(18.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášen poslanec Koten. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, ve mně vystoupení paní kolegyně Balaštíkové vyvolalo také poměrně dost otázek, protože... Jak to já vidím, tak tato vláda se tady stará o nějakou velkou geopolitiku, chtěla by dělat politiku Spojených států nebo nějakého jiného velkého státu, ale v podstatě si neuvědomuje, že si bere české občany jako rukojmí v této energetické krizi. A co tedy budeme dělat, pokud se máme obejít bez toho plynu? Obávám se, že chováním dostatečného počtu krav nebo vepřů, tím to asi nevyřešíme. Samozřejmě většinou... já jsem byl u jednoho spuštění bioplynové stanice. Jsou tam poměrně velké problémy s tím, že to lejno musí mít nějaké parametry, aby to fungovalo. Pokud se do toho přidá něco jiného, třeba ze slepičárny, tak pak tam vznikají nějaké sirné produkty a tak dále, a ty generátory se potom zastavují, protože odcházejí svíčky. A další a další problémy. Takže nemyslím si, že zrovna tímto by to bylo řešitelné. To, že vláda momentálně není kompetentní řešit tyto energetické problémy, to vidíme denně.

Chtěl bych se ještě paní poslankyně zeptat, aby ten svůj vstup nějakým způsobem doplnila tady o ty věci, za což jí tedy budu velmi vděčen. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S další faktickou poznámkou je poslankyně Balaštíková. Poté poslanec Vomáčka.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Ještě jednou dobrý den. Začnu to od konce. Máte pravdu, pane kolego Kotene, prostřednictvím pana předsedajícího. Každá bioplynka je na něco nastavená. Nedá se tam házet páté přes deváté. V tom máte pravdu. Nicméně já na to samozřejmě upozorňuji. A to by mělo vědět hlavně Ministerstvo zemědělství. Jestliže se sníží stavy vepřového, sníží se stavy hovězího dobytka, co budou do těch bioplynek dávat, jak to bude ministerstvo řešit?

Co se týká kolegyně Maříkové, prostřednictvím pana předsedajícího, já vám ráda ty studie zašlu. Samozřejmě jsou to veřejné věci, stáhla jsem to prosím z veřejných záležitostí. Jak jsem informovala, každý se v tom může informovat.

Určitě jsem neřekla, že podporuji něco, co se děje na území Ukrajiny. V žádném případě ne. Já jenom volám po zdravém selském rozumu.

A kolega, který mě dotazoval jako první, ano, máte pravdu. Řekla jsem, že ty bioplynové stanice jsou u těch velkých zemědělských družstev. Je to ale spíš otázka na pana ministra zemědělství, protože on řídí zemědělskou politiku a on by nám měl odpovědět, kde se to tam bude brát a jestli si uvědomuje, že jeho rozhodnutí o změně společné zemědělské politiky má dopad do dalších aktivit, které se nejenom v zemědělském sektoru ozývají, abychom se o tom bavili, že ty věci nejsou tak jednoznačné, jak se zdají. Já si tohle to všechno uvědomuji, protože jsem praktik. Mě se ti kolegové z resortu zemědělství, kteří tam pracují, na to ptají. Já jim nedokážu odpovědět, protože jestli se s nimi pan ministr nechce setkat a nechce jim na ty otázky odpovědět, tak je to hlavně o něm. Takže jeho se ptejme, až tady bude, a vyvolejme nějaké jednání, aby skutečně oni byli... aby ono Ministerstvo zemědělství, které nás všechny živí, řeklo ano, jsem si vědom jako ministr zemědělství všech následků, které svým rozhodnutím způsobím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další přihlášený s faktickou poznámkou je poslanec Vomáčka. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Vážení kolegové, vážené kolegyně, vedeme tady odbornou diskusi a já, protože mě to úplně tahalo uši, tak prostřednictvím předsedajícího na mého předřečníka: Skot se opravdu nepěstuje, skot se chová. Pěstují se obiloviny. Takže když vedeme takto odbornou diskusi, tak aspoň tu terminologii trošku dodržovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je poslanec Faltýnek. Další s faktickou potom je přihlášena poslankyně Maříková, poté poslanec Kettner.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo. Budu velmi stručný stejně jako kolega Vomáčka. Celý život pracuji v zemědělství. Rvalo mi to uši a prostřednictvím pana předsedajícího prosím pana kolegu - rostliny se pěstují, zvířata se chovají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další přihlášenou s faktickou poznámkou je poslankyně Maříková.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych jenom k poslankyni Balaštíkové, prostřednictvím vás, jestli nám ty studie můžete zaslat na e-mail včetně členů vlády, aby s tím byli seznámeni. A ke svému kolegovi Radku Kotenovi. Tak to mě opravdu zaujalo, že jsou nějaké parametry na lejno do bioplynek. Tak jestli nás s těmi parametry můžete seznámit.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším s faktickou poznámkou je přihlášen poslanec Kettner.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji, pane předsedající. Já se co nejsrdečněji omlouvám. K podobnému omylu dochází maximálně jednou za deset let. Na svou obhajobu musím říci, že jsem trošičku asi částečně dyslektik. Přiznám se, že rozdíl mezi chovem a pěstováním mě provází už od základní školy, kdy jsem začínal mít přírodopis, a stále se to se mnou vleče. Pokusím se s tím něco udělat a zapracovat na tom. Děkuji za upozornění.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další je přihlášena do rozpravy poslankyně Balaštíková, (Dotyčná se ozývá z pléna, že už hovořila.) Pardon. Poslankyně Pastuchová. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Já tady slyším vedle sebe, že se zákon neřeší. Myslím si, že jsme zatím tady mluvili k věci. Nejsem odborníkem na energie, to mi věřte, ale přesto si myslím, že ten můj příspěvek sem patří. Takže mi dovolte, abych tady promluvila trošku jako záchranář, a co znamenají dopady zdražení energií na záchranné a horské služby. Vidím, že v sále se počet účastníků zvyšuje, takže doufám, že nám nebudete omezovat zkrácení řeči, jak to máte zvykem, takže jsem moc ráda, že jsem dostala čas a nemám jenom deset minut.

V první řadě bych ráda řekla, že mě velmi mrzí, že tu stále dokola řešíme zdražování, že tu stále a stále dokola musíme poukazovat na fakt, že vláda proti němu nic nedělá, že nepomáhá lidem, respektive... (Hlas z pléna.) Pane kolego, neskákejte mi do řeči, ano? Jestli mi chcete něco říct, tak až domluvím! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já bych poprosil všechny o klid v sále a paní poslankyni, aby pokračovala.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Nemusíte tu být, jestli vás to nezajímá. Ale já si vyprošuji, abyste na mě tady pokřikoval.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím všechny, aby mluvili prostřednictvím. (Poslankyně Pastuchová: Prostřednictvím vaším, pane předsedající.) A současně, kdo se chce přihlásit do diskuse, může vystoupit s faktickou poznámkou. Paní poslankyně, můžete.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já bych tu ráda poděkovala vládě, která se tu také schází, už jsem tady dokonce viděla i pana premiéra, dneska poprvé, a že se probudila. Ale ona se bohužel neprobudila, takže mi nezbývá nic jiného než kritizovat, ptát se a upozorňovat na to, co se pravděpodobně zanedlouho stane. My všichni se tu i tímto návrhem, který tu dnes projednáváme, snažíme vládě pomoci a snažíme se tu situaci řešit. Protože pokud ji nebudeme řešit my, nebudeme vám radit, tak to může mít katastrofální dopady.

Chci tu mluvit zejména o složkách integrovaného záchranného systému, ke kterým stále patřím. Přirovnala bych to tak trochu k příběhu ze zdravotnictví. Když mi přijde výjezd na pacienta se srdeční zástavou, tak vím, že jeho šance na přežití a na další kvalitní život přímo závisí na tom, jak rychle se mu dostane pomoci. S každou promarněnou vteřinou šance na další kvalitní život klesá. Proto je logicky mou snahou mu tu pomoc poskytnout co nejlepší a co nejdříve. Ten pacient se srdeční zástavou je teď bohužel Česká republika. A vláda, místo aby co nejrychleji vyrazila na pomoc, sedí a vyčkává, nebo když to zase vztáhnu na ty záchranáře, řeší jiné pacienty, jejichž stav ale není život ohrožující.***




Přihlásit/registrovat se do ISP