(14.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Teď tu mám bod číslo 2, a to je bod s názvem - a to bych navrhl jako druhý bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny - Financování obnovy Ukrajiny je ten název - protože Evropská komise zveřejnila, že se chystá založit fond solidarity, ze kterého hodlá financovat poválečnou obnovu Ukrajiny. Členským státům podle agentury Bloomberg už dala Evropská komise najevo, že většinu dlouhodobých nákladů ponesou členské státy EU včetně České republiky. Za sebe můžu říct, že hnutí SPD odmítá, aby čeští občané dle návrhů Evropské unie financovali ze svých daní obnovu Ukrajiny, kterou řídí a rozkrádají oligarchové a která je na předních místech v žebříčku korupce.

Hlavně ten problém je, proč chci zařadit tento bod, že už jsem vás k tomu vyzýval minulý týden. Proč o tom neinformujete veřejnost? Proč premiér Petr Fiala nebo ministr zahraničí - to je ten pan Neviditelný, Lipavský - proč tady nepředstoupí před Poslaneckou sněmovnu a takto zásadní věc, která zadluží Českou republiku na desítky let a s kterou jsem přesvědčen, že velké množství občanů České republiky nesouhlasí, proč to utajujete? Proč to tajíte, tuhletu informaci? Proto to chci zařadit jako mimořádný bod s názvem Financování obnovy Ukrajiny, aby tady vládní představitelé zdůvodnili za a), proč to tají, a za druhé, proč s tím souhlasí. Proč to neodmítnou? Protože Evropská komise podle toho, co víme, nyní pracuje na mechanismu, který by měl pokrývat dlouhodobé potřeby Ukrajiny, ale z peněz členských států Evropské unie. Tento instrument, který teď vymýšlí Evropská komise, by se prý údajně měl podobat fondu na podporu ekonomiky zasažené pandemií, na kterou si evropská sedmadvacítka celkem půjčila stovky miliard eur u komerčních bank, čímž dále zadlužila členské státy včetně České republiky. Tento nový takzvaný ukrajinský fond by měl sloužit k financování investic a reforem schválených vládou v Kyjevě. To znamená, vláda, kde sám prezident Zelenskyj - ještě před několika měsíci, ještě před válkou, byl článek na Seznamu na serveru Novinky - se vyhýbá placení daní na Ukrajině. Je na seznamu Pandora Papers a firmy má registrované, potažmo jeho manželka - on to různě popřeváděl na své společníky v daňových rájích - tak tam má Česká republika sypat peníze, do zkorumpované země, prokazatelně zkorumpované země, což i přímo to konstatoval Evropský účetní dvůr, což je - v loňském roce to konstatoval - poradní orgán Evropské unie, že se miliardy eur z pomoci Ukrajině, kvůli korupci se tam ztratily miliardy eur a že to prospělo nikoliv Ukrajincům, ale oligarchům a korupci. Přímo cituji z té zprávy. Takže do takové zkorumpované země vy chcete jako vláda dávat peníze ještě na dluh, peníze České republiky? Když u nás lidi, 30 % domácností, je v problémech a stoupá počet exekucí? Takže vy, místo abyste ty peníze, pakliže tedy nějaké peníze jsou, ale to má být opět na dluh, tak proč nepomůžete českým občanům? A hlavně, proč o tom mlčíte?

Jak to tak vypadá, toto téma bude zřejmě jednou z priorit pro české předsednictví v Evropské unii v druhé polovině letošního roku. Dosavadní reformy, jak víme, jak už jsem o tom hovořil, však nevedly k rozvoji Ukrajiny a zlepšení situace jejich obyvatel, ale prospěly oligarchům, zahraničním koncernům a všeobecné korupci. Hnutí SPD tyto návrhy a úvahy ze strany Evropské komise a ze strany vlády České republiky, ze strany Fialovy vlády, jednoznačně odmítá. Již s předválečnou Ukrajinou byla spojena chronická všudypřítomná korupce a velmi slabá úroveň právního státu, který by rozkrádání mohl zabránit. Nevidíme tedy žádný důvod, aby si Evropská unie měla vzít další úvěry a financovat miliardy eur, další úvěry, za které by ručila i Česká republika, to znamená, naši občané. Takže nevidíme žádný důvod, proč by si Evropská unie včetně České republiky měla vzít další úvěry a financovat miliardy eur do obnovy země, kterou řídí a rozkrádají oligarchové. Potřebujeme investovat především v naší republice. To je názor SPD.

V této souvislosti, že se to taky týká problematiky Ukrajiny, bych už v předstihu chtěl vyzvat ministra vnitra Víta Rakušana, protože vy jste tady zařadili bod Migrační krize nebo Strategie kolem migrace schválně až na 18 hodin, aby byla už snížená pozornost novinářů, protože samozřejmě večerní zprávy už budou natočeny, tak aby se to zase vyhnulo pozornosti médií. Takhle to schválně děláte i s našimi mimořádnými schůzemi. Schválně to takhle děláte, vaše vládní koalice, vy jste takoví političtí podvodníci. Vždycky dáte naši mimořádnou schůzi, dali jste na čtvrtek na 18 hodin, aby už zase novináři byli pryč, dokonce až na 18.15, takže dokonce i s patnácti minutami, ještě později, aby už novináři byli pryč, aby už měli natočené zprávy a aby se o té vaší nečinnosti a o těch problémech, co způsobuje občanům, co nejméně mluvilo v médiích. Takhle vy to děláte, ale my to víme. My to vidíme, tohleto vaše politicky podvodné jednání.

Vy se neumíte prostě postavit čelem nám, opozici. Už jsem opakovaně vyzýval premiéra Petra Fialu, ať jde se mnou do debaty. Zahrnul jsem do toho tedy s dovolením i pana předsedu Babiše, ne aby šel se mnou, ale aby se mnou a s Babišem šel Fiala do debaty. Vždyť jsme tady jenom dvě opoziční strany. Proč se bojí? Proč se premiér Fiala bojí s námi jít do debaty? Já ho chci tady znovu veřejně vyzvat. My jsme tady pouze dvě opoziční strany a myslím, že ať se postaví jako předseda vlády předsedům dvou opozičních stran v přímém přenosu v televizi. Proč se bojí? Vždyť je půl roku a já jsem s ním nebyl ještě v debatě. To je tedy úplně neuvěřitelné. To není žádný hrdina. Kdyby měl odvahu, tak se nám postaví z očí do očí do debaty, on se ale bojí. To je vše. Přitom by to byla moc pěkná debata, zajisté s vysokou sledovaností: Fiala, Babiš, Okamura. A já tady nejsem mluvčí hnutí ANO, ale jsme tady jenom dvě opoziční strany, takže do toho jsem si to s dovolením zahrnul taky, do toho výčtu, protože moc na výběr není, že? Je nás tady málo, co se týče opozice. Takže my se ho tady nemůžeme zeptat, a proto já jsem trošku nervózní, když mě tady třeba někteří vládní představitelé umlčují, když chci mluvit na mikrofon, protože tady nám úplně bráníte, abychom si popovídali s premiérem Fialou v přímém přenosu před statisíci občany - ať se ukáže, jak to tedy je a jestli má vůbec nějaká řešení. No nemá, že jo, to my víme.

A co se týče té problematiky, když jsem tady říkal, na financování obnovy Ukrajiny, tady navrhuji, ruku v ruce s tím bych chtěl tady vyzvat pana ministra vnitra Rakušana, ať řekne, kde budou lokace pro umístění romských uprchlíků v České republice, ukrajinských romských uprchlíků, protože mně píše obrovské množství občanů, mně na Facebooku, dohromady na sociálních sítích mě sleduje 400 000 občanů České republiky a píší mi opravdu masově. Mají obrovské obavy, protože nechtějí, aby v jejich blízkosti byli ubytováni romští uprchlíci z Ukrajiny, kteří sem přišli na pozvání vlády Petra Fialy. Když mají maďarské občanství, tak tady samozřejmě nemají co dělat. A teď jsme slyšeli na tiskové konferenci, že ministr vnitra Vít Rakušan teď po více než dvou měsících říká, že se bude kontrolovat, kdo ti migranti vlastně jsou. Tak to přišel tedy pěkně pozdě, když už tady jsou a už jsou s tím problémy. Takže to jenom potvrzuje svoje diletantství a svůj amatérismus, na který ale všichni teď doplácejí, v České republice už občané. Vít Rakušan pouze řekl, že chce ukrajinské romské uprchlíky, ty nepřizpůsobivé uprchlíky, jako kdybychom tady neměli nepřizpůsobivých dost, umístit do Jihomoravského kraje a na Vysočinu, takže občané jsou zděšeni a píšou mi. Občané Jihomoravského kraje a z Vysočiny jsou zděšeni, kam jim chce vláda ty nepřizpůsobivé romské uprchlíky z Ukrajiny umístit. Úplně jsou zděšeni naši občané a vláda to tají. Vláda to všechno tají, protože jste si prohlasovali nouzový stav a lhali jste lidem, že ten nouzový stav neomezí české občany. A tady to přesně vidíme, protože v nouzovém stavu vy to děláte utajovaně, stejně jako jste utajovaně odsouhlasili miliardy na uprchlíky, v nouzovém stavu, pak se to proláklo až po měsíci. A vy přesně víte, proč tady je nouzový stav. Obelhali jste lidi, proto to děláte potají a ničíte tady životy lidem v České republice. A já se ptám a ptám se teď, po 14. hodině, protože Vít Rakušan schválně ten bod dal až na dnes večer, tak aby to tady zaznělo ještě během dne. Ať řekne a očekávám to, kde a kam přesně umístí romské nepřizpůsobivé uprchlíky z Ukrajiny. Kam? Do jakých měst, do jakých obcí, jaké to budou lokace? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP