(12.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já jsem jen chtěl říct, že za moji politickou kariéru, protože jsem přišel z byznysu, jsem vždycky vydal nějakou publikaci. A já jsem se nedopátral nějakých publikací od vás, kteří jste tady od revoluce. Já vím, že se vždycky vysmíváte, že to je vlastně na nic, ale bylo by vlastně fajn, kdybyste potom průběžně informovali, co vlastně děláte. Já jsem jako ministr financí...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, já vás vedu ke kázni, a v souladu jednacím řádem abyste mluvil k projednávanému bodu, a to je o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, a ne o vašich publikacích.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ano. Pane předsedající, já mluvím o publikacích, které mluví o penězích. Já jsem jako ministr financí vydal tuhle brožuru. (Ukazuje.) Potom jsem vydal "Moje bilanční schůzka s premiérem (bez premiéra)", protože ten mě v mezičase vyhodil. No a my jsme potom měli další publikace. To je všechno o penězích. A samozřejmě toto je publikace, tu už jsem ukazoval, tady jsem četl, co jsme udělali pro zdravotnictví. (Ukazuje.)

Když jsem přišel s nápadem na Národní investiční plán...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, já se omlouvám, ale skutečně vás vedu ke kázni. Držte se projednávaného bodu, který je o pojistném na veřejné zdravotní pojištění. A to není o Národním investičním plánu nebo jakémkoliv jiném plánu. Držte se projednávaného bodu.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane předsedající, mýlíte se. Je to o penězích pro české zdravotnictví.

A v tomto Národním investičním plánu, který je do roku 2050, je samozřejmě přehled, kolik peněz do zdravotnictví jde, kolik je tam naplánováno investic. A Ministerstvo zdravotnictví má 163 miliard na třicet let. (Ministr Stanjura mluví k poslanci Babišovi mimo mikrofon.) Jasně. Ale pane ministře, tak se podívejte, jak vypadají ty nemocnice. Pojďte se podívat do Thomayerky nebo na Královské Vinohrady, na Bulovku. My jsme nastartovali ty investice. A tady máte celý investiční plán, i když jste to samozřejmě zesměšňovali, co všechno. A v tom zdravotnictví je dvanáct strategických projektů: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady - tam je projekt, Fakultní nemocnice Ostrava. Můžu to tady číst a budu to číst zase hodinu. Fakultní nemocnice Brno, to je výstavba gynekologicko-porodnické kliniky. Tak doufejte, že to dopadne.

Takže tady máte seznam 163 miliard investic do zdravotnictví. IKEM, Psychiatrická nemocnice Bohunice, Plzeň. Všechno - máte to podrobně. A bylo by dobré, abyste se do toho možná někdy podíval, nebo hlavně pan ministr zdravotnictví by se měl podívat, protože investovat do zdravotnictví jenom 1,8 miliardy je strašně málo. A vy jste teď vzali pojišťovnám 14 miliard a vzali jste zdravotnictví 5 miliard. Ano, budete argumentovat, že to bylo i na covid. To je sice pravda, ale ten investiční deficit, který je ve zdravotnictví, je obrovský. A jsou tam obrovské problémy. Stále je nedostatek personálu. My jsme měli projekt ohledně sester a další věci. Je tam problém samozřejmě vzdělávání a další věci. Takže je tam strašně moc věcí k realizaci a já doposud nemám pocit, že vaše vláda má zájem a nemá (má) zdravotnictví jako prioritu. A samozřejmě je to o penězích. Je to o penězích. A my to samozřejmě budeme sledovat, budeme na to upozorňovat. Doufejme, že pan ministr Válek aspoň něco z těch našich projektů bude realizovat. Takže za mě tolik, abych vás nezdržoval.

Samozřejmě pokud budete mít zájem, tak já tady můžu znovu číst asi tři hodiny různé naše projekty ve zdravotnictví. Ale doufejme, že to k něčemu bylo. Minimálně to bylo k tomu, že občané vědí, že je tady důležitá publikace, která je pro ně důležitá, která jim skutečně může zachránit život. A o to mi vždycky šlo, o naše lidi. Proto nás volili, proto jsem šel do politiky, abych pracoval pro ně, a ne abych se živil politikou. A ten prospekt a ten národní boj proti rakovině je důležitý. A znovu vyzývám pana ministra i pana premiéra, aby na to dohlídli. Osobně jsme to prezentovali v Bruselu, a je tam 50 miliard. Tak jsem zvědav, kolik pan ministr vyčerpá peněz pro zdravotnictví. Děkuju za vaši pozornost. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dobré poledne, paní poslankyně, páni poslanci. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První z nich je paní poslankyně Romana Bělohlávková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, prostřednictvím paní předsedající mám dvě poznámky k panu poslanci Babišovi.

Jednak musím konstatovat, že číst umí opravdu lépe než mluvit česky, tak za to má pochvalu. (Nesouhlasné hlasy v řadách poslanců ANO.)

V těch dlouhých hodinách, které jsme tady strávili, zazněla spousta informací z letáků, které byly jistě správně. Zazněla tam také ale spousta polopravd, nepravd i lží. Nebudu mluvit o všech, ale musím zareagovat na jednu z vět, která zazněla hned na začátku, a to že neexistuje očkování proti rakovině. Ta věta tam opravdu byla. I když potom pan poslanec popíral sám sebe, bylo vidět, že ty materiály byly připravovány různými osobami a četl letáky z různých vydavatelství.

Ale myslím si, že je opravdu zásadní, aby zde zaznělo, že prevence rakoviny ve formě očkování existuje. Je to očkování proti lidským papilomavirům. Toto očkování je od 1. 1. letošního roku pro hochy i děvčata mezi 13. a 14. rokem zcela zdarma. Jeho účinnost je více jak 90 %. A přímo souvisí infekce těmito viry s rakovinou děložního čípku, hrdla a konečníku. Je potřeba tento preventivní program nezpochybňovat, ale velmi na všech úrovních podporovat a vést rodiče k tomu, aby svoje děti nechávali očkovat. Takže prosím, ať zde opravdu zaznívá ne populistická podpora onkologických programů, ale ta faktická. Očkování proti rakovině existuje. Fandíme mu a podporujeme ho. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já děkuji za dodržení času. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Kdyby pan poslanec Babiš byl na projednávání tohoto návrhu zákona, tak ví, že na některé z dotazů jsem již odpovídal. Ale on má ve zvyku mít sáhodlouhý projev a pak se vytratit. (Nesouhlasná reakce z řad poslanců ANO: Poslanec Babiš je v sále.)

Já nebudu ironizovat nebo zpochybňovat ten leták, jak jste řekl, prevence rakoviny. Ale každý, kdo někdy něco prezentoval, vám řekne, že jestli chcete, aby to mělo nějaký dopad, tak čtyři hodiny číst monotónním hlasem, ten dopad je prostě špatný. Já myslím, že je mnohem lepší a mnohem účinnější, kdybyste to rozdal poslancům a ti si to mohli v klidu nastudovat v okamžiku, kdy chtějí. Ten materiál je ke stažení, takže můžeme každý z nás ve svých poslaneckých kancelářích říkat, že se ten materiál dá stáhnout. Jen tak mimochodem tu distribuci vám nezakázala opozice, v té době jste Ministerstvo zdravotnictví a Správní radu VZP ovládali vy.

A teď k těm daním. Pan poslanec Andrej Babiš to samozřejmě ví. Já jsem to říkal v noci jinému předsedovi opozičního klubu. Nesrovnávejme, když porovnáváme příjmy státního rozpočtu, skutečnost loňského roku s letošní skutečností. Srovnávejme schválený rozpočet s plněním rozpočtu, pane poslanče Babiši, prostřednictvím paní předsedkyně. Já myslím, že je to logické a normální. Jediná daň, která se zatím plní přesně podle předpokladů, je DPH 33,3 %, což odpovídá tomu, že máme za sebou čtyři měsíce. Všechny ostatní daně mají plnění nižší, než odpovídá čtyřem měsícům. Nejsou tam žádné desítky miliard. Ano, proti loňské skutečnosti je to vyšší o těch 47 miliard, ale to jsme rozpočtovali. Tyto peníze už jsou v rozpočtu zapojeny. Tak musíme srovnávat relevantní údaje. Také bychom to mohli srovnávat s rokem 2019, 2020 a říkat, jak se to změnilo nebo nezměnilo k těm letům. Ale máme schválený státní rozpočet... (Předsedající: Čas.) Omlouvám se.***




Přihlásit/registrovat se do ISP