(9.10 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

My jsme na tom v Čechách ještě hůř než Slováci. My nemáme vůbec nic, zatímco v jiných zemích, které mají bohaté zkušenosti v boji s dezinformacemi, jako je třeba Estonsko nebo je Litva a Lotyšsko, tak tam mají vždycky nějaké správní rozhodnutí, proti kterému je možné se nějakým způsobem soudně bránit, je tam nějaký soudní přezkum, má to nějaká pravidla. U nás nemáme nic.

Já jsem vyčítal včera panu premiérovi, že vláda nemůže tenhle problém vysedět, nemůže se tvářit, že se nic neděje. Situace se mění. Od pondělí čtu, že se válka mění ve vleklý, opotřebovávací konflikt. Tak jestli chcete české občany také opotřebovat, že si zvyknou na to, že tady dochází k omezování svobody slova? Jeden z mých dotazů byl - a interpeloval jsem pana ministra spravedlnosti, ale nepřišla na to řada - kdo tedy pracuje na nějakých legislativních změnách, které ministerstvo to je, kdo je odpovědný za tyto změny, kdo je partnerem pro nás, Poslaneckou sněmovnu, abychom mohli debatovat a abychom k tomu mohli mít nějaké věcné připomínky.

Tohle není žádná obstrukce, to je věc, která opravdu trápí celou řadu lidí v České republice. Jsou lidé, kteří to přirovnávají k předcházejícímu režimu a k cenzuře. Já jsem vstřícný k tomu, že když je válka, tak dochází i k informační válce a že zkrátka vypouštění dezinformací k válce patří. A jestliže by to byl zásah do suverenity státu, tak pro to mám určité pochopení, ale po nějakou časově omezenou dobu, ale hlavně za nějakých pravidel. My tu nemáme žádná pravidla, a hlavně to vypadá, že ta válka hned tak neskončí. A já nechci žít v zemi, kde dochází k porušování svobody slova.

A viděl jsem ruku pana ministra, za což mu děkuji, že bude reagovat. Takže kdo je za to zodpovědný, kdo na tom teď pracuje a v případě, kdyby došlo k nějakému soudnímu sporu, protože ty žaloby už jsou, pokud vím, podány, a dojde se k závěru, že tento postup, který teď probíhá, je nezákonný, tak kdo za to nese zodpovědnost. Byla to vláda, která to projednala? Kdy to projednala? A kdo dal podnět těm poskytovatelům internetových služeb, že to mají vypnout? Protože od toho dávají všichni ruce pryč. Kdo to podepsal? Já bych tohle všechno chtěl vědět. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, čili navrhujete nový bod, Omezování svobody slova bez...

 

Poslanec Radek Vondráček: Já se omlouvám, já to vždycky řeknu na začátku, já jsem zapomněl. Takže Omezování svobody slova v České republice bez právního základu, bez zákonného základu. Děkuji. Nový bod a zařazený dnes jako první. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní se s přednostním právem přihlásil pan ministr Blažek, připraví se pan poslanec Robert Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den, děkuji za slovo. Já jsem byl vyzván kolegou Vondráčkem.

První mýtus, který neustále existuje v médiích, je ten, že na Ministerstvu spravedlnosti se připravuje nějaký zákon, který má cosi regulovat v této oblasti. Nepřipravuje se na Ministerstvu spravedlnosti vůbec nic. To vzniklo z nějakého rozhovoru kdysi, kdy jsem řekl, že je potřeba o tom uvažovat, ale nic se nechystá, něco jako nějaký, jak se tomu lidově říká, cenzurní zákon nebo něco takového, vůbec nic takového se u nás nechystá.

Za druhé jenom zpřesním, co říká pan kolega Vondráček. Ono to není úplně tak, že neexistuje soudní přezkum, ale existuje na bázi soukromého práva, to znamená, ty subjekty, jsou-li vypnuty soukromým subjektem, se mohou bránit. To by se týkalo mě osobně tehdy, pokud by soudy třeba odmítaly rozhodovat nebo by tam byly nějaké problémy, ale zatím nejsou, ani nemyslím, že byly dány, nějaké žaloby.

A ta třetí věc, a to teď říkám jenom obecnou úvahu, to, co říká pan kolega Vondráček, že v jiných státech jsou nějaké orgány výkonné moci, které to správním rozhodnutím nějak upraví, tak to je volání právě po nějakém orgánu výkonné moci, aby se z něho stal cenzor. To si také nemyslím, že je úplně v našich podmínkách zaveditelné, právě proto, že máme ústavu, jakou máme. To znamená, situace je velmi složitě řešitelná a rozhodně se nechystá nic, co by mělo omezovat svobodu slova, a to, že faktický vývoj je takový, že soukromé subjekty - teď se omlouvám, že to řeknu lidově - občas někoho vypnou, to je pravda, ale to není tak, že by to nějaký ministr nebo ministerstvo rozhodovalo, nařizovalo a podobně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s přednostním právem pan předseda Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, prostřednictvím paní předsedající panu Vondráčkovi. Vy jste to sám řekl, interpelace byly včera, odpověď jste dostal. Pokud se to nějak vyvíjí, využijte formu písemné interpelace. Zatím žádné rozporné (nesrozumitelné) nám sem nedorazily.

Ale chci ještě upozornit na jednu úroveň, kterou bych si vám dovolil, prostřednictvím paní předsedající, doporučit. Kolegové z ústavně-právního výboru mě upozornili, že se příliš nescházíte a že by odbornou diskusi právě na úrovni ústavně-právního výboru uvítali a jsou na ni připraveni. Jako člen podvýboru pro nesvobodu slova jsem na ni připraven také. Nemusíte to tady každý druhý den navrhovat na plénu, pojďme využít i tu odbornou platformu výboru, případně podvýboru. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní je přihlášen pan poslanec Králíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Dobré dopoledne, vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně, kolegové. Já sem přicházím jako předskokan pana Nachera, to jenom abyste věděli, že vystoupí se svým evergreenem, a to je předřazení bodu číslo 11, sněmovního tisku 131. Možná mě pan Jakob také napadne, že sem chodím často, ale já to ve finále beru jako takovou osvětu kybernetické bezpečnosti a možná se to za ty čtyři roky naučíte a budete vědět, o čem novela zákona o kybernetické bezpečnosti je. Je to věc, kterou - myslím si i v souladu s tím, co zde bylo řečeno v boji proti dezinformacím, kybernetická bezpečnost je také velmi důležitá. Proto vás prosím, zda bychom nepředřadili tento bod číslo 11, sněmovní tisk 131, jako první bod dnešního dne.

Jinak krátkou poznámku na pana Jakoba. Možná kdyby něco vláda posílala do toho ÚPV, tak se scházet bude častěji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen - ano, hlásí se s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jenom aby to nezapadlo. Já bych zareagovala na pana předsedu Jakoba. Děkujeme za edukativní okénko někomu, kdo je tady třetí volební období - mluvím teď o svém kolegovi Radkovi Vondráčkovi - a byl čtyři roky předsedou Poslanecké sněmovny a nikdo v této místnosti určitě nepochybuje, že zná jednací řád a procedurální postupy.

Jako členka ústavně-právního výboru říkám, že my bychom rádi zasedali, ale nemáme žádné tisky. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně. Nyní je přihlášen pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkné ráno, dámy a pánové. Nebudu říkat, že jsem nechtěl mluvit, ale naopak zase řeknu, že jsem chtěl mluvit, a chci předřadit, respektive dokončit diskusi, protože ona je otevřena v prvním čtení. Je to tisk 41, novela živnostenského zákona, která řeší krátkodobé ubytování.

Zejména bych chtěl k tomu tentokrát jmenovitě vyzvat kluby TOP 09, STAN, KDU a Piráty, kteří v Praze vládnou a kteří trvale říkají, že to řeší. Oni to - a vy to, prosím pěkně, neřešíte.

Takže pojďte tady dokončit tisk, který se tady zahájil, který se přerušil, a pak, když s tím nebudete souhlasit, s tím zmocněním, že obce si na svém území mohou regulovat krátkodobé ubytování, a já mám tady zase pro vás tu brožurku, kterou vytvořila Praha 1, městská část, kde i vy jste ve vládě, tak to pojďme dokončit, a klidně potom hlasujte proti tomu. Ale to, že my to tady necháváme vyhnít, považuju za nefér vůči lidem v centru hlavního města Prahy, to se na mě nezlobte. Tak to nechte projít do druhého čtení, řekněte, že na MMR vzniká nějaká lepší varianta. Možná v té diskusi přijdeme na nějaké věci, jak to ještě obohatit. Jakub Michálek mi něco posílal, ale zatím to vypadá tak, že se vždycky na něco vymlouváme. V minulém volebním období ta výmluva byla, že jsem to tady dal a byl to přílepek k novele živnostenského zákona, která řešila deštníkáře, teď to tady je samostatně, vy jste to tady nějakou možná náhodou zařadili na pátek, mimochodem, to byl pátek, si pamatuji. Pak se to přerušilo. A teď to tam je v tom programu, stále se to propadá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP