(17.40 hodin)

 

Poslanec Robert Králíček: Já si připadám už fakt, že chytám od pana Nachera nějaké jeho věci, protože já jsem nechtěl vystupovat, ale jak říkal pan kolega Adamec, prostřednictvím pana předsedajícího, že nás vyprovokuje, tak mě prostě vyprovokoval. Mně je líto těch urážek, které jsem poslouchal v minulých čtyřech letech na adresu poslanců hnutí ANO. Nebudu jmenovat, kdo je všechno říkal. A teď tam taky zazněla ta jízlivost. Já si nemyslím, že by pan Kubíček řekl něco, co by někoho uráželo, co by někoho mělo naštvat nebo vyprovokovat. Já chápu, že se vám to nelíbí, já chápu, že je to politika. Dělali jste to vy v minulém volebním období, děláme to teď my v tomto volebním období a v příštím volebním období to zase bude někdo dělat. Ale já si nemyslím, že bychom se museli posílat do Kosmonos anebo říkat, že jsme takoví a makoví. My vám to taky neříkáme, tak pojďme se držet té věcné roviny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji panu poslanci. Co jste vy, byli jsme i my. Co jsme my, budete i vy. Pan Radek Vondráček další.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Tady vystupuje spousta lidí, tak jsem se taky přihlásil. Já si myslím, že to vystoupení mého vzácného kolegy pana Adamce bylo korektní, že udržel tu rovinu. A ono to k tomu parlamentu prostě někdy patří, že se tady potkáme, vždyť já to mám někdy docela rád. Já nejsem odborník na bioplyn, takže to vezmu z jiné strany. Já vám věřím, že to je strašně jednoduché. Já jsem tady slyšel taky ty poznámky o tom blázinci a o Kosmonosích. Ale na druhou stranu, vážený pane předkladateli, prostřednictvím předsedajícího, a vy, vládní koalice, tak mi vysvětlete a řekněte jediný racionální důvod, proč tohle řešíme na mimořádné schůzi! My jsme to mohli fakt dát příští týden v úterý jako první bod. Tohle je bod, který nepatří na mimořádnou schůzi. On k tomu ani nesedí, k těm jednotlivým bodům. A to, že potom někdy člověk obstruuje svoje vlastní návrhy, to jsem zažil už taky. Takže to není nic nového. Ale když se tedy bavíme o tom ratiu, tak prosím vás jeden rozumný důvod, proč to řešíme dneska, proč na to nemáme řádné schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dalším přihlášeným s faktickou poznámkou je pan poslanec Adamec.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, tak já jsem nikoho nikam neposlal. Já jsem to podmínil. Komu se to líbí. A navíc, když tady říkala paní kolegyně Peštová, vaším prostřednictvím, něco o tom čtení těch seznamů a podobně, tak samozřejmě, to se tady dělo. Ale dělo se to u těch vládních návrhů. Vždyť já si na to EET vzpomínám, já jsem tady u toho seděl, znám to, vím to. A to, že tohle zařazeno nebylo, mimořádné schůze, nedávejte za vinu mně! Já jsem to chtěl do řádné schůze, akorát jsem nestihl ten termín, to přišlo z vlády. Ale znovu říkám, každý dobrý skutek bude po zásluze potrestaný. Já si nestěžuji prostě. Když zasedá parlament, člověk si není jist ani majetkem, ani životem! A platí to doteď, to si řekněme na rovinu. To je staré britské přísloví a platí to doteď, trošku možná v jiné podobě, než byli staří Britové zvyklí, ale platí to pořád. Já si nestěžuji, já jenom komentuji. A chtěl jsem vás požádat, abyste fakt jako tohle brali po té odborné stránce. Je to moje prosba. Já vám to nenařizuji, samozřejmě že to neumím. Je to moje prosba, ať se s tím vypořádáme, pak si řešme tamty věci, které sem předkládá vláda. Tomu rozumím pak. Ale v tomhle případě mně připadá trošku, že se střílíme do kotníku my sami, kteří jsme to tady podali průřezově celou Sněmovnou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Celá řada dalších faktických poznámek. Řeknu teď jenom ty tři nejbližší, abyste se mohli připravit. Paní poslankyně Pastuchová, bude následovat paní poslankyně Dostálová, poté paní poslankyně Peštová. Děkuji. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající, také jsem nechtěla vystupovat, ale musím se ohradit proti tomu, co jste tu, pane kolego, řekl. Doporučil jste nám, že je hezký kopeček nad Mladou Boleslaví a jmenuje se Kosmonosy. Já se musím vyjádřit, protože já ten kopeček znám a jako záchranářka jsem z Libereckého kraje na tento kopeček odvážela několik pacientů. Prošla jsem si tam. Byl jste se tam podívat? Opravdu tady nepoužívejte toto, protože tam jsou duševně nemocní lidi, mají diagnózu a já si myslím, já nevím, co je tady na tom k smíchu, fakt nevím. Běžte se podívat, jací lidi tam leží. Že vám není hanba!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S další faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Dostálová. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji moc. Já samozřejmě mému kolegovi, panu předkladateli, vaším prostřednictvím, rozumím, já to chápu. Na druhou stranu prosím, kdykoli jsme chtěli zařadit bod energií na program, tak jste to zamítli. Tak se nedivte, že máme mnoho témat k energiím, která prostě chceme říct u otevřeného bodu. Takže to úplně jako není možné to pořád jenom svalovat na nás. My jsme rádi, že se tady o energiích bavíme, a těch témat v oblasti energií... i já mám třeba připraveno vystoupení k energiím, protože to skutečně trápí mnoho investorů a trápí to občany a musíme si v nějakém bodě tedy o tom popovídat. Když to nechcete zařadit jako řádný bod schůze, pokoušeli jsme se o to opravdu už mnohokrát, podívejte se do záznamů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je paní poslankyně Peštová. A prosím, aby se připravil s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka, následovat bude paní poslankyně Fialová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Ona už částečně to řekla moje předřečnice, paní poslankyně Klára Dostálová. Já jsem něco obdobného chtěla říct. Ale určitě když teď oslovím pana poslance Adamce, prostřednictvím pana předsedajícího, a řeknu, jestli budete takto vstřícný k té další mimořádné schůzi, která začíná deset minut po této schůzi, a schválíte nám program, tak budu jenom ráda. A věřte mi, že se to nestane. Takže proto tady budeme diskutovat a proto se budeme snažit ta témata otevřít. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a prosím pana poslance Juchelku.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, pane předsedající. Já jenom udělám takovou menší korekci u toho, co tady říkal můj ctěný kolega pan Adamec, zase vaším prostřednictvím, že si de facto obstruuje někdo své vlastní poslanecké návrhy. Já jsem v tom minulém volebním období byl svědkem několika poslaneckých návrhů a sám jsem je předkládal. Ty mé obstruovány nebyly, napříč politickým spektrem jsme se na nich shodli. Ale vybavuji si několik poslaneckých návrhů z řad koalice, které byly podepsány napříč politickým spektrem, které tady opozice velmi tvrdě obstruovala, hlavně co se týká u revize sociálních dávek. Pamatuji si to doteď, jak se tady četlo a četlo a četlo, hlavně to bylo z pera Pirátů, kteří tady obstruovali několik tady těchto sociálních návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím paní poslankyni Fialovou s faktickou poznámkou. Další s faktickou se hlásí pan poslanec Adamec.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo, já bych také chtěla reagovat, proč vlastně chceme diskutovat. Ona částečně to řekla jak Klára Dostálová, tak Berenika Peštová. Je to z důvodu toho, že vláda zatím nepředložila žádný patřičný návrh na řešení chudoby a řešení energetické krize pro občany České republiky. Odnesl jste to vy, ano, pane předkladateli. Díky tomu, že aspoň jediný bod se tady otevřel a my máme možnost, i ostatní poslanci nejenom s přednostním právem, vznášet otázky, na které nedostáváme odpovědi, když se tady snaží naši poslanci předkládat svoje body, kde nám vždycky zamítnete program schůze na energetickou tematiku. Takže v případě, že by vláda předložila některé vlastní návrhy na řešení energetické krize, tak třeba by nedocházelo k dnešní diskusi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším z přihlášených s faktickou poznámkou je pan poslanec Adamec.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já už vystupuji naposled, slibuji, že už toho nechám. Ona čeština má krásné nuance. Ono je potřeba se poslouchat. Nechápu rozčilení paní kolegyně Pastuchové, fakt ne. Já jsem to neřekl tak, jak ona to tady interpretovala, na to si dávám velký pozor, abych nikoho neurazil a neurazil ani tam někoho v tom zařízení, to opravdu ne. Takhle to není. Je potřeba se do té češtiny trošku ponořit. Čeština je kouzelná řeč, je těžká, složitá, chápu to, ale je potřeba se poslouchat.

Já vám řeknu jednu věc. Já jsem předkladatel za poslanecké grémium a já vám na ty odpovědi stejně odpovídat nemůžu, co budete třeba chtít slyšet v těch vašich diskusích. A poprosil bych pana předsedajícího, aby tedy dohlédl na to, abychom se tvrdě drželi tématu, a to je ten návrh zákona, tak jak byl předložen. Fakt vás o to prosím. Nemá to fakt cenu, protože nikdo vám tady nebude reagovat z vlády. Tady nikdo není. A jinak jsem vás chtěl uklidnit, že se k tomu určitě dostaneme, protože pan ministr obchodu a průmyslu mi dneska sdělil, že nějaký program se připravuje a rozhodně k té debatě dojde, nejenom na půdě výboru, ale i na půdě Sněmovny. Tak to aspoň já vnímám jako ten příslib. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP