(13.10 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

My tady máme zákon, posouváte účinnost a já vám říkám, že nejste schopni to prohnat řádným legislativním procesem, abyste navázali na účinnost, kterou si posouváte. A z toho vidím problémy. Samozřejmě ty další problémy, které tady byly zmiňovány, že to bude chaos, co se týče těch rozhodnutí, která budou vydávána, budou napadána, to teď tady neřeším. Spíš mi jde o to, že časově se to nedá zvládnout. Nedá.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byla faktická poznámka, na kterou se přihlásil s další faktickou poznámkou pan ministr Bartoš. Pane ministře, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já, jak ti lidé tam vypořádávají připomínky, nestačím reagovat. Jestli jsem řekl 12, tak nevím, v jaké souvislosti. Já si myslím, že jsem řekl, že to vychází v průměru 23 připomínek na kraj. Všechny kraje včetně hlavního města Prahy k celkovému tomu návrhu uplatnily 436 připomínek. To tak děleno 14 plus 1, nebo jak to je, takže 23 připomínek na kraj. A mně nepřijde, že to cupují. Prostě připomínky, které ministerstvo obdrželo, jsou konstruktivní, věcné a já jsem i už v té debatě hovořil o tom, že řada věcí je skutečně inspirativních a ministerstvo bude hledat řešení, které je vyhovující, tak, aby na něm byla shoda, pokud to nenarušuje faktický směr připravované novely. Ale znovu zdůrazňuji, bavíme se o té odkladové.

A ty termíny - také všichni tvrdili, že nepředložíme věcnou novelu v termínu. Přiznám se, čtrnáct dní jsme myslím měli zpoždění, protože jsme ji koordinovali s Ministerstvem životního prostředí a s jednotným environmentálním stanoviskem, ale předložili jsme to včetně RIA, věcnou novelu - nebavíme se o této odkládací - víceméně v termínu. Věřím, že dobrou prací a dobrou komunikací se nám podaří vypořádat připomínky podle toho harmonogramu, kde jsou dva měsíce, ačkoliv jsme původně plánovali měsíc.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času, to byla faktická poznámka. Nyní se hlásí do rozpravy paní poslankyně Dostálová.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji. Já jsem tedy čekala, že pan ministr města uklidní, tak to udělám za něj. Prosím, jenom aby nedošlo k chaosu: datum 2025 je související s věcnou novelou. Naopak nový stavební zákon v oblasti územního plánování již nabyl účinnosti, a to ke 30. červenci 2021, a týká se to územních plánů měst, které (by?) byly schváleny před 1. 1. 2027 a stále platí datum do 31. prosince 2028. Tak jenom, aby teď ve městech nezavládla panika, že se něco zkracuje - ne, je tam skutečně 31. 12. 2028, takže i Praha, samozřejmě, protože chápu, že situace s metropolitním plánem je velmi složitá, takže nový stavební zákon v tomto platí, datum 31. 12. 2028.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Pokud se již nikdo nehlásí, rozpravu končím.

A poprosím o případná závěrečná slova navrhovatele zpravodajky. Paní zpravodajka bude mít závěrečné slovo.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Já si to užiju do poslední chvíle. Tak jenom, abych to shrnula z pozice zpravodajky. Samozřejmě co se týká pozměňovacích návrhů, o tom jsem hovořila. Byly podány pod písmenem A1, A2 a potom pod písmenem B1 až B5. Seznámím vás s procesem hlasování potom v rámci procedury.

Co bych ale ráda z pozice zpravodajky řekla, je, že skutečně si myslím, že tento návrh novely zákona, stavebního zákona je nadbytečný. Měli jsme se soustředit na věcné problémy, které - samozřejmě všechno je možné zlepšovat a debatovat. Tento návrh má právní vady, věcné vady, ale asi to této Poslanecké sněmovně nevadí. Takže já jenom bych chtěla upozornit na to, že v době, kdy máme obrovskou krizi s bydlením, odkládáme zákon o rok. Říkáme tady všem občanům, že nový zákon s těmi dobrými věcmi bude platit pro stát, ale už ne pro občana. Budeme mít dva stavební zákony. Dva stavební zákony! Nový pro vyhrazené stavby, starý pro všechno ostatní. Bude v tom samozřejmě velký chaos. V kontextu toho se odkládá i řešení černých staveb, systémová podjatost samozřejmě může vesele bujet dál, zejména na úrovni krajů, měst a obcí. Odkládáme účinnost věcí, které už jsou v účinnosti, takže je otázka, jestli toto všechno je vůbec v souladu s ústavním pořádkem České republiky. Na mikrofony tady byly přiznané i retroaktivity, nové pojmy jako hibernace v právu, takže dovolte mi jenom, jako zpravodaj s tímto samozřejmě takto souhlasit nemůžu. Budu určitě... tím, že i padl návrh na vrácení do druhého čtení, padl návrh na zamítnutí a o tom všem budeme za chvíli hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji, paní zpravodajko. Jenom zrekapituluji, že jsme uzavřeli obecnou rozpravu, ve které zazněl jeden návrh, který podala právě paní poslankyně Dostálová, a sice návrh na opakování druhého čtení podle § 95 odst. 2, jenom abych opravil paní poslankyni. S tím se vypořádáme. Pak by následovalo hlasování o návrhu na zamítnutí, který byl podán ve druhém čtení rovněž paní poslankyní Dostálovou. A pak bychom přešli k proceduře, kterou by paní poslankyně načetla.

Zagonguji, aby se mohli dostavit do sálu všichni kolegové. Zaznamenal jsem žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se svými kartami přihlásili. Jenom ještě pro doplnění připomínám, že návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku číslo 137/2, který vám byl doručen dne 3. května 2022, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 137/3.

 

Znovu opakuji, o čem budeme hlasovat. V obecné rozpravě zazněl z úst paní poslankyně Dostálové návrh na opakování druhého čtení.

Zahájím hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 109 bylo přihlášeno 150 poslanců, pro hlasovalo 65, proti bylo 85. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní bychom měli hlasovat o návrhu na zamítnutí, který přednesla ve druhém čtení rovněž paní poslankyně Dostálová.

Já zahájím hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 110 bylo přihlášeno 150 poslanců, pro hlasovalo 63, proti 84. Návrh byl rovněž zamítnut.

 

Nyní poprosím paní zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a při hlasování k nim sdělila stanovisko.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Já si vás dovolím seznámit s hlasovací procedurou. První, to už bylo hlasováno, jak vrácení do druhého čtení, tak návrh na zamítnutí. Pak bychom měli hlasovat návrhy legislativně technických úprav, ale protože žádné nebyly v rámci třetího čtení předneseny, toto se hlasovat nebude. Pak máme pozměňovací návrhy pod písmenem A1 a A2. Tyto návrhy se týkají odložení digitalizace o půl roku, tady navrhuji společným hlasováním. Pak máme návrhy B1 až B5 a tady navrhuji hlasovat každý tento pozměňovací návrh samostatně. Návrhy vždycky řeknu krátce, čeho se týkají, abyste přesně byli v obraze, o čem se hlasuje. A jako poslední se bude hlasovat zákon jako celek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP