(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To je neuvěřitelné, co vy předvádíte, zvláště v situaci, kdy jsou tady lidé zoufalí a nemají ani na předražené energie. A to ještě přijde zdražení potravin, protože prezidentka Potravinářské komory Večeřová říká, že teď, v následujících týdnech, ještě letos, bude zdražení potravin až o 30 %, takže další tvrdý náraz přijde. A do toho ještě plyn a tak dále, protože vy odmítáte nasmlouvat plyn přímo, jako to dělá Rakousko. I Německo kupuje přímo - v Rusku samozřejmě, Slovensko, Maďarsko. To není o tom - proruský, neproruský. Rakousko je demokratická země, kde si určitě můžeme brát příklady, a mají tam ten plyn levnější. Jenom naše vláda to tady kupuje přes překupníky v Německu, aby mohla říkat, že nekupuje přímo v Rusku, a Němci to kupují pro nás v Rusku. No tak to je tedy paráda a máme to třikrát dražší. To úplně dokládá vaši politiku. Šílený! Politika pro elity, politika pro boháče. Ale my jsme tady pro všechny občany, my v SPD.

A další citát řeknu tady hejtmana Grolicha z lidovců. Reagoval na to, že se větší skupina romských uprchlíků utábořila před nádražím v Brně, a říká: "Mají vízum třeba na měsíc, takže jim byla vyplacena dávka." To je neuvěřitelné. Co vy si to vůbec dovolujete ve vládě takhle využívat peníze českých daňových poplatníků? Takže na jednu stranu zamítnete zákon o referendu, který tady navrhuje SPD, protože kdyby ten zákon existoval, tak by tady nebyla tahleta vaše šikanózní diktatura tvrdím vůči většině českých občanů, protože jsem přesvědčen, že kdyby bylo referendum o tom, zdali občané souhlasí s výplatou dávek nepřizpůsobivým, tak drtivá většina občanů řekne, že ne. Ale to je neuvěřitelný, co tady předvádíte z peněz daňových poplatníků. A tady cituju schválně vašeho koaličního hejtmana, aby bylo úplně jasno. A cituju, mám to tady radši úplně přesně. To je neuvěřitelný.

A další věc - další citát. Ptali se ho v rozhovoru, že prý to není jen věc Brna - byla otázka - ale také Prahy či Ostravy a tak podobně: "Hledáte spolupráci s vládou, jak tento problém řešit?" A odpověď lidoveckého hejtmana: "Upozornil jsem na to při úterním jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem za hnutí STAN. Nenašli jsme konkrétní řešení." Konec citátu. No, to je na okamžitou demisi Víta Rakušana. Takže on není schopen najít řešení? Takže nejdřív nekontrolovatelně sem přijdou statisíce migrantů, to do jisté míry můžeme chápat, ale SPD říká, že pomoc má být přiměřená, pouze na nezbytnou dobu, a po ukončení konfliktu že by se měli vrátit zpět na Ukrajinu budovat svoji zemi. A nesmí to být na úkor českých občanů, aby se českým občanům zhoršovala dostupnost zdravotní péče či dostupnost sociálních služeb či se zhoršovala úroveň školství. Takhle my to říkáme a za tím si stojíme. Ale to, co předvádíte vy, že jste živelně bez jakékoli koncepce - a už dva měsíce vás tady vyzýváme, my v SPD vás tady vyzýváme každou schůzi: Předložte strategii ohledně migrantů. Žádnou strategii ani po více než dvou měsících jste nepředložili. No, pochopil bych to první týden, dva, možná i tři, ale po dvou měsících, kdy na to doplácí občané celé České republiky? A znovu říkám, vy jste lhali, že nouzový stav neomezí občany České republiky. Vy jste tak obelhali lidi. A já už jsem tenkrát upozorňoval na to, že lžete, že Vít Rakušan lže. Já jsem říkal, že to omezí občany České republiky. A teď všichni vidí, že jsem měl pravdu a že jste prolhaná vláda. Omlouvám se za tyto expresivní výrazy, ale mně píše tolik občanů zoufalých, že už to nemůžu říct jinak. Nemůžu to říct jinak, protože je to úplně otřesné.

Já bych chtěl vidět poslance hnutí STAN, kdyby do vaší obce nastěhoval Vít Rakušan ty romské uprchlíky. No, vy tady pro to nakonec zdvihnete ruku. Já si myslím, že si mnozí z vás přejí, aby to nezasáhlo vaši obci, protože byste byli postaveni před extrémně těžkou situaci teď, před komunálními volbami, protože to by znamenalo vaši nevolitelnost. A o tom jsem přesvědčený, kdybyste na to kývli. Občané by vám řekli, zvlášť proto, že jste ve vládě, proč nedomluvíte, aby to bylo jinde? A jenom si budete tady přehazovat horký brambor. Ale bylo by to skvělé nastavení zrcadla pro některé poslance za hnutí STAN. Vlastně proč vy jako starostové hnutí STAN nevyzvete ministra vnitra: Heleďte, my jsme ve vládě, my jsme přece souhlasili s tím, aby tenhle typ uprchlíků tady byl - tak proč nevyzvete jako starostové STAN Víta Rakušana, vašeho stranického nadřízeného, aby je ubytoval k vám do obce? Vždyť s tím přece souhlasíte, ne? Tak ukažte svoji odvahu. Tady pan Cogan třeba, předseda klubu STAN, Josef Cogan z Nové Paky. Teď bych očekával odvahu od něj, aby řekl svému stranickému šéfovi, protože tady iniciativně chodil na mikrofon. Tak pan Cogan z Nové Paky by se měl k tomu postavit...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Mým prostřednictvím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, vaším... No, on tu totiž není, takže já ho nemám jak oslovit. Přesně postupuji podle jednacího řádu, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: I tak. Poslanci se oslovují prostřednictvím předsedajícího.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale on tu není, takže já ho nemám jak oslovit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vždy se oslovují prostřednictvím předsedajícího.

 

Poslanec Tomio Okamura: Dobře, je to takový výklad, o kterém bychom mohli hovořit. Já se pečlivě dívám do té lavice, jestli tam je, nebo není - není, ale to nevadí, třeba poslouchá, máte pravdu, někde u monitoru. Takže to by bylo chlapské od pana Cogana z Nové Paky z hnutí STAN, kdyby se tomu postavil čelem a řekl svému stranickému šéfovi Vítovi Rakušanovi - tak Vítku, jsme z hnutí STAN, tak mně je tady nastěhuj, ty romské uprchlíky, já to zvládnu. Neudělá to. Já už vím, že to neudělá. (S úsměvem.) To je to pokrytectví. No, jestli už nekandiduje v komunálních volbách, tak to třeba udělá, ale jestli kandiduje, tak to neudělá. V tom je to vaše pokrytectví, protože by věděl, že by propadl ve volbách. Vy to chcete hodit na někoho jiného a to je ta vaše vládní koalice, to je to, jak vy se k tomu ve finále stavíte. Řekl bych normálně, že to je k smíchu, ale k smíchu to vůbec samozřejmě v tomto případě není.

Takže já jsem navrhl tři body, tři body za sebou: v pořadí první bod schůze, druhý bod schůze, třetí bod schůze. Děkuji za pozornost a doufám, že je schválíte, protože občané mají řadu problémů a nesnese to podle mě odkladu. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Než budeme pokračovat v přednostních právech, přečtu omluvy, které dorazily. Dnes od 14 do 14 hodin (?) z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Martin Kupka a dále ze zdravotních důvodů dne 10. 5. se omlouvá ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Další s přednostním právem je přihlášen pan předseda Radim Fiala, který před sebe pouští paní předsedkyni Schillerovou. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěla navrhnout dva velmi důležité body. Řeknu je hned teď na začátku a pak je odůvodním. Chtěla bych zařadit na jednání schůze Poslanecké sněmovny dva sněmovní tisky z dílny poslanců hnutí ANO. Je to sněmovní tisk 158, bod 61, a sněmovní tisk 184, bod 65. Oba dva se týkají snížení DPH na energie a pohonné hmoty, protože opakovaně jsme se snažili o jejich projednání na mimořádné schůzi teď minulý týden i v minulé době. Nedaří se to a myslíme si, že to je mnohem důležitější než například zrušení EET. Dovolte mi, abych tyto body odůvodnila.

Česká republika je podle informací Eurostatu - a já budu nejdřív citovat Eurostat a pak Český statistický úřad, který dnes zveřejnil naprosto aktuální čísla - takže podle Eurostatu v březnu zemí s třetí nejvyšší inflací z celé Evropské unie a za duben to nevypadá líp. Podle harmonizovaného indexu spotřebitelských cen jsme měli v březnu 11,9 % a v dubnu dokonce 13,2 % podle Eurostatu a dle indexu spotřebitelských cen, který kvantifikuje Český statistický úřad, který obsahuje na rozdíl od Eurostatu takzvané imputované nájemné - to je takové specifikum české, to znamená, že tam započítává i vlastnické bydlení - jsme v březnu 2022 dosáhli závratných 12,7 % a v dubnu, a to je ta nejvíc zdrcující zpráva z dnešního dne, v dubnu 2022 jsme dosáhli 14,2 %, což předčilo všechna očekávání, předčilo to odhady. K 15 % jsme se podle těch nejpesimističtějších odhadů měli blížit někdy v polovině roku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP