(Schůze zahájena v 8.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 21. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 51 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou ve středu dne 27. dubna 2022.

A nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Oldřicha Černého a poslance Michala Zunu. Má někdo jiný návrh? Nevidím, já zagonguji a přivolám kolegy a kolegyně do sálu.

 

A nyní budeme hlasovat o ověřovatelích dnešní schůze.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, přihlášeno 128 poslanců, pro 124, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme ověřovateli 21. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Oldřicha Černého a poslance Michala Zunu.

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci a poslankyně: Romana Bělohlávková od 14 hodin - pracovní důvody, Ondřej Benešík po celý jednací den - zahraniční cesta, Milan Brázdil do 12.15 - pracovní důvody, Klára Dostálová od 8.30 do 9.30 - pracovní důvody, Lenka Dražilová po celý jednací den z pracovních důvodů, Martin Exner po celý jednací den - zahraniční cesta, Milan Feranec, celý jednací den - zdravotní důvody, Jaroslav Foldyna, celý jednací den - pracovní důvody, Martin Hájek, celý jednací den - rodinné důvody, Janulík Miloslav, celý jednací den - pracovní důvody, David Kasal, celý jednací den - zdravotní důvody, Václav Král, celý jednací den - rodinné důvody, Jana Mračková Vildumetzová do 10 hodin - pracovní důvody, Pošarová Marie, celý jednací den - zahraniční cesta, Lucie Potůčková, celý jednací den - rodinné důvody, Petra Quittová, celý jednací den - zdravotní důvody, Karel Rais, celý jednací den - zdravotní důvody, Jan Skopeček do 10 hodin - pracovní důvody, Strýček Jiří, celý jednací den - zdravotní důvody, Karel Tureček, celý jednací den - zdravotní důvody, Ivo Vondrák po celý jednací den - pracovní důvody, Wenzl Milan, celý jednací den - zdravotní důvody, Marek Ženíšek, celý jednací den - zahraniční cesta.

Z členů vlády se omlouvají: Petr Fiala, celý jednací den - zahraniční cesta, Mikuláš Bek, celý jednací den - zahraniční cesta, Pavel Blažek, celý jednací den z pracovních důvodů, Petr Gazdík po celý jednací den - pracovní důvody, Lipavský Jan po celý jednací den z pracovních důvodů, Nekula Zdeněk po celý jednací den - pracovní důvody, Šalomoun Michal, celý jednací den - pracovní důvody.

Dále se omlouvá paní poslankyně Helena Válková z důvodu nemoci. Paní poslankyně Klára Dostálová ruší svou omluvu.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 21. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

A nyní zde mám přihlášky s přednostním právem. Jako první se přihlásil... Ano, hlásí se navrhovatel? Ano, dávají vám přednost, takže prosím, pane místopředsedo, s přednostním právem. A nyní vystoupí pan místopředseda Havlíček s přednostním právem jako navrhovatel, respektive za navrhovatele. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Je to poněkolikáté, co zde vystupujeme se souborem zákonů, které mohou do značné míry pomoci domácnostem a pomoci firmám v růstu cen energií.

Já se, tak jako už několikrát předtím, zaměřím na problematiku obnovitelných zdrojů a s tím související případné zdroje, které by mohly být z výnosu emisních povolenek. Nebudu tady opakovat už to, co jsem zde řekl mnohokrát, ale pokusím se to dneska ukázat z jiné strany, protože ta dobrá zpráva, která začíná probleskovat Sněmovnou, je v tom, že celá řada koaličních poslanců začíná celkem objektivně kývat hlavou na to, že obnovitelné zdroje by mohla být skutečně cesta. Jenom vás prosím o jedinou věc, říkejte to veřejně. Říkáte mi to v kuloárech, říkáte mi, že to vůbec není špatné řešení a že je to elegantní způsob, jak podpořit domácnosti i firmy, aniž bychom - a to je důležité říct v tuto chvíli - podpořili to, co nechce koalice, a to jsou vysokopříjmové domácnosti.

Pokusím se to ještě jednou vysvětlit, a klidně prosím oponujte a řekněte mně, co je na tomto řešení špatné, tím spíše, že to je nástroj, který se využívá v celé řadě zemí, mimo jiné v Německu. Rozumím tomu, že se přeme o to, jestli je lepší pomoc plošná, nebo pomoc cílená. My prosazujeme, aby pomoc byla pokud možno plošného charakteru, protože se nejedná zdaleka jenom o nízkopříjmové domácnosti, ale jedná se o středněpříjmové domácnosti a jedná se i o firmy. Koalice naopak prosazuje, aby to bylo pouze pro určitou úzkou skupinu 5 % domácností, firmy takřka vůbec, pokud neberu nějaké záruční instrumenty. To je náš dlouhodobý spor. A právě obnovitelné zdroje by podle mého názoru, ale i podle názoru části z vás... (V sále je silný hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane místopředsedo, moc se omlouvám a poprosím kolegy, aby své rozhovory přesunuli do předsálí a umožnili se soustředit panu místopředsedovi. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Takže obnovitelné zdroje a poplatky je to, co by mohlo vyřešit do značné míry náš spor. O co se zde hraje, to jenom zopakuji: 45 miliard korun každý rok padne na ortel obnovitelných zdrojů. 19 miliard jde za domácnostmi a za firmami, zbytek jde ze státního rozpočtu. To je důsledek dlouhodobé podpory zejména fotovoltaiky, solární tunel z let 2006 až 2010 v tom dělá největší část. Toto musíme odvádět, toto musíme platit a budeme to platit až do roku 2030. Jedna věc je to, co platí stát, druhá je to, co platí firmy, a to, co platí domácnosti. Ještě jednou to zopakuji: 19 miliard korun. Každý z nás to dostává na složence, na faktuře, firmy to jasně vidí, vidí, kolik platí za obnovitelné zdroje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP