(12.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Takže já na základě toho, co právě jsem tady slyšela, jsem si dovolila právě toto říct, že i v tuto chvíli vnímám, že to, s čím v tuto chvíli přichází Ministerstvo pro místní rozvoj, není ta správná cesta a nejsem v žádném případě přesvědčena o tom - a určitě si to tady řekneme - že na tom bude celospolečenská shoda.

A chtěla bych moc poprosit pana ministra pro místní rozvoj, jestli by mi mohl odpovědět na otázku, byť se to samozřejmě dotýká toho následného zákona, který přijde teprve do Poslanecké sněmovny, jestli by i mohl odpovědět v rámci jednání se Sdružením místních samospráv, Svazem měst a obcí a Asociací krajů. Vím, že tady probíhalo to jednání, kam jsme samozřejmě - už jsem to tady jednou avizovala - nebyli pozváni, ale když mi na to odpovíte, budu moc ráda. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky, nejprve pan předseda Výborný, připraví se pan poslanec Haas.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Budu reagovat, vaším prostřednictvím, na paní místopředsedkyni Vildumetzovou. Zazněly tady otázky.

Jednak, vezmu to od konce, na to jednání jste samozřejmě byli pozváni, na Ministerstvu pro místní rozvoj seděla vaše kolegyně a předsedkyně výboru Klára Dostálová, a k tomu, co se ptáte: právě na rozdíl od toho, jakým způsobem tady vaše vládní koalice, respektive koalice stavebního zákona s komunisty a s SPD, protlačila na sílu stavební zákon, kde nebyl společenský konsenzus, o kterém tady hovořil, vaším prostřednictvím, kolega Karel Haas, tak vzpomeňme si všichni dobře - nebyl soulad ani se Svazem měst a obcí, ani se Sdružením místních samospráv, ani s Asociací krajů, a takto bych mohl pokračovat dál.

Přesně tomu jsme se chtěli vyhnout, a protože jsem byl v té koaliční pracovní skupině s panem vicepremiérem Bartošem, mohu vás ubezpečit, že přesně to byl ten cíl, a když jsme tedy řešili věc, která vůbec nepřísluší k sněmovnímu tisku 137 - já bych byl rád, kdybychom se posunuli věcně k tomu, co dnes projednáváme, a tuhle informaci, kterou řeknu, to prosím uzavřeme a pojďme projednávat to, co máme na stole. Ale abyste byla uklidněna, právě na výsledku počtu stavebních úřadů probíhala tři měsíce, možná čtyři měsíce debata právě i s těmito organizacemi a výsledek, který v tuto chvíli je ale teprve v mezirezortním připomínkovém řízení a není finálně projednán ani vládou, ten proces je jasně nastaven s harmonogramem, má kladné stanovisko Svazu měst a obcí, kladné stanovisko Sdružení místních samospráv, kladné stanovisko Asociace krajů České republiky, stejně tak jako Sdružení historických sídel. Respektive abych byl přesný, osobně jsem o tom jednal se šéfem legislativní sekce Asociace krajů, panem hejtmanem Netolickým. Budou to projednávat, ale předběžně bylo řečeno "ano". S tímto kompromisem, na kterém byla i koaliční shoda, jsme schopni pracovat a jsme s ním zajedno. Stejná informace je ze Svazu měst a obcí, stejně tak jako od Sdružení místních samospráv. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další faktická poznámka, pan poslanec Haas.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážený pane předsedající. Mé jméno padlo od dvou předřečnic, také se sluší na to zareagovat. Prvně, já úplně navážu, aniž bychom se jakkoliv domlouvali, na kolegu Marka Výborného, prostřednictvím pana předsedajícího. Tím nesouladem jsem mínil zejména to, že nebylo na novém stavebním zákoně dosaženo cokoliv kompromisního. To není o tom, vyslyšet se 100 ku 0. Jde o to, nalézt kompromis, jakékoli kompromisní řešení ve vztahu k profesním asociacím zastupující municipality.

Kolega Marek Výborný, opět prostřednictvím pana předsedajícího, tady dobře zmínil, že nový stavební zákon měl nesouhlasné stanovisko Asociace krajů, nesouhlasné stanovisko Sdružení místních samospráv, nesouhlasné stanovisko Svazu měst a obcí. To jsou tři nejzákladnější organizace zastupující municipality v této zemi, ani jedna z těchto asociací nesouhlasila s novým stavebním zákonem. To je ten nesoulad, o kterém jsem mluvil, a byla tam nulová snaha nalézt kompromis. Nemluvím o tom převálcovat se na jednu nebo na druhou stranu, ale nalézt kompromis.

A k těm právním aspektům, ke kterým mě vyzvala kolegyně Peštová - to bych určitě ve faktické nestihl, já bych když tak odkázal na své vystoupení na výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Ta vystoupení jsou veřejná, tam jsem mluvil o všech třech řekněme problémech, které mohou být spatřovány ve sněmovním tisku 137: nezřízení soustavy státní stavební správy, v uvozovkách posun v rámci již platného, částečně účinného, částečně neúčinného zákona a za třetí, výkladový problém a vztah ke změnovému zákonu.

Tady k těm třem aspektům, ke všem třem jsem mluvil, předpokládám, že k nim směřovaly dotazy kolegyně Peštové prostřednictvím pana předsedajícího, tak v rychlosti faktické odkazuji na své vystoupení na výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Teď máme sérii faktických poznámek, přečtu jejich pořadí. První vystoupení paní poslankyně Dostálová, připraví se pan poslanec Výborný, pak je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová a nakonec pan vicepremiér Bartoš. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji moc za slovo. Já bych se ráda vyjádřila k tomu, že nebyl nalezen žádný kompromis. No, samozřejmě byl, to byla vládní verze, která byla kompromisní, a k tomu také existovalo kdysi na úrovni premiéra kladné stanovisko Svazu měst a obcí, aby ho ve fázi, kdy to bylo předloženo do Sněmovny, dali záporné. Takže vám budu držet palce, aby i vy jste dostáli těm závazkům, které máte s těmi samosprávami domluveno, protože v médiích čteme něco úplně jiného, jak se starostové bouří a tak dále.

A co se týká té komunikace. Vy teď zase to otáčíte, to kormidlo, na úplně druhou stranu. Vůbec nekomunikujete s těmi, kdo podle toho má stavět, zase komunikujete jenom se samosprávami. Proto já říkám, že celospolečenská dohoda - my jsme se o tom bavili na výboru - je určitě chtěná všemi a nikdo nemůže říct, že ne, ale když my jsme byli nařčeni z toho, že to je VIP zákon pro podnikatelský sektor, tak vy z toho děláte VIP zákon pro starosty.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K další faktické poznámce pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Já musím tady uvést jednu věc na pravou míru. Když jsem mluvil o vyjádřeních jednotlivých organizací, tak abych byl poctivý, ze strany Sdružení místních samospráv bylo opakovaně konstatováno, že by chtěli zachovat všechny stavební úřady, všech sedm set, ale výsledný kompromis těch jednání, který nakonec je součástí toho tisku, který dneska není projednáván, pro ně je výsledkem, kterému rozumějí, že to je nějaké výsledné kompromisní stanovisko, lepší než ty varianty, že by to například byla jenom ORP a podobně. Tak aby to bylo jasné a uvedeno na pravou míru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v pořadí k faktické poznámce je paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Děkuji za reakci panu kolegovi poslanci Haasovi i panu Výbornému. Já pouze řeknu, že to, co tady už teď avizovala paní Dostálová, že opravdu - a vidím to i v médiích, jaké vycházejí tabulky - hrozí anarchie, varují starostové, kraj má zmizet, x úřadů, řekla jsem, že nyní máme 694 a stát jich chce 244 zrušit. Jsem přesvědčena o tom, že to bude velmi těžké, a já opravdu v tuto chvíli nemám informaci o kladném stanovisku zrovna třeba Svazu měst a obcí - nebudu hovořit o těch ostatních.

A zároveň bych ještě chtěla říct, že jsem stála jako šéfka Asociace krajů do roku 2019, než jsem odešla na takzvanou mateřskou, a musím říct, že jsem nezaregistrovala ze strany Asociace krajů, že by k tomu dávalo záporné stanovisko. To bych jenom chtěla říct. Samozřejmě že pak se to i mohlo nějakým způsobem vyvíjet, ale co si pamatuji, tak paní exministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová byla vždycky velmi vstřícná, komunikovala jak s předsedou v tu chvíli výboru pro veřejnou správu, s panem Bartošem, s panem Kupkou, a vím, že vždycky se snažili nějaké řešení najít.

A já jsem opravdu přesvědčena o tom - a už to opravdu, pane poslanče Výborný, prostřednictvím pana předsedajícího, uzavřeme - že bude velmi těžké i teď najít tu celospolečenskou shodu. Jsem o tom velmi přesvědčena. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A poslední k faktické poznámce je přihlášen pan vicepremiér Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych chtěl ještě zareagovat, možná opravdu na kolegu Výborného, prostřednictvím pana předsedajícího. Ano, byla zde jedna schůzka vládní koalice ve Sněmovně s partnery ze samospráv, kam jsme nepozvali paní předsedkyni Dostálovou. Ale já tedy mám třeba denně deset schůzek s ČKAITem, s architekty, s Prahou, s obcemi, se kterými řeším třeba jiné části stavebního zákona, územní plánování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP