(16.40 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

A co mě velmi potěšilo, že jste byl rád a opravil jste možná některé předřečníky, já jsem to tedy neslyšel, ale dobrá, že jste byl rád, a strašně mě to těší, že ta vláda nedala svoje peníze do toho zdravotnictví, pomohla těm pacientům, nebyly to její peníze, jsou to naše peníze. A to je to správné. A já s vámi naprosto souhlasím. Ale s čím nemůžu souhlasit a musím se zeptat, když jste se radoval, že Babišova vláda do toho dala tyto peníze, proč dneska zastáváte názor, aby Fialova vláda ty peníze tomu českému zdravotnictví ubrala? Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji mnohokrát za dodržení času. Další, kdo je přihlášen k faktické poznámce, je paní poslankyně Věra Adámková. Paní poslankyně, vaše dvě minuty. Máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane kolego, milý Tome, mně se moc líbil samozřejmě ten příspěvek, jsem ráda, že jsi to tak aktivně poslouchal. Jenom musím říci, že člověk se opakovaně dopouští takových těch opakovaných chyb. A samozřejmě chápu všechny politické věci a politická zadání. Jenom musím říci, protože se známe opravdu s panem doktorem asi třicet let, že situace je tam tak, že v době covidu, a já tady tu vstřícnost z druhé strany teď nevidím, tak ta Babišova vláda, která byla tak hrozná, špatná a tak dále podle vás, měla takzvaný opoziční covid tým, kde já jsem jeho součástí nebyla. A já musím říci, že pan ministr Vojtěch podle našeho názoru se možná bavil více s tímto opozičním covid týmem a radil než tedy s kýmkoli jiným. Čili já se domnívám, že kolegové, kteří jsou od vás a asi tam byli přítomni, my tam opravdu nechodili, tak možná ti by mohli lépe osvětlit, a nechci to tady vysvětlovat, jak se tam hovořilo, do čeho mohli zasahovat, a měli informace. Čili všechny ty informace tam byly. A opravdu tento covid tým byl. To jenom proto, že tady ty informace zase nemáš ty, tak samozřejmě my je osvětlíme.

A prostřednictvím paní předsedající, jsem ráda, že víš, že vláda nedává peníze ze svého, to jsem ráda, že v tom se shodneme. Ovšem nemůžeme souhlasit s tím, že se sníží o 400 korun platba za jednoho státního pojištěnce, a budeme jim tvrdit, nebo tedy vaše vláda jim bude tvrdit, že zachováme kvalitu zdravotní péče, protože to byste byli schopni vyřešit kvadraturu kruhu. A to zatím nikdo neumí. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní poslankyně, za dodržení času. A máme tady další faktickou poznámku, se kterou se přihlásil přímo pan zpravodaj Tom Philipp. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Tom Philipp: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, vidíte, že ve zdravotnickém výboru s těmi zdravotníky to je takové hezké, my se vlastně máme rádi. (Smích v sále.) Dal jsem na to šest vteřin, abych vám to řekl.

Samozřejmě úhradová vyhláška, která byla napsána na konci minulého roku, kterou ještě psal minulý ministr, tak ta ty peníze nějakým způsobem rozdělila. A ty finanční prostředky jsou dostatečné na to, aby pokryly nároky úhradové vyhlášky, která ošetřuje rok 2022. A jsou dostatečné i bez toho, aby tam bylo těch 14 miliard. A ta filozofie je taková, že jestliže mám prostě v kapse stovku a rozhodnu se, že si něco koupím za padesát korun, tak nepůjdu do banky, abych si půjčil těch padesát korun, abych z toho platil úrok, ale sáhnu do té kapsy a zaplatím to z té kapsy. To znamená, to, k čemu směřuje pan ministr Stanjura, je to, že nechce platit úroky ze 14 miliard, když tam v tuto chvíli nejsou potřeba.

A já se těším na společnou debatu o pravidelné valorizaci a o tom, jak bude nastaven ten práh, od čeho se budeme jaksi odpichovat. A věřte mi, že udělám, zase společně jistě s vámi a hlavně tedy s kolegy z pozice, aby pro zdravotnictví bylo finančních prostředků co nejvíce, protože samozřejmě to bude znamenat do budoucna i kvalitní péči o pacienty a spokojené zdravotníky. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. To byla poslední faktická poznámka. V tuto chvíli mohu konstatovat, že jsme v obecné rozpravě a že v tuto chvíli nemám zde avizováno žádné přednostní právo. A v tuto chvíli poprosím, aby k řečnickému pultu v rámci rozpravy přišel pan poslanec Patrik Nacher, který bude mít tedy časový limit, který mu za chvíli spustím. Pan poslanec avizoval, že tedy pokud to nestihne, tak by chtěl využít svého práva dvakrát deset minut. Zeptám se, jestli s tím...

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak já to můžu říct rovnou, já nechci zneužívat jinak, já mám tam nahlášené přednostní právo, ale já ho nechci zneužívat.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Dobře. Já se spíše zeptám všech, kteří jsou zde, jestli s tím má popřípadě někdo problém, abychom ho pak popřípadě nerušili v příspěvku. Vidím především na pravé straně, že souhlasíte. Mnohokrát za to děkuji. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji vám. Vážená paní místopředsedkyně, myslím, že to ani nevyčerpám, ale kdyby náhodou, tak abych nebyl přerušen uprostřed nějaké nosné myšlenky. Tentokrát nebudu říkat, že jsem nechtěl vystupovat, protože jsem chtěl vystupovat. Připravil jsem si k tomu nějaké podklady. Vezmu to zase trochu z jiného úhlu pohledu. Ale nejprve, než začnu hovořit, tak jsem si tady udělal poznámky k tomu, co tady bylo řečeno, a rád bych k tomu také něco řekl.

Za prvé ohledně eReceptu, že za to pozitivně nemůže ta předchozí vláda, ale až ta předpředchozí, a že tudíž si jako hnutí ANO připojujeme nějaké plusy, které za námi nejdou. Tady bych chtěl připomenout, že často v negativních věcech argumentujete, že hnutí ANO je ve vládě osm let. Nemělo sice premiéra čtyři roky, ale že je ve vládě osm let. Když je to v negativním, tak by to mělo být i logicky v pozitivním, a ne selektivně, že jednou jako v negativním jo, v pozitivním ne. To je jedna poznámka.

Druhá, že dávají peníze daňových poplatníků, jsou to peníze daňových poplatníků, nikoli vlády. To já souhlasím. Ale to je prostě normální terminologie, kterou říkají politici. Naposledy jsem si přečetl, že vy dáváte peníze, nebo budete přidávat seniorům od 1. července. Také to říkáte, že to dáváte vy. To prostě takhle je. A také vás nebudu opravovat, že to jsou peníze daňových poplatníků. To všichni vědí.

Poslední poznámka z tohoto ranku - pravidelná valorizace. Já jsem za to osobně rád, že tam bude tenhleten mechanismus. Na druhou stranu je pravdou, a to si pojďme říct, i když je to nedokazatelné, kdybychom my neprotestovali tak dlouhodobě, protože tenhleten návrh tady byl avizován vlastně od projednávání státního rozpočtu, tak je otázka, jestli kdyby tady opozice ten tlak nevytvořila, tak jestli vy byste přišli s tou valorizací. To nevím. To je možná asi řečnická otázka. Pan překladatel tady není. Pan kolega Tom Philipp teď neposlouchá, tak nevím. Ale myslím si, že i díky tlaku opozice jste přišli s tou pravidelnou valorizací. Kdybychom to promlčeli, tak si myslím, že byste s tím pravděpodobně nepřišli. Ale je to těžko dokazatelné.

A teď pár poznámek k tomu, co tady vlastně projednáváme. Vrátím se k tomu, co jsem už řekl v noci, to bylo asi v půl čtvrté ráno, tuším, kdy jsem se podivoval, já to teď trochu rozkošatím, kdo to vlastně předkládá. Je to novela zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění a předkládá to ministr financí. Logicky by člověk očekával, že to bude předkládat ministr zdravotnictví. Takže bych dal takovou řečnickou otázku, kdyby vláda přišla naopak se zvýšením plateb za státní pojištěnce, jestli by to také předkládal ministr financí, anebo kdyby to bylo pozitivně, kdyby šlo o zvýšení, že by to tady logicky podle mě předkládal ministr zdravotnictví. Podle mě zcela nepochybně. Ptal jsem se na to pana ministra Válka, ptal na Twitteru, zatím tam odpověď od něj nemám. A nezaznamenal jsem ani nikde nějaké silné stanovisko. Takže to spíš na mě působí, neříkám, že to tak je, ale působí, že ministr zdravotnictví s tím návrhem jako příliš spokojen není. A jak říkám, byla by krásná, jestli to někdy nastane, situace, pokud tam bude ten automatický mechanismus, tak už ne, ale kdyby vláda přišla se zvýšením, tak očekávám, že by tady seděl - tak on tady teď nesedí nikdo - ale že by tady seděl ministr zdravotnictví, aby řekl: já jsem sehnal více peněz do zdravotnictví. Logicky. To očekávám.

Teď co my dneska tady projednáváme? Jenom to připomenu pro kontext. My tady vlastně z mého úhlu pohledu jako člena rozpočtového výboru pokračujeme v projednávání v zásadě de facto státního rozpočtu, protože jsme tady schválili státní rozpočet, kde už se počítalo s uspořenými 14 miliardami, jakkoliv ten zákon projednáváme vlastně teď v prvním čtení a bude schválen někdy, nevím kdy. Ale ve státním rozpočtu se s touhle změnou už počítalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP