(18.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Takže ještě jednou. U naší mimořádné schůze se všechny čtyři body týkají buď pohonných hmot, nebo právě cen energií, ať už se bavíme o dočasném osvobození od DPH, anebo, a proto o tom mluvím a proto to spolu souvisí, ne že to nesouvisí, i my tam máme návrh poslance Karla Havlíčka, Aleny Schillerové, Jany Pastuchové, který mění ten samý zákon 165, o podporovaných zdrojích energie, ale který to mění v tom, aby ty domácnosti to po určitou dobu nemusely hradit. Bavíme se o stejném zákoně, byť na jiné schůzi.

A já jsem se chtěl tady zeptat, protože my jsme tady v § 90, to znamená, je to tady jedno hlasování, nedají se dát pozměňovací návrhy, u devadesátky se nedají dát pozměňovací návrhy. Nedají se dát pozměňovací návrhy, ne že dají. To je princip devadesátky, že je jenom jedním hlasováním. To znamená, já se chci zeptat pana navrhovatele, jak on a jeho kolegové se, jakým způsobem se postaví k tomu návrhu, který se týká téhož zákona, novely nebo zákona o podporovaných zdrojích energie, který má těm lidem skutečně reálně ušetřit, aby aspoň tu část, která se v té faktuře týká podporovaných zdrojů energie, spousta lidí to ani neví, že to platí, tak jestli to podpoří. Jestli to podpoří, protože samozřejmě vy nám tu mimořádnou schůzi nepodpoříte, ale jestli to podpoříte v rámci zařazení do normálního bodu, nebo ne, protože se to týká úplně stejného zákona, byť trošičku jiné materie. A to mně přijde jako zcela zásadní dotaz, který s tím nějakou souvislost, to ať se na mě jako můžete zlobit zleva, zprava, má.

Poslední poznámka je, a to je takové povzdechnutí, že je pravda, že vlastně i tento užitečný a smysluplný návrh je nakonec vlastně návrhem poslaneckým, bohužel, nikoli vládním. A tady bych taky znovu připomněl, když jste byli v opozici a my v koalici, tak jste kritizovali, že vláda není schopna nic předložit a že se to tady potom nahrazuje poslaneckými iniciativami, byť já jsem to považoval a stále to považuji za správné, když poslanci jsou iniciativní a přijdou s něčím nebo změní nějaký vládní návrh. Tady jenom připomínám, že z těch všech návrhů je jeden senátní, tři vládní a dva návrhy poslanců. Tento je jeden z nich, který je nejsmysluplnější, ale bohužel je to pouze poslanecký návrh. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji vám. (Poslanec Ivan Adamec ze zpravodajského místa: Chci na to zareagovat.) Chcete s faktickou poznámkou? (Poslanec Marek Benda ze sálu: Zpravodaj má přednostní právo.) Vím, ale jenom jsem nevěděl, jestli nechcete faktickou. S přednostním právem. Děkuji.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych vaším prostřednictvím oslovil ctěného kolegu Patrika Nachera. Tak fakt tudy cesta nevede. Nezlobte se na mě. To jsou dva odlišné návrhy, a tady jako ten náš návrh poslanecký v tuto chvíli, ten se na této schůzi týká podpory biomasy. Pokud to neuděláme, trh se dostane do vážných problémů a de facto se dostanou do problémů i lidé, kteří třeba odebírají teplo nebo elektřinu z těchto zdrojů. To říkám zcela otevřeně. Váš návrh říká něco jiného, že lidi nebudou platit, nebo část občanů nebude platit položku na obnovitelné zdroje, což je diametrálně odlišná materie v tuto chvíli, (i) když se jedná o stejný zákon. Ale nesouvisí to spolu. A já bych prosil, abyste to neslučovali, protože toto je fakt, když to neuděláme podle § 90, tak to prostě špatně skončí. To se nevylučuje vlastně s tím, že pokud ten váš poslanecký návrh projde do nějakého čtení, tak samozřejmě tam se můžeme bavit o parametrech potom a o takových věcech, to je na tři čtení klasicky, to není na devadesátku podle mě, a rozhodně z toho nehrozí takový průšvih, a (i?) když se to týká občanů, vy si to možná myslíte, já si to úplně nemyslím, než když toto pošleme k ledu. Říkám to zcela otevřeně, prosím, neslučujme to, protože toto se fakt týká věci, která nesnese odkladu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vyvolalo to některé faktické poznámky. Jako první se přihlásil pan poslanec Nacher, další přihlášenou je paní poslankyně Peštová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, já jsem taky neřekl, že to jsou stejné věci. Já jsem řekl, že jsou to různé materie. To jsem řekl, to je ve stenozáznamu. Různé materie, byť stejný zákon. Ale já jsem toho chtěl využít k tomu, abych položil dotaz, koneckonců jsme si to řekli na chodbě, že se na to i zeptám, protože když už ten zákon je tady otevřen, a to se týká biomasy, já tomu rozumím, ale my když tady hovoříme obecně o této problematice, tak ti lidé se na to ptají a zajímá je to. Přece není nic proti ničemu, že se jeden poslanec zeptá jiného, který je spolupředkladatel, to znamená, je nějaké důvodné očekávání, že má blízko i k tomu tématu, které se týká stejného zákona, byť jiné materie, a má k tomu nějaký názor. A to mně přijde, jako že ten dotaz já můžu položit a vy můžete a nemusíte odpovědět. Že to spolu nesouvisí, to jsem já řekl už v tom. Ale že to obecně souvisí s nějakou problematikou, to zas jako že ano.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. V každém případě je přece úplně jedno, jestli to spolu souvisí, nebo nesouvisí. Ten zákon, jakmile je jednou otevřen, tak do toho zákona můžete vkládat pozměňovací návrhy a je úplně jedno, jestli - můžete. Můžete do toho zákona. Jakmile zákon otevřete, tak ten zákon, a tím ho otevíráte, protože vy jste sem dali novelu toho zákona, byť vy říkáte jenom s nějakou drobnou úpravou. Není to ani legtech, nebo možná by se to mohlo i říct, že to je legtech, ale já si myslím, že už je to na hraně. V každém případě jakmile ten zákon otevřete, tak do toho zákona můžete dát v podstatě cokoliv. Protože ten zákon je otevřen. To je tady, to není, že by to byla nějaká zvyklost. Tak to prostě je. Jestliže mám potom změnový zákon, tak pomocí změnového zákona, kde je otevřena spousta dalších zákonů, mohu opět vkládat do těch daných zákonů. Pak se mohu bavit o tom, jestli je to přílepkem, nebo to přílepkem není. Pro mě přílepek je v momentě, když přes zákon otevírám jiný zákon, který není vůbec otevřený. To je pro mě opravdu přílepkem. Tím, co řekl vlastně Patrik Nacher, prostřednictvím pana předsedajícího, to se nevylučuje. To se vůbec nevylučuje a v podstatě kdyby se tam toto přidalo a nešlo to devadesátkou, tak se můžou zkrátit ty jednací lhůty. Můžou se zkrátit lhůty a může se to tam dát. (Zpravodaj reaguje z místa.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím pana poslance Adamce, aby si případě vzal faktickou poznámku.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já se ještě přihlásím jednou. Rozumím, že teď ženete tempo, protože to máte do 1. 7. Tomu všemu rozumím. Já jsem si to kompletně celé prostudovala, i to POZE znám, do kterého se dávala RED II. Myslím si, že jsem dost v obraze. Ale v každém případě my se tady celou dobu snažíme něco prosadit a toto by pro nás bylo i řešení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou nikoho nevidím. Pan poslanec Adamec chce reagovat ještě? Zřejmě nikoli. Tak poté další přihlášenou do rozpravy je paní poslankyně Ožanová. Máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane předsedající. Vážení ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, skupina poslanců - Ivan Adamec z ODS, Radim Fiala za SPD, Roman Kubíček za ANO 2011, Michal Kučera za TOP 09, Ondřej Lochman za STAN a Antonín Tesařík za KDU - předložila dne 21. března 2022 návrh zákona, kterým se mění zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 382/2021 Sb., kterým se mění zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Jde o případ dobré spolupráce napříč politickými stranami, byť jsme před chvilkou slyšeli málem něco jiného. Nicméně předložený tisk se snaží řešit určitou část segmentu trhu, a týká se paliv z biomasy a biometanu. Abychom měli představu, proč se musí podpořit rozšíření tohoto segmentu trhu, dovolím si vaši pozornost obrátit na jednu pro občany i celé hospodářství důležitou oblast a tou je cena tepla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP