(11.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A já varuju a biju na poplach, že to způsobí - a už to způsobuje - velké sociální pnutí, ten přístup vlády. Rozdělujete společnost. Vykopáváte příkopy. A opravdu bych byl rád, aby tady nikdo nelhal v budoucnosti, že snad SPD tady vykopává příkopy a vzbuzuje nějakou nenávist. Nenávist vzbuzujete vy svým diletantským přístupem, kdy občané České republiky vidí a mají obavy ze zhoršujících se sociálních jistot. Takže tím viníkem jste pouze vy a vaše vláda Petra Fialy. A jestli chcete svádět cokoli z problémů, které mají čeští občané, na SPD nebo na opozici, je tady ještě hnutí ANO, tak to položte, protože to znamená, že na to nemáte, že nemáte řešení. Protože vymlouvat se - a už jsem to slyšel, že se tady vymlouvají někteří, že SPD tady vzbuzuje nějakou nevraživost... My? Vždyť je tady průzkum agentury STEM, že 70 % občanů to cítí. Jenom vy jste hluší a slepí. My tady zastupujeme voliče, kteří se oprávněně cítí sociálně ohroženi. A za všechno může vláda Petra Fialy. Za všechno. Máte tady většinu. Plnou odpovědnost nesete vy. To je potřeba si opakovaně zdůrazňovat. Nikdo jiný za to nemůže. A nemůže za to ani Rusko, ani Ukrajina. A musím říci, že po půlroce, co tady máte většinu, už za to nemůže ani ten Babiš. Ano, za některé věci, že souhlasil s Green Dealem a podobně, to samozřejmě je vina té předchozí vlády, ale vy už jste se k tomu dávno taky mohli postavit čelem, minimálně začít tlačit na Evropskou unii, aby tyhle nesmysly zrušila, protože to právě způsobuje ty naše drahé ceny energií. Kdybychom dál protáhli těžbu v uhelných elektrárnách, aby se nemuselo utlumovat, tak také by to byl signál na ceny energií. No jo, ale vláda Petra Fialy čeká, jaké přijdou notičky z Bruselu, a výsledkem jsou tyto předražené ceny, místo abychom měli solitérní politiku. Solitérní politiku. I s dostavbou Dukovan a Temelína se čeká na to, co povolí Evropská unie. Vykašleme se už na ně, já říkám. Hajme naše zájmy, zájmy České republiky a našich občanů, kteří se už dneska nemůžou doplatit kvůli těmhletěm nesmyslům, které jdou z Bruselu a kterým tady přikyvuje pořád vláda Petra Fialy. Ano, ale dělal to i Andrej Babiš za minulé vlády, ale ta už tady není a už jste u vlády vy, takže je to vaše plná odpovědnost.

Další bod, který bych opravdu očekával, že vláda tady otevře v této souvislosti, a opět to na programu mimořádné schůze nevidím, a zase to tady zatajujete, zatajujete to tady před občany, je, že Evropská komise se chystá založit Fond solidarity, ze kterého hodlá financovat poválečnou obnovu Ukrajiny, přičemž Evropská komise už dala členským státům podle agentury Bloomberg najevo, že většinu dlouhodobých nákladů na poválečnou obnovu Ukrajiny ponesou členské státy Evropské unie včetně České republiky. Proč neřeknete, že vám to už dala Evropská komise najevo? Proč tajíte tuhletu informaci? Zásadní informaci pro hospodaření České republiky a pro státní rozpočet? Proč vlastně oblbujete ty české občany, proč je obelháváte pořád? Že se to nehodí? Protože Evropská unie už zase dělá něco špatně? Protože nechcete kritiku Evropské unie? Ale přece toto tady by měl být mimořádný bod. Teď je mimořádná schůze, takže nemůžeme navrhnout nový bod, ale pochopitelně my to navrhneme na řádné schůzi. Protože SPD odmítá, a říkáme to jasně a nahlas, aby čeští občané dle návrhu Evropské unie financovali ze svých daní obnovu Ukrajiny, kterou řídí a rozkrádají oligarchové. A já si myslím, že toto by opravdu měla vláda, Petr Fiala, vy byste to měli říct na vládní tiskové konferenci, ale neslyšíme to, že Evropská komise vám dala najevo, že většinu dlouhodobých nákladů na poválečnou obnovu Ukrajiny ponesou členské státy EU. A nebudou to ledajaké náklady, k tomu se ještě dostanu, budou to stovky miliard. Stovky miliard eur!

Takže podle toho, co sdělila Evropská komise resp. podle agentury Bloomberg, tento instrument, to znamená Fond solidarity se to jmenuje, na poválečnou obnovu Ukrajiny, by se prý měl podobat Fondu na podporu ekonomiky zasažené pandemií, na kterou si evropská sedmadvacítka celkem půjčila stovky miliard eur u komerčních bank, čímž dále zadlužila členské státy včetně České republiky. To je to otřesné společné zadlužení všech zemí EU, na které tedy kývl Andrej Babiš, a to tedy my jsme velmi kritizovali a kritizujeme, servilně kývl na tento diktát z Bruselu, protože jak víte, více než 40 % z této částky, za kterou dluží Česká republika, šla Španělsku a Itálii, které mají vyšší důchody než Česká republika, protože už jim samostatně nechtěl nikdo půjčit, protože by musely asi potom už vystoupit z eurozóny, což by znamenalo už definitivní rozpad Evropské unie. A taky Řecku, ale Řecko je malou zemí. Takže přes 40 % šlo i za ručení České republiky Itálii a Španělsku. No to je otřesný úplně! Takže tohleto fakt opakovat nechceme. A vůbec nechápu, jak může vláda Petra Fialy zamlčovat před občany tuto důležitou informaci, že... Mimochodem, na základě tohohle Fondu na podporu ekonomiky, to je dva roky stará věc, co se o tom hlasovalo, nebo co to bylo odsouhlaseno v Evropské unii, Andrej Babiš s tím souhlasil, my s tím vůbec nesouhlasíme, tak Česká republika, jestli si pamatuju dobře, tak splácíme do roku 2057. Splácíme. Přestože kdybychom si chtěli půjčit sami, tak je pravdou, že na tom nejsme tak ekonomicky špatně jako Itálie či Španělsko či Řecko, tak bychom si mohli půjčit klidně i individuálně bez toho společného ručení.

No ale teď Evropská komise přichází s dalším společným zadlužením, s dalším společným ručením. To není Evropská unie, to je dluhová unie, ta nás stáhne úplně na dno! Protože tento ukrajinský fond v uvozovkách by měl sloužit k financování investic a reforem schválených vládou v Kyjevě. A opět to má být - zřejmě to má být, protože říkali, že to má být podobné, že se to má podobat tomu předešlému fondu, o kterém jsem hovořil, tak že zase by to mělo být společné ručení všech zemí EU za Ukrajinu. Za zkorumpovanou Ukrajinu! A to říkám na rovinu, protože i Evropský účetní dvůr, což je poradní orgán Evropské unie, řekl, že na Ukrajině je korupce a ztrácí se tam - budu citovat - miliardy eur z té pomoci, která tam směřovala. A dokonce se hovoří o tom, že to vůbec nepomohlo k obnově a prosperitě Ukrajiny, ale pouze to pomohlo ukrajinským oligarchům a korupci. A do takovéto země mají jít stovky miliard eur na obnovu i z České republiky? Když my tady nemáme ani na to, abychom pomohli občanům se zdražováním, respektive vláda to nechce udělat? To je přece otřesná věc. A premiér Petr Fiala i jeho kolegové by měli na tiskové konferenci jasně říct veřejnosti a novinářům, co o tomto fondu vědí, jak to má probíhat, jaké jsou v tuto chvíli návrhy, co se diskutuje a na jak dlouho a na kolik má být Česká republika opět zadlužená, protože by bylo férové tohleto všechno říct. A bude to zřejmě jednou z priorit pro české předsednictví Evropské unie v druhé polovině letošního roku. To znamená, je to aktuální, to na co se ptám, vzhledem i k tomu konfliktu na Ukrajině to pochopitelně aktuální je, ale i vzhledem k tomuto. A vláda Petra Fialy tady zatajuje ty informace, mlčí, neinformuje k tomu, přitom je to jedna z mnoha zásadních věcí, kterou by tady měla otevřeně říct, co na nás Evropská komise a vláda Petra Fialy, která je v předklonu k Bruselu, tak co na nás tady chystá.

Já vůbec nechápu, proč bychom my měli ručit a proč my bychom si měli půjčovat na miliardy eur, stovky miliard eur, které půjdou na obnovu Ukrajiny, když je to jedna z nejzkorumpovanějších zemí vůbec v tom evropském prostoru a vůbec i v celosvětovém kontextu. Teď mě nechytejte za slovo, ale tuším, že na korupčním žebříčku je snad na 155. místě, nebo něco podobného to bylo, ale teď si na to přesně nepamatuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP