 % lidí uvedlo, že se s dezinformacemi setkalo, 12 % až 28 % odpovědělo, že věří jednotlivým dezinformacím, které byly zmiňovány ve výzkumech, které byly prováděny, takže to je poměrně velký zásah, zásah ve prospěch cizího státu na území České republiky. A bylo by neodpovědné, abyste vy, kteří se hlásíte k národní myšlence, k obraně národních zájmů v rámci SPD, pro to neměli pochopení. Tady se prostě Česká republika musí rozumným způsobem bránit. Ale nedělejte z toho, prosím vás, nějakou hrozbu pro české občany. Těm nic nehrozí.

Vy samozřejmě také šíříte dezinformace, vaše strana. Tady bych mohl citovat třeba vašeho předsedu, který na Twitteru 22. února napsal, že hnutí SPD považuje současné dění na Ukrajině za důsledek tlaku zpravodajských služeb pod taktovkou USA, Velké Británie, některých států NATO, které se snaží rozpoutat válečný konflikt mezi Ruskou federací a Ukrajinou. Tak to je typická dezinformace.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Přicházíme k další interpelaci. Poprosila bych pana poslance Radka Kotena. Jako další se připraví pan poslanec Karel Tureček. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený premiére, v souvislosti s nenaplněnými zásobníky plynu u nás v České republice a s tou kapacitou nyní jsem se dočetl ve veřejně dostupných sdělovacích prostředcích, že se zásobníky plynu již plní. Moje otázka tedy směřuje i k tomu, že probíhají nějaké spekulace, že německá RWE chce prodat tyto zásobníky - protože ty zásobníky nejsou ve vlastnictví České republiky - dále dva zásobníky, které vlastní skupina moravských naftových dolů, jsou v soukromých rukách. Já jsem se vás chtěl zeptat, jestli tedy počítáte s tím, že za peníze, které potom RWE bude požadovat, zda vláda pro Českou republiku tyto zásobníky koupí. To je první otázka.

Dále jsem zjistil, že kdyby běžely dodávky plynu tak, jak běží, tak všechny zásobníky, které jsou na území České republiky, by se naplnily na 75 % těsně před topnou sezonou. Tak jsem se chtěl zeptat, jak to máte ošetřeno dál, zda tedy budeme kupovat za tržní ceny stále na burze v Amsterodamu, protože jsou státy jako například Maďarsko, kde se cena plynu ještě dalších pět let nezmění. U nás se mění celkem dramaticky, protože megawatthodina stála ještě nedávno 1 500 korun a nyní budou domácnosti platit za jednu megawatthodinu plynu zhruba 6 000 až 7 000 korun. Jen mě zajímá, jakým způsobem jste schopni pro občany České republiky zajistit podobně jako v jiných státech cenu dostupnou pro občany, protože to samozřejmě bude cena i pro různé podniky. Vznikne obrovská nezaměstnanost a obrovský nedostatek, obrovská krize. Takže na to bych se vás chtěl zeptat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Nyní bych požádala pana předsedu vlády Petra Fialu. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, situace kolem plynu je určitě vážná a důležitá a je dobré, že se o tom tady bavíme, že se na to ptáte.

Proč máme trošku jinou strukturu jak obchodování s plynem, tak nákupu plynu, tak to, jaký je podíl státu a podíl soukromých dodavatelů, provozovatelů i majitelů těch zásobníků, to není otázka na moji vládu, to je otázka na vlády minulé. A proč nemáme zajištěny alternativní zdroje, proč se nevybudoval plynovod Stork II, proč se neudělaly některé kroky v minulosti, to jsou skutečně věci a otázky, které si samozřejmě můžeme společně klást, ale naše vláda za ně odpovídat nemůže.

To, za co odpovídáme, je, aby plynu i v této složité situaci bylo dostatek. My se tou situací intenzivně zabýváme a vidíme samozřejmě jako všichni i to, co se stalo s dodávkami plynu do Polska a do Bulharska v souvislosti s ukončením dodávek ze strany Ruské federace.

Já bych nicméně chtěl říct a ujistit všechny občany České republiky, že zatím nemáme žádné signály o zastavení dodávek ruského plynu do České republiky, a hlavně že jsme v trošku jiné situaci, než v jaké je Polsko a Bulharsko, protože Polsko a Bulharsko nakupuje na základě přímé smlouvy s Gazprom Exportem, tedy přímo, zatímco my nakupujeme převážně na krátkodobých a spotových trzích v západní Evropě a tam se nedá u plynu, který nakupujeme, tak úplně rozlišit - nebo Rusko nedokáže rozpoznat - který půjde do České republiky. Takže pokud by se nás dotkly výrazným způsobem sankce, respektive omezení nebo zastavení ze strany Ruské federace, tak by to muselo být především v tom případě, kdyby Rusko přestalo dodávat do většiny evropských zemí a přestalo by dodávat plyn do Německa.

Jinak samozřejmě naše závislost na ruském plynu, přestože nakupujeme takto a přestože nakupujeme na trzích v západní Evropě, přesahuje - ono se to trochu mění, ale v podstatě přesahuje většinou 90 %. To je nesmírně vysoká závislost a musíme se jí zbavit. Proto jsem také nedávno oznámil, že naše vláda připraví do několika týdnů pětiletý plán, jak se zbavit závislosti na ruských energetických zdrojích, jak zajistit energetickou bezpečnost České republiky do budoucna, která v tuto chvíli zajištěna není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP