(0.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu ministrovi financí za uvedení zákona o veřejném zdravotním pojištění. Převzala jsem v tuto chvíli řízení schůze a nyní poprosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Tom Philipp. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tom Philipp: Dobré jitro přeji všem téměř. A těm, kteří v tuto chvíli odpočívají, to přeji, protože v tuto chvíli by se již odpočívat mělo.

Já věřím, že to bude rychlé, že to rychle projednáme, a pokud bychom to neprojednávali rychle, tak že to projednáme aspoň věcně. Těch 14 miliard, tak jak pan ministr řekl, to zdravotnictví v tuto chvíli pro rok 2022 nepotřebuje, má finanční rezervy dostatečné na straně pojišťoven, a nemusíme se tedy o úhradu péče bát. Bylo by krásné, kdybychom dokázali příštích x hodin, které teď budeme věnovat tomuto zákonu, nebo této novele, se nevěnovat těm 14 miliardám, ale fungování zdravotnictví. Využijme ten čas, který teď tady máme a který teď tady pravděpodobně spolu chceme strávit, abychom vymysleli, jak třeba řídit zdravotnictví lépe, co udělat, aby zdravotnictví fungovalo lépe pro občana, pro pacienta, tak jak říkal pan ministr. Své příspěvky prosím směřujme tímto směrem.

Tak jak řekl pan ministr...

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane poslanče, já se velmi omlouvám, já vás chvilku přeruším a chtěla bych požádat i na levé straně, pokud máte něco k řešení, prosím, běžte do předsálí jednacího sálu. V tuto chvíli hovoří pan zpravodaj pan poslanec Tom Philipp. Děkuju mnohokrát a omlouvám se, pane poslanče.

 

Poslanec Tom Philipp: Tak už jenom krátce. Čtrnáct miliard, tak jak řekl pan ministr, v tuto chvíli není nutné, aby ve zdravotním pojištění hrálo nějakou roli. Směřujme svoje příspěvky k tomu, abychom vymysleli, jak lépe řídit zdravotnictví pro naše občany, a ne k tomu, abychom se osočovali z nějakých dejme tomu nepředložeností, to znamená odebírání finančních prostředků. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Paní Ožanová v tuto chvíli avizuje - ale já nemám v tuto chvíli otevřenou ani rozpravu, mám tady přihlášená přednostní práva, která musí mít, i když já nemusím v tuto chvíli otevřít obecnou rozpravu, mohu dát rovnou přednostní práva, a pokud obecnou rozpravu otevřu, tak stejně musím dát přednost přednostním právům. A s přednostním právem je v tuto chvíli přihlášen Tomio Okamura. Takže já musím postupovat v souladu, jak v tuto chvíli to je, a požádám v tuto chvíli předsedu poslaneckého klubu hnutí SPD Tomia Okamuru, který je přihlášen písemně s přednostním právem. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, stojíme dnes nad návrhem vlády Petra Fialy, která chce vzít 14 miliard...

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pane předsedo, já vás hned na začátku přeruším a požádám všechny poslance a poslankyně, aby se ztišili. Je to velmi nepříjemné, když řečník hovoří u řečnického pultu a musí být přerušován. Děkuju vám moc za vstřícnost. Opravdu pokud si něco potřebujete vyřídit, chápu, ta hodina, už máme 15 minut skoro po půlnoci, tak děkuji mnohokrát a předávám slovo panu předsedovi.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, stojíme dnes nad návrhem vlády Petra Fialy, která chce vzít 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám, a tím zhoršit kvalitu zdravotní péče pro naše občany. Tento návrh vládní koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů je bezprecedentní krádeží v historii financování zdravotnictví v České republice. Vláda Petra Fialy z ODS se prostě rozhodla zhoršit dostupnost zdravotní péče pro naše občany. S tímto SPD zásadně nesouhlasí. Již nyní je v mnoha ohledech zdravotní péče pro naše občany obtížně dostupná, například stomatologie. Chybí personál, jsou dlouhé čekací lhůty na některá vyšetření a zákroky a tak dále. Navíc je situace napjatá i v souvislosti se statisíci uprchlíky, kteří zdarma využívají zdravotní péči a další veřejné služby.

Poslanci... On tu není pan ministr Válek? (Z pléna: Je nemocný.) Dobře. Ale zajímavé je, že před chvílí tweetoval hanlivý tweet na naši adresu, na adresu SPD, takže je evidentně plný energie a sil. Takže to jenom říkám, že je tady omluven jako nemocný, a před chvílí tweetuje hanlivý a lživý politický tweet na adresu SPD. Říkal, že SPD, tam píše, že SPD zajímají jenom rubly z toho důvodu, že my navrhujeme, aby po vzoru Rakouska, Slovenska a Maďarska se vláda snažila nasmlouvat přímé kontrakty na dodávku plynu a přestala nakupovat přes překupníky a na burzách v Německu, což zdražuje třikrát až pětinásobně plyn v České republice. (Poznámky ze sálu.) Nechte si ty hulvátský manýry!

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já vás poprosím, pane předsedo, pokud chcete oslovit některého poslance, tak prostřednictvím paní předsedající.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem žádného neoslovoval. Oni tady, oni tady vulgárně křičí a ujíždí jim nervy. Já mluvím o panu ministru Válkovi, který je ministrem zdravotnictví a předkládá tento zákon. Takže já vím, že se vám to nelíbí, ale mě fakt umlčovat nebudete! Takže to tedy v žádném případě a chovejte se laskavě slušně! Vy jste zvyklí hulákat asi sami na sebe. Na mě nikdo hulákat nebude. Takže já na ty vaše manýry fakt nejsem zvědavý!

Takže ještě jednou. Mluvím o panu ministrovi Válkovi a o něm si budu tady říkat, co chci, a říkám korektně, že lže na svém Twitteru. Dneska vy jste říkali, že je nemocný, ale evidentně síly k tweetování lživých tweetů má, a my si myslíme, že byste měli nasmlouvat ten plyn pokud možno přímo jako demokratické Rakousko nebo Slovensko a Maďarsko, a teď Češi kvůli vaší vládě platí zbytečně třikrát až pětkrát předražené ceny plynu. Je to plná odpovědnost vaší vlády. Takže to tak je. (Poznámky z pléna.) A k věci tady mluvím, protože tady byla informace ne z mé strany, že pan ministr Válek je nemocný, přeju mu samozřejmě uzdravení, zároveň ale říkám, že evidentně energie má dost, když tweetuje na Twitteru lživé tweety. Takže to je ta věc. Takže mě tady neumlčujte a chovejte se slušně!

Další věc je, že bych tedy pokračoval. Tedy to hulvátský jednání vládních poslanců fakt neuvěřitelný! Řvát tady na někoho. Hrozný je to úplně!

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já bych opravdu chtěla požádat všechny poslance a poslankyně, aby nekřičeli na toho, kdo hovoří. Zároveň bych chtěla požádat o slušnost všechny, i ty, kteří mluví. Pokud chcete reagovat, můžete se přihlásit faktickou poznámkou. A já chápu, že v tuto chvíli jsou tady i - a vnímám to - v rámci toho, co jsme tady řešili u toho bodu předešlého, ale já bych chtěla říct, že pan předseda hnutí SPD vystupuje s přednostním právem. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže zdůrazněme si to ještě jednou. Já vím, že tady zástupcům vládní koalice ujíždí nervy, když tady navrhují, že vezmou zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun, já to tady podrobně rozeberu, a že se zhoršuje, že zhoršíte dostupnost zdravotní péče pro občany. To je potřeba si opakovat opakovaně. Budeme to tady opakovat samozřejmě po celou dobu tohoto projednávání a budeme to pochopitelně opakovat až do voleb, protože to je opravdu neuvěřitelné, že místo abyste řešili zdražování, tak tady řešíte to, abyste zhoršili dostupnost zdravotní péče občanům. Je to otřesný návrh samozřejmě, proto také to zasluhuje delší pozornost. A umlčet se opravdu nenecháme. Rozhodně ne tady současnou vládní koalicí.

Takže já říkám, že SPD s tímto zásadně nesouhlasí, protože již nyní, jak jsem říkal, je mnoha ohledech zdravotní péče pro naše občany obtížně dostupná, podívejte se například na stomatologii, kdy chybí personál, jsou dlouhé čekací lhůty na některá vyšetření, zákroky, i finančně je ta stomatologie pro mnoho občanů nedostupná. A navíc je situace napjatá, jak jsem říkal, i v souvislosti se statisíci uprchlíky, kteří zdarma využívají zdravotní péči a veřejné služby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP