(Jednání pokračovalo v 18.01 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas určený na přestávku porady klubu hnutí ANO vypršel. Vítám vás zpět na jednání.

Dovolte, abych nejprve přečetl omluvenky, které ke mně dorazily. Z jednání Sněmovny dnes od 17.15 do konce jednacího dne se omlouvá první místopředsedkyně Věra Kovářová, dále dnes 10. 5. od čtrnácti do konce jednacího dne se omlouvá pan poslanec Sadovský z pracovních důvodů., dále od 16.30 z důvodu jednání se omlouvá pan poslanec Jaroslav Bžoch a dále od 14 do 17 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

 

Na 18. hodinu jsme dnes pevně zařadili bod, který se nazývá

 

110.
Strategie zvládání uprchlické vlny

Než k tomu řeknu další podrobné informace a udělím slovo navrhovatelce, tak vás, kolegyně a kolegové, žádám o pozornost, protože k projednávání tohoto bodu, čímž je Strategie zvládání uprchlické vlny, byl přizván jako host generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček.

Vzhledem k tomu, že podle § 52 odst. 3 se schůze Poslanecké sněmovny mohou zúčastnit i další osoby, projeví-li s tím Poslanecká sněmovna souhlas, přičemž předsedající jim může udělit slovo, tak bych nejprve dal hlasovat o přítomnosti pana generála na jednání v souvislosti s tímto bodem.

 

Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s účastí generálního ředitele HZS Vladimíra Vlčka při projednávání bodu Strategie zvládání uprchlické vlny." Je to bod, který jsme zařadili na 18. hodinu a je to bod, který je dán k diskusi.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přítomnost generálního ředitele HZS Vladimíra Vlčka na jednání? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 82, přihlášeno je 166 poslankyň a poslanců, pro návrh 144, proti nikdo. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Požádám, aby generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček byl přiveden na jednání do jednacího sálu, což se tak děje. Pane generále, já vás vítám. Prosím, zaujměte místo.

K tomuto bodu, který dnes projednáváme, jsme 14. dubna tohoto roku elektronickou poštou obdrželi materiál Stanovení strategických priorit vlády České republiky ke zvládání uprchlické vlny související s invazí Ruské federace na Ukrajinu, který byl předložen v souladu s bodem 1/1, usnesení Poslanecké sněmovny číslo 184 ze dne 29. března 2022.

Nyní prosím, aby se slova ujala navrhovatelka tohoto bodu, poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, která po předchozí dohodě souhlasí s tím, že se stane současně zpravodajkou tohoto bodu. Prosím vás, paní navrhovatelko, abyste se ujala slova.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych předně chtěla poděkovat za zařazení tohoto pevného bodu na dnešní den na 18. hodinu, i když bych si přála a myslím si, že je to natolik důležitý dokument, a tím, že nám měl být předložen nejdříve do 30. března, pak do 14. dubna, takže jsme ho měli projednávat daleko dříve.

Já bych jenom chtěla říct, určitě přednost by měl mít teď pan ministr vnitra, který avizoval, že dnešní jednání v 18 hodin je z toho důvodu, že tady musí být zastoupeni všichni rezortní ministři - to znamená pan ministr školství, kterého v současné chvíli nevidím, ano, pan ministr práce a sociálních věcí, kterého nevidím, pana ministra zdravotnictví vidím a pana ministra vnitra také (Poslanec Výborný upozorňuje, že ministr práce a sociálních věcí Jurečka je v sále.), omlouvám se, přehlédla jsem pana ministra práce a sociálních věcí, velmi se vám omlouvám, pane ministře - s tím tedy, že jsme v pátek měli možnost tady s panem ministrem vnitra hovořit. Já jsem pana ministra vnitra požádala, zda bychom mohli dostat ten projednávaný dokument, který tedy, jak nám říká pan ministr, se vyvíjí a nějakým způsobem se rozpracovává, tak jestli bychom ho mohli dostat před jednáním, respektive před tím dnešním jednáním v 18 hodin. Musím říct, že jsem od pana ministra vnitra obdržela - za to mu určitě děkuji - dneska zprávu, že tedy dostanu v dopoledních hodinách manažerské shrnutí a že zároveň se tady budou prezentovat rozpracovaná strategická východiska. Po dalších prezentacích, které budou popisovat podrobně jednotlivé kroky, až teprve pak dostaneme nějaký dokument.

Když jsem dneska byla na tiskové konferenci a sdělila jsem tam, že jsem do současné chvíle nic neobdržela, tak sem za mnou přišla paní z Ministerstva vnitra, která mi dala tento třístránkový dokument. Když jsem dneska opouštěla sál, tak jsem tady viděla tu stejnou paní, která měla takový štos ohledně toho manažerského shrnutí, které se mi slibovalo, že ho dnes dostanu v dopoledních hodinách. Tak jsem se jí zeptala, jestli bych mohla ten dokument dostat, a bylo mi řečeno, že v žádném případě. Já bych jenom chtěla říct, že si myslím, že je strašně důležitá komunikace a přenos informací.

Strašně mě mrzí - určitě pozitivně vnímám, že ten bod je konečně zařazen, ale přesto jsem přesvědčena o tom, že jsme mohli ty podkladové materiály dostat. Myslím si, že by to bylo dobře a fér. Takže já v tuto chvíli tím, že my máme pouze ten dokument, který byl představen 14. dubna na bezpečnostním výboru, tak my svým způsobem v tuto chvíli nemáme žádný další dokument, protože to, co jsme obdrželi, to čtyřstránkové, tak to je pouze shrnutí, které vychází z toho dokumentu ze 14. dubna.

Samozřejmě, zástupci z našeho bezpečnostního výboru jsou připraveni reagovat na jednotlivé ministry. Národním koordinátorem a tou hlavní osobou zodpovědnou za tu krizi, za veškeré řízení, je samozřejmě pan ministr vnitra Vít Rakušan. To znamená, že my určitě po obdržení všech těch informací a předpokladů, jestli tedy už nějaká strategie existuje, tak bychom určitě v závěru se chtěli dohodnout na nějakém závěrečném usnesení, které bychom tady chtěli společně přijmout. Děkuji vám zatím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP