(12.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže v podstatě už ta první makro řekla, že dostanou 62 miliard navíc. Druhá makro řekla 69. To jsou ty zdroje. A my stále doporučujeme vládě: nezapomeňte, že máte plno peněz v Evropské unii. Čtyři noci a pět dní jsem bojoval za evropské fondy. A vybojoval jsem 42 miliard navíc. 978 miliard navíc. A z Modernizačního fondu tam bude 1000 miliard. Takže máte 1000 miliard, 978 miliard, 230 miliard vám doteče za program 2014-2020. Už dneska máte 70 navíc. A podívejte se na ČEZ. Vždyť ten bude mít o 100 % vyšší zisk. V červnu budete mít valnou hromadu, tak si vezměte ty prachy. Můžete si vzít o 15 víc. Můžete si vzít 32 miliard. Takže já jsem vám to všechno spočítal. Máte tam 2 260 miliard zdrojů. Ale o tom vy nemluvíte. Vy stále lžete lidem a říkáte: nejsou peníze. Jsou peníze! Máme skvělé veřejné finance. Máme dobré finance samosprávy. A ten trend samozřejmě je nesmysl, protože v trendě jsme nakonec čtrnáctí.

Potom tu máme naši slavnou inflaci. To fakt já nechápu, jestli je to tak složité pochopit, že pokud tato vláda říká, a samozřejmě za všechno můžeme my, my jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze, že jsme snížili daně zaměstnancům o 7 %, stálo to balík peněz, ale ODS hlasovala s námi, a samozřejmě jsme dali víc peněz důchodcům plošně, protože to je nejrychleji a dá se to udělat velice jednoduše. Takže vlastně, občané, vy můžete za to, že jste dostali peníze, a tím jste způsobili tu inflaci.

V Hypernově v Čestlicích, kam chodím nakupovat rohlík - teď jsem byl na bezezbytkové dietě, dneska jsem byl na magnetické rezonanci a konečně můžu začít jíst - tak tam mají rohlík za 2,30 a ještě domácí mají za 4,90. Ten tam dělají. Tak si představte, že je tam jeden rohlík, a teď tam přijde sto lidí a všichni chtějí rohlík. A nakonec někdo koupí ten rohlík za 15 korun. No vždyť to je blbost přece. Taková inflace neexistuje. Všichni dobře víme, jaká je inflace. Že je to energetika, ropa, plyn, že to je ta hlavní inflace. Ano. Naše lokální inflace je v čem? V nemovitostech! Je málo bytů. Lidé mají strach, tak nakupují. Takže byty, ano, tam můžu říct, ano, je to inflace.

Takže ještě jednou. Já nevím, jestli občané mají pocit, že způsobili tu inflaci. Když jim stouply úspory za jeden rok o 549 miliard, protože naši občané jsou rozumní a odložili si ty peníze. Tak samozřejmě že to je pitomost. A před volbami říkal pan premiér Fiala, že je to Babišova drahota, Babišova inflace. A my jsme samozřejmě něco dělali proti inflaci, respektive my jsme nemohli ovlivnit inflaci. My jsme dali lidem peníze. My jsme na listopad a prosinec snížili DPH z 21 % na nulu na elektřinu, plyn a topení. Proto jsme srazili inflaci v prosinci na 5,3 % a byli jsme čtrnáctí v Evropě. A samozřejmě nová vláda nepokračovala v lednu, tak tam skočila DPH. Takže je to jejich inflace. Ale já neříkám, že je to Fialova drahota. Je to inflace. A dneska jsme třetí nejhorší v Evropě. Třetí nejhorší v Evropě! Proč? Protože zkrátka vláda, i když vyinkasuje víc peněz od lidí, tak zkrátka nechce jim odpustit a efektivně pomoct.

A jaká je ta efektivní pomoc? Tady už kolegové mluvili těch 5 000 korun. No to je samozřejmě fraška, protože ve vládě ani nevědí, co je hrubá a čistá mzda, a Piráti říkají, že je to kompenzace za energie. Někdo říká, že je to příspěvek pro žáky, když se vrátí do školy. A v podstatě pan Jurečka v sobotu v rozhovoru v Právu řekl, že vlastně neví, jak se to bude hodnotit, kdo to bude vyhodnocovat, jaká jsou kritéria, a neví, kdo bude vlastně vyplácet ty peníze. My když jsme byli ve vládě - a vůbec, já jsem hlavně šokován, jak ta vláda je v pohodě, oni pracují ve středu, aby se ještě ukrojilo z té Sněmovny, takže nepracují v pondělí, a když byla krize, my jsme makali až do momentu, kdy se to rozhodlo, a potom jsme jasně řekli, kdy to bude, co bude, kolik komu. Ano, takhle jsme to dělali my. A oni zase vyslali signál. Takže možná v srpnu někdo něco dostane. Ale neví se nic. Neví se nic. Ale jsem rád, že asi pod naším tlakem a samozřejmě celkově pod tlakem ve společnosti konečně vláda vyslala nějaký signál, že dá lidem peníze.

Je zajímavé, že pan premiér vždycky kritizoval, ne vždycky, pan premiér řekl 21. dubna 2022 (čte z podkladu): "Bráníme se plošným opatřením, jež by pomohla i těm, kteří to momentálně tolik nepotřebují. Stálo by to hodně peněz a navíc roztáčelo inflaci." Zase ten nesmysl. A první výkop Jurečky byl pro 90 % rodin přece. A co řekl pan premiér 1. dubna 2020? (Čte z dalšího podkladu.) "V zahraničí spouští vlády plošná opatření na záchranu živnostníků a podnikatelů, jenom u nás si Babišova vláda klade mnoho komplikovaných podmínek. Vypadá to, jako když se snaží, aby na podporu dosáhlo co nejméně lidí. V tuto chvíli není čas na složitá řešení, je třeba rychle pomoct," říkal pan Fiala 1. dubna 2020. Teď říká úplně něco jiného. Takže oni stále říkají jenom to, co se jim hodí.

Takže ještě jednou, aby to pochopili všichni, možná i někteří novináři to pochopí. Pokud my jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze, tak mi vysvětlete, proč ta inflace za Fialovy vlády je násobně vyšší, když pan Fiala nedal lidem žádné peníze? Já nevím. Tak to snad pochopí i první základka, nebo nevím, i v mateřské školce to pochopí. Ne? To je trojčlenka. To je trojčlenka. To je ta inflace.

A my neříkáme Fialova drahota. Ono se to změnilo. Babišova drahota a Putinova drahota. Takže pan premiér, tam ti marketéři mu asi řekli, musíš říkat Putinova drahota. To je jedno. Je to zkrátka drahota, kterou těžko může někdo ovlivnit. Takže je potřeba lidem pomoct. Je potřeba lidem pomoct rychle a bez toho, aby oni museli někam chodit, aby nemuseli (museli) vyplňovat formulář, doplatek na bydlení, to je ta pomoc na energie. Nevím kolik, 40 000 lidí o to požádalo, přitom mohly požádat stovky. Nefunguje to. Nefunguje to.

A my jsme jasně řekli, jak můžeme pomoci. No tak jak jsme pomohli v listopadu a v prosinci. Že lidi na faktuře za elektřinu, plyn a teplo uvidí v položce obnovitelné zdroje - to je ten solární tunel, co tady o tom mluvil Havlíček, 600 miliard, co se tady rozkradlo, to byl Topolánkův solární tunel, to se dá krásně dohledat, 600 miliard - tak tam bude nula a v položce DPH bude taky nula. A tam ti lidé uvidí, že nemusejí nikam chodit, akorát tu fakturu zaplatí, má to odečtené. A to je ta pomoc státu, kterou my navrhujeme, kromě samozřejmě dalších věcí, jako je ten příspěvek na mobilitu a tak dále.

Takže to je ta inflace. A je to stále dokola. A já vůbec nerozumím tomu, proč to někdo opakuje, protože když se logicky nad tím zamyslíte, tak to nedává vůbec smysl.

Teď je v módě a na stole plyn. A to je neuvěřitelné. A ti lidé, kteří tomu plynu rozumějí, tak ti se musejí chytat za hlavu, protože to je jako neuvěřitelné peklo, co my se tady dozvídáme. Tato vláda vůbec netuší, jak funguje mechanismus nákupu plynu. Ten nenakupuje stát, ale privátní firmy. A proč někdo neřekne, jak to vlastně je v tomhle regionu? Kuponová privatizace a privatizace bank totálně měla negativní dopad na naši ekonomiku a nikdy se z toho už nevyhrabeme, i proto odchází každý rok 250 miliard dividend do zahraničí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP