(11.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ta situace se bude ještě více zhoršovat pro občany České republiky. A znova říkám, to vaše vymlouvání buď na předešlou vládu, buď na Babišovu vládu, my jsme byli v opozici minulé volební období, my jsme nebyli součástí té vlády, anebo na Rusko, na Ukrajinu, opravdu, já vás upozorňuji, že to nezabírá už na ty občany České republiky, protože občané chtějí, abyste něco s tím dělali, abyste to vyřešili. To je důležité.

Takže krátce řečeno, to jsou ty... při pohledu na program této vládou svolané mimořádné schůze Sněmovny jsem si tedy dovolil ještě předtím, než se zahájí ty jednotlivé body, tak si myslím, že skutečně to zasluhovalo z mé strany komentář, protože při pohledu na ten seznam těch vámi navrhovaných bodů to je selhání úplně neuvěřitelné, kde tady chybí zásadní problémy, které trápí občany České republiky. Samozřejmě co se týče, když to shrnu ještě, tak zákon o střetu zájmů, který tady navrhujete, tak SPD podpoří tento zákon. Co se týče zrušení pandemické pohotovosti - to už jste měli zrušit dávno, to už jsme vám říkali. Jsme byli jediná strana, která byla tady proti tomu pandemickému... My jsme říkali, že pandemický zákon, my jsme tady obstruovali jako jediná strana, takže stanovisko je jasné, že tyto nástroje, kterými můžete šikanovat občany, my jsme říkali, že už to dávno má být zrušené, takže samozřejmě pro to budeme, ale přichází opožděně všechno, všechno z vaší strany.

Co se týče EET, no tak my to stanovisko máme konzistentní. Hnutí SPD nehlasovalo v minulém volebním období pro EET. Hnutí SPD prosazuje dobrovolnost vstupu do EET. Zároveň platí, že daně se platit mají, proto jsme v minulém volebním období tady prosadili - mluvil jsem o tom s paní ministryní financí Schillerovou tenkrát, chodil jsem za ní a jsem rád, že ta moje žádost měla odezvu na to, aby se zavedla paušální daň pro živnostníky, čímž se podařilo zjednodušit živnostenské podnikání, takže to se nám podařilo prosadit. Tady musím poděkovat paní předsedkyni Schillerové za to, že si to vyslechla, ty návrhy, a že tenkrát, když měli tu vládní většinu, tak že se to podařilo, ten návrh, s kterým jsem původně přišel na tu paušální daň pro živnostníky, nakonec prosadit. Protože stát má své jisté a živnostníci ani úředníci nejsou zbytečně zatěžováni byrokracií, protože daně se platit mají. Ale zároveň to zavedení paušální daně, to je ten mechanismus, který funguje i třeba v Německu a tak podobně. Ale zároveň my prosazujeme dlouhodobě, a tady jsme se už neshodli v minulém volebním období, prosazujeme zvýšení hranice pro možnost využití paušální daně z jednoho milionu na dva miliony korun. Takže to je důležité, že my jsme původní ten návrh chtěli, aby byl dva miliony korun, ale také zjednodušení podmínek pro využití této možnosti. A tam ty překážky stále prostě jsou a myslím, že by si to zasluhovalo opravdu zjednodušení i v rámci současné krize.

Takže toto bylo moje vystoupení k programu schůze. K tomu, co my považujeme za priority jako SPD, porovnání s těmi prioritami, nastavení zrcadla, jaké priority považuje vládní koalice, no a pak už je to na uvážení občanů, jakým způsobem se přikloní. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné dopoledne. Budeme pokračovat v rámci přednostních práv. Jako další nyní vystoupí pan místopředseda Havlíček a po něm paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová a potom další. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážený pane předsedající, vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, máme zde mimořádnou schůzi a ten, kdo nás sleduje, tak by možná očekával to, že v době krizové, v době problémové, v době, kdy nedaleko od nás zuří válka, v době velké energetické krize, kdy dopady na naše občany, naše firmy jsou velmi zásadní, tak že se svolá mimořádná schůze k důležitým bodům, které budou řešit ať už ty dopady, nebo opatření, která pomohou, nebo změny, které musíme rychle udělat pro to, abychom všechny krize zvládli. Obvykle by to rovněž mělo být spojené s tím, že se vytvoří, anebo bude domlouvat na takovýchto schůzích nějaká mimořádná forma podpory. To je to, předpokládám, co od nás očekávají občané, co od nás očekávají firmy. A i my jsme vyvolávali mimořádné schůze a stále vyvoláváme. A když se podíváme, o čem ty schůze mají být, tak je to energetická podpora ať už ve smyslu daně z přidané hodnoty, nebo odpuštění nemravných plateb za obnovitelné zdroje, případně řešení Modernizačního fondu, což jsou desítky až stovky miliard korun, které lze využít právě na podporu domácností nebo firem. Pomíjím to, že všechny tyto návrhy jsou shozeny ze stolu, že se nezačne nikdy projednávat mimořádná schůze, která by obsahovala tyto body, a ještě předtím, než se k nim dostaneme, tak je schůze ukončena.

Tak pětikoalice nám v tuto chvíli ukazuje, že v této takřka kritické době budeme řešit obnovitelné zdroje, to bychom ještě vzali. Ale co my v nich budeme řešit? Čestné prohlášení. Čestné prohlášení - relativně méně podstatný bod, který se měl řešit a má řešit v normální schůzi. Ale protože to vláda nestihla, tak se svolává mimořádná schůze a do ní se zařadí tento bod.

Dalším bodem je elektronická evidence tržeb, která už byla zrušena, ale teď se ještě bude rušit její dobrovolnost, ačkoliv to zástupci firem, podnikatelů, živnostníků, sdružení v Hospodářské komoře, Asociaci malých a středních podniků, Svazu průmyslu a podobně, vyžadují. Nicméně diskutujme o tom, ale je k tomu nutné svolávat mimořádnou schůzi v této době?

Novela o střetu zájmů. Krok do 20. století ve svém pojetí, protože ten, kdo bude chtít vydávat Mateřídoušku - nevím, jestli se ještě vydává, nebo ne - tak nemůže do politiky, ale ten, kdo bude vlastnit největší internetový server v České republice, tak ten do politiky může. Toto obsahuje tato novela, která se teď mimořádně musí řešit.

Ano, snížení plateb státním pojištěncům je pochopitelně důležitý bod. A paradoxní je to, že se svolává mimořádná schůze, aby se prohlasovalo to, že se v době krize bude odebírat tento zdroj, to znamená, že se sníží podpora zdravotnictví.

Korespondenční volba. Nevím, jestli je to natolik zásadně důležitý bod, který musíme neprodleně řešit na mimořádné schůzi. Nevím, proč neřešíme zásadní věci, proč neřešíme věci, které každého trápí a nad kterými třeba nemusíme dojít ke shodě, tomu rozumím. Je to pohled koalice - opozice. Ale proč neřešíme energetické problémy? Proč tady dnes nesedíme nad tím, abychom řešili to, co dneska zatěžuje domácnosti, a to do takové míry, že jich už v tuto chvíli téměř 20 % míří k chudobě? Jenom podotýkám, že ještě před rokem to bylo 10 %. A není vyloučeno, a podle docela solidních nezávislých analýz to vychází, že během několika měsíců to může být až 30 % domácností, které míří k chudobě. Proč zde neřešíme opatření pro ně? Proč se zde nediskutují a možná nehandrkují varianty, které jsou v Německu, v Rakousku, v Belgii, ve Francii? Proč neřešíme, kde vzít zdroje na to, abychom podpořili ať už plošnými nástroji, anebo nástroji, které jsou schopny podpořit když už ne plošně, tak alespoň v domácnostech, které mají určitou spotřebu? Proč zde vůbec neřešíme podnikatele, na které energetická krize dopadá neuvěřitelným způsobem? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP