(23.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane poslanče, dovolte, abych vás přerušil. Uplynul čas. Máme zde jedno přednostní přihlášení pana poslance Výborného, a ještě předtím, pane poslanče, bych vás chtěl požádat, abyste se řídil § 59 odst. 4 a svůj příspěvek abyste směřoval tak, aby to bylo ku dané věci, to znamená ku obnovitelným zdrojům v tomto případě. Pan poslanec Výborný, pan předseda Výborný má přednostní právo. Děkuji.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem se zaujetím poslouchal diskusní příspěvek do rozpravy o novele zákona o podporovaných zdrojích energie pana poslance Marka Nováka, a ač tedy nejsem kovaný v oblasti energetiky a podporovaných zdrojů energie, tak musím konstatovat, a potvrdili mně to kolegové, kteří ten tisk velmi detailně studovali, potvrdil mně to pan zpravodaj i zástupce předkladatele pan předseda Adamec, že tam ani jediná věta se toho netýkala. A já musím říct, že jsem v tom případě velmi konsternován z přístupu předsedajícího, protože § 59 odst. 4 jednacího řádu hovoří vcelku jasně: "Poslanec má mluvit k projednávané věci. Odchyluje-li se od ní nebo překročí stanovenou řečnickou lhůtu," to se nestalo, "může na to předsedající poslance upozornit a volat jej k věci. Vybočí-li poslanec svým projevem z mezí slušnosti..." a tak dále. To znamená, já jsem očekával, pane předsedající, že na to pana poslance upozorníte. Ještě jsem byl ochoten v rámci toho, že jsem tolerance sama, respektovat to, že poslance Babiše, který hovořil s přednostním právem, jste na to neupozornil. Ono to bylo v bleděmodrém to samé.

Nicméně si myslím, že není možné takto svévolně řídit schůzi Poslanecké sněmovny, a já si dovolím dát tady dvě procedurální hlasování, požádat, to první procedurální hlasování, které prosím, aby bylo provedeno bezodkladně, a posléze načtu to druhé procedurální hlasování. To první je, že dávám námitku proti řízení schůze. Není možné, aby předsedající neupozornil, učinil tak až po deseti minutách, poslance, na to, že nehovoří k věci. Vy jste na to měl pana poslance upozornit, případně mu odebrat slovo. Neučinil jste tak, proto prosím, aby se hlasovalo o námitce proti řízení schůze. Děkuji. (Bouchání do lavic.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane předsedo. Je zde přednostní právo. (Pokřik ze sálu: Hlasuje se!) Procedurální návrh, může být protinávrh.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já mám k návrhu. Co bude výsledkem takového hlasování? Co bude výsledkem? (Pokřik v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Já si myslím, že to je další ukázka toho, že pan předsedající bohužel asi není v kondici a opět tady dal prostor paní předsedkyni, přestože se mělo hlasovat o procedurálním návrhu. Žádný protinávrh nezazněl, ani nemůže zaznít. (Potlesk části poslanců.) Tak prosím pěkně, pojďme hlasovat, já myslím, že tady vedení Sněmovny je dostatečně přítomné a zcela jistě například pan místopředseda Skopeček je připraven převzít řízení schůze a řídit se jednacím řádem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pane předsedo, děkuji. Budeme tedy hlasovat o vašem procedurálním návrhu. Odhlásím všechny.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh? Kdo je proti?

Hlasování 6, přihlášeno 173, pro 90, proti 81, výsledek přijato. Děkuji.

 

Přerušuji na dvě minuty a poprosím předsedy koaličních klubů.

 

Poslanec Marek Výborný: Já vám to ulehčím. Prosím dvě minuty přestávku, aby se vedení Sněmovny poradilo, kdo bude pokračovat v řízení schůze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Máme zde přednostní právo - pan místopředseda Bartošek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Je dvě minuty přestávka. Já jen dávám na zvážení, zda by se skutečně nemělo vedení sejít na delší dobu s vedením klubů a domluvit se, jakým způsobem postupovat. (Reakce v plénu.) Dobře. Je-li většinový názor vyměnit řídícího schůze, budu ho respektovat, ale osobně si myslím, že by prospělo, abychom se o tom jako vedení Sněmovny pobavili.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ještě tady je jedno přednostní právo? Ano?

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já podporuji návrh pana místopředsedy Bartoška, protože tady jste rozhodli o námitce proti řízení předsedajícího. A co z toho? Vy jste navrhli něco dalšího? Z toho automaticky vyplývá - podle kterého ustanovení jednacího řádu? Podle kterého? Má o tom pochybnost i místopředseda za pětikoalici. Takže pojďme prosím akceptovat jeho návrh a sejděme se. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, pan místopředseda Bartošek.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: To není o mé pochybnosti. To je o tom, abychom se domluvili my jako vedení Sněmovny, abychom postupovali jednotně v souladu s jednacím řádem. To je to, k čemu jsem vyzýval. Kdyby to bylo na mě, tak bych také samozřejmě řadu vystoupení zkracoval. Ale je to o tom, abychom se domluvili a měřili stejným metrem všichni, kdo řídí Sněmovnu. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, a vyhlašuji tedy přestávku teď na pět minut. (Ženský hlas mimo mikrofon: To je málo.) A poprosil bych předsedy klubů, jestli by mohli přijít sem k nám. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno ve 23.26 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP