(23.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Jaký je výhled do budoucna? Energie z biomasy jako náhrada za spalování fosilních paliv je jedním z klíčových opatření pro zmírnění změny klimatu, a to za předpokladu, že je vyráběna udržitelně a efektivně. Bioenergetika by se podle dostupných odhadů mohla na celosvětové spotřebě energií v roce 2050 podílet z jedné desetiny až z jedné třetiny. Velkou výhodou energie z biomasy je její rozmanitost. Dodává elektřinu i vytápění, zajišťuje paliva pro dopravu a dokáže využít jak cíleně pěstovanou biomasu, tak odpady a vedlejší produkty ze zemědělství a průmyslu nebo domácností. Energie z biomasy přináší mnoho příležitostí, jak na jedné straně snižovat emise skleníkových plynů a na druhé přispívat k rozvoji venkovských oblastí, zemědělství a udržitelné péči o krajinu a přírodní zdroje.

Dnes dosahuje výroba bioenergie 5,7 trilionu joulů - to jsou data z roku 2017 pro EU-28. Potenciál bioenergetiky v Evropě studie odhadují na 7,3 trilionu joulů v roce 2050. Pro srovnání, dnešní spotřeba energie v Evropské unii se pohybuje kolem 68,1 trilionu joulů. Zmíněný potenciál by tak orientačně představoval 10-46 % naší dnešní spotřeby energií. Do rešerše byl zahrnut potenciál cíleně pěstované zemědělské biomasy, zbytky ze zemědělství, lesní biomasa a biologicky rozložitelné odpady.

Z uvedeného rozpětí je patrné, že odhadovat potenciál bioenergetiky je nelehký úkol. Zahrnuje množství druhů biomasy a způsobů, jak ji využít pro výrobu energie. Jen obtížně lze předvídat, v jakém tržním a politickém prostředí se bude sektor dále rozvíjet a jakým způsobem bude zajištěn udržitelný management zdrojů biomasy. Potenciál bioenergetiky také ovlivní pokračující změna klimatu a s tím spojené změny ve srážkách, růst teplot, extrémních projevů počasí a proměny ve výnosech zemědělských plodin. Celosvětově nemusí jít o velký dopad, v určitých oblastech však ano, a zatím máme jen omezené schopnosti tyto dopady předpovídat

Klíčovým faktorem bude také vývoj v odvětvích, jako je výroba potravin, krmiv, stavebních materiálů nebo papíru. Vážně je potřeba brát rizika spojená s malými pokroky v efektivitě a dramatickém nárůstu poptávky po biomase v chemickém průmyslu, stavebnictví nebo výrobě potravin. To může při nedostatku vhodných nástrojů přispět k růstu emisí skleníkových plynů spojených s tlakem na využívání přírodních zdrojů a ekosystémů ukládajících značné množství uhlíku.

Tento bod o podporovaných zdrojích energií, my jsme za poslední tři roky - začalo to v roce 2019 a vlastně začalo to hlavně s nástupem nové předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen, všichni mluvili o změně klimatu, o Green Dealu. A trvalo vlastně dva roky, než jsme přesvědčili Evropskou komisi o taxonomii, o tom, abychom mohli nahradit uhlí plynem. A teď je všechno jinak. Teď všichni říkají ano, že se chceme zbavit ruského plynu. Bylo by dobré, aby si Evropa uvědomila, že Green Deal už není na stole, že není možné teď, a měli bychom se rozhodnout, co tedy chceme. Chceme nahrazovat uhlí plynem? Putinovým plynem? Asi nechceme. Tak proto by konečně měly dámy a pánové v Evropské komisi a v Evropském parlamentu si uvědomit, že různé nápady, a hlavně v České republice, že ukončíme spalování uhlí v roce 2033, nebo dokonce nová vláda mluví o roku 2030, jsou nesmysl, protože ta náhrada uhlí je plyn a ten plyn po ruské agresi se samozřejmě změnil. A nahradit ruský plyn norským nebo katarským nebo zkapalněným nebude jednoduché.

Proto si myslím, že by měla Evropa za prvé změnit hlavně směrnici MiFID o emisních povolenkách a měla by přehodnotit celou situaci ohledně Green Dealu a měla by zkrátka změnit ten Green Deal z titulu toho, co se stalo po ruské agresi, a to, co dnes vidíme, co se děje v nárůstu cen energií. Já jsem dneska dopoledne tady mluvil, hnutí ANO jasně doporučuje vládě, jak má pomoci lidem, to znamená, nejjednodušší pomoc je, aby lidi neviděli na faktuře poplatek za obnovitelné zdroje, to je to, o čem mluvíme. To je těch 600 miliard solárního tunelu, který jsme zdědili po tradičních stranách, a to je ta DPH. Pokud toto by vláda udělala, tak jim pomůže okamžitě, a ne ty sliby, které ani neví, jak má zrealizovat a které jsou někde v nedohlednu. Takže doufejme, že vláda, která notoricky ignoruje naše doporučení, přece jenom se nad tím zamyslí a konečně bude myslet i na faktury za energie našich občanů. Děkuji. (Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a máme zde přihlášena přednostní práva. Jedním z nich je a jako první byl pan poslanec Michálek. Další s přednostním právem je pan předseda Výborný. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Tak to bylo opravdu neuvěřitelné. To jsem tady ještě nezažil, že by bývalý premiér strávil tolik hodin, že by tady předčítal z nějakého časopisu, aby se vyjádřil k návrhu, který má 1,5 stránky a který jeho poslanci podepsali. To se tady ještě nestalo. Takže to, co tady zažíváme, jsou opravdu obstrukční řeči. Je to přesně to, co jste měli na těch plakátech. Je to to blábolení, které vyvolává u politiků nedůvěru, a myslím si, že kdybychom postupovali věcně, tak mohlo být už všechno, co je na dnešní schůzi, projednáno, mohl být zrušen stav pandemické pohotovosti a už jsme mohli jednat o programu mimořádné schůze, který předložilo hnutí ANO. Svým postupem, svými obstrukcemi jste si zablokovali vlastní body. A já vůbec nevím, jestli takovýmto způsobem budeme pokračovat dál, tak tady v té Poslanecké sněmovně už vůbec nic neprojednáme. Jestli to tedy bylo to, co jste slibovali ve volbách občanům, že paralyzujete celý parlament kvůli zájmům jednoho jediného člověka, který tady vystupuje mnoho hodin, aby se nedostalo na zákon o střetu zájmů, který se týká mimo jiné i jeho. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další s přednostním právem je přihlášen pan předseda Výborný. Ruší. Můžeme tím pádem pokračovat v obecné rozpravě. A jako další přihlášený je pan Marek Novák. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, podpora biomasy je ve světle současných událostí velmi důležitá, ovšem - poprosím o klid v sále. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP