(12.30 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Stejně tak, když jsem přišla na Legislativní radu vlády a chtěla jsem bianko šek třeba na nějakou vyhlášku, respektive na zmocnění vyhlášky, tak jsem od těch kapacit, co tam seděly, si vyslechla opravdu velkou snůšku toho, že tam nejsou od toho, aby mi dávali bianko šek na něco, u čeho nevědí, jak vypadají teze, protože Evropská komise třeba ještě nic nevyplodila a já jsem chtěla mít do foroty třeba nějaké zmocnění, abych posléze mohla reagovat. Takže vím, že to tam opravdu nebylo jednoduché přes ně projít, přes tu legislativní komisi správního práva, nevím - korporátního práva. Prostě všechny ty komise jsme si museli projít. A vím, že tam opravdu dávali tvrdé dotazy. Mě to zajímá, já prostě ty odpovědi chci slyšet, jestli byste byli tak hodní a odpověděli mi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další do obecné rozpravy je přihlášen poslanec Kubík. S přednostním právem se nejprve hlásí pan ministr pro legislativní činnost, poté bude následovat vystoupení poslance Kubíka. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Děkuji za slovo. Vážená paní poslankyně, nejsem si úplně jistý, jestli ta vaše příprava, ten váš dotaz směřuje k tomuto tisku, protože ve Sněmovně je podobný tisk číslo 63, protože tam ta přechodná ustanovení jsou trošku jinak koncipovaná a mám zato, že tam by ten váš dotaz byl o něco více důvodnější. Nicméně se pokusím, jak jsem to pochopil, na to odpovědět. Jestli ta otázka zní, jak budete retroaktivitu obhajovat, jednak mám zato, že ta otázka je v zásadě náhodná a počítá s tím, že vlastně o nějakou retroaktivitu jde. Mám zato, že nikoliv.

A to, co vám asi vadí, je to, že by se mohlo zdát, že se posouvá účinnost již účinného ustanovení, jestli to dobře chápu. Nicméně mám zato, že se to opravdu v tomto případě neděje, a pokud se podíváte na hlavu 5, tak hlava 5 má už v nadpisu zvláštní ustanovení o použitelnosti zákona v přechodných obdobích, a účinnost nebo posunutí účinnosti máme až v § 335. Takže účinnost se posouvá tímto zákonem pouze tehdy tam, kde to takříkajíc jde, tam, kde to ještě účinnosti nenabylo.

Nicméně tam, kde to účinnosti nabylo, zvolil se jiný postup. Ještě můžu říct, že jsem ten postup nevymýšlel, já ho tedy jenom obhajuji. I mně se ten postup zdá šalamounský, ale v zásadě možný, a zvolil se způsob, že se zvolilo jisté přechodné období, přičemž v tom přechodném období se takříkajíc hibernují po jistou dobu vlastně účinky toho zákona. Nicméně je potřeba si uvědomit, že ta hibernovaná ustanovení nezasahují do něčích práv, stavebníků se to nijak nedotkne. Nedotkne se to ani úředníků, protože státní stavební správa dosud nevznikla a žádný úředník do nově zřizované státní stavební správy nepřešel. Stejně tak se to nedotkne ani předsedy Nejvyššího stavebního úřadu, protože ten zatím ještě vybrán nebyl. Jinými slovy se nyní projednávanou novelou do ničích práv nezasáhne, ale samozřejmě že je jasné, že na tuto novelu bude muset navázat něco dalšího, změna stavebního zákona, která už nyní je v připomínkovém řízení. A mám zato, že se všechno stihne.

A ještě jsem chtěl uvést, že to, když předkladatel přistoupil k tomuto řešení, že zase tak novátorské řešení to není. Příkladem může být služební zákon z roku 2002, ten také zčásti nabyl účinnosti. Mimo jiné formálně vzniklo i Generální ředitelství státní služby, ale to nikdy nebylo plně ustanoveno, protože se účinnost zbytku toho zákona pořád a pořád donekonečna odkládala. A to je v zásadě příklad, který je trochu srovnatelný s tou naší situací, s existencí Nejvyššího stavebního úřadu, který se zatím neobsazuje. Takže mám zato, že jsem snad už uspokojil vaši zvědavost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vzbudilo jednu faktickou poznámku poslankyně Peštové. Paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, pane ministře, že jste si stoupl k pultíku, prostřednictvím pana předsedajícího, a odpověděl mi. Ten příklad, který jste říkal, taky se tam něco takto hibernovalo? Nebo se odkládala účinnost ještě dříve, než by ta účinnost byla nabyta? Protože teď, jak jste to vysvětlil, tak jste šalamounsky, byť jako Šalomoun, šalamounsky jste našli nějaké řešení, ale ten smysl, vždyť jste právníci, to je prostě... Chápu, že hledáte nějaké kličky, jak to obejít nebo jak tu legislativu, kterou máme tady, která nabyla, mělo se podle ní konat, tak teď se hledá nějaká cesta, jak šalamounsky to obejít s tím, že vlastně to, co se nestalo, tak se zahibernuje. To přece není dobře.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. S přednostním právem se hlásí pan ministr a i pan vicepremiér, jestli jsem to dobře pochopil.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Jestli můžu: to, že něco má platit nebo se má podle něčeho takříkajíc jet v právním slova smyslu, právo zná spoustu případů, kde se to v určitých obdobích neuplatňuje. Máme na to různé instituty, různé ochranné lhůty, různá moratoria a podobně. Tady v zásadě nejde o nic jiného, než že se obdobné úvahy promítly do toho, jak to vlastně technicky vyřešit, když už některá ta ustanovení nabyla účinnosti.

Ale tak, jak to chápete vy - my neměníme účinnost těch ustanovení, která již účinná jsou. Tady jde spíš o formální stránku věci, kterou vy napadáte, že je špatně, ale po formální stránce to špatně není.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše vystoupení vzbudilo jednu faktickou poznámku, a to poslankyně Dostálové. Pak se hlásí s přednostním právem do obecné rozpravy pan vicepremiér a pak se vrátíme do obecné rozpravy k poslanci Kubíkovi. Paní poslankyně, máte dvě minuty.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji moc za slovo. Já jsem opravdu velmi ráda, že tady pana ministra Šalomouna máme, že odpovídá na tyto otázky. Chtěla bych mu poděkovat, protože se také chci zeptat v souvislosti s tím, co mi není jasné. My se vlastně v tomhle tisku 137 vůbec nezabýváme změnovým zákonem a vy jste tady v úvodním vystoupení řekl, že to překleneme výkladem. Tak se chci zeptat, jak se bude překlenovat výkladem to, že v zákoně o vodním hospodářství vodoprávní úřady vzniknou pod Nejvyšším stavebním úřadem. Takhle to tam je natvrdo napsáno. Ale my to překleneme výkladem, to znamená, 1. 7. 2023 my jim nebudeme říkat, těm úředníkům, nechoďte na Nejvyšší stavební úřad, ten neexistuje, zůstaňte sedět na obci. Tak to bude jako to překlenutí výkladem? To jsem zvědavá, co s tím tedy udělají soudy, až budou napadat tahleta rozhodnutí z toho úhlu pohledu, že skutečně došlo ke zmatku a chaosu v právním prostředí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. S přednostním právem nyní pan vicepremiér Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já jsem jenom chtěl doplnit. Když tady byl ten služební zákon, který není ze své povahy institucionální, a mám tady další příklady, vznik orgánu nezávislé kontroly zpravodajských služeb, zřízen v roce 2017 novelou zákona o zpravodajských službách, dodnes nemá žádné členy, nikdo nebyl zvolen a orgán tedy existuje pouze na papíře, i když se předjímal jeho vznik. Příkladem může být, když jdeme hodně do dávna, nevím, jestli to tady zmiňoval pan ministr Šalomoun, prvorepublikový Ústavní soud. Existoval od roku 1920, ale potom v letech 1931 až 1938 neměl žádné členy, nemohl tudíž fungovat. Činnost obnovil až v květnu 1938.

Každý zákon má nějaké termíny náběhu. Zde vznikala, tím, že - a já se znovu vrátím k tomu, proč se to děje tak, jak se děje - kdy ačkoli mně přišlo, že jsme domluveni o tom, že před koncem roku projde novela poslanců Kupky, Bartoše, Výborného a dalších Sněmovnou, tak jsme se dostali do momentu, kdy proběhlo výběrové řízení na šéfa Nejvyššího úřadu, nebyl vybrán, je rozpočtová kapitola, v které v tuto chvíli není rozpočet. Je systemizovaných deset míst. A jestli tady poslankyně Peštová prostřednictvím pana předsedajícího říká: Rozjeďte celý ten proces, protože nečiníte správně, a výsledkem toho procesu je, že od příštího roku tento úřad stejně nevznikne, protože do té doby bude schválena ta novela, která to řeší v daném termínu, kde si vytváříme ten prostor. Vždyť v mezirezortním připomínkovém řízení je ta novela včetně prováděcích zákonů, která umožňuje dodělat všechny věci, které jsme se rozhodli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP