(Schůze zahájena v 18.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 22. schůzi Poslanecké sněmovny. Aby byla zaznamenána naše účast, tak jsem vás právě všechny odhlásila a požádám vás, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 20. schůzi, případně prosím o nahlášení dalších náhradních karet.

Schůzi jsem svolala podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 105 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána dnes, ve středu 4. května, elektronickou poštou.

Nyní tedy přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Oldřicha Černého a poslance Michala Zunu. Ptám se, zda má někdo jiný návrh? Nikoho nevidím.

 

Zahajuji tedy hlasování o těchto dvou ověřovatelích.

Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 1 přihlášeno 149 přítomných, pro 147, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme ověřovateli 22. schůze Poslanecké sněmovny určili pány poslance Oldřicha Černého a Michala Zunu.

Omluvy z dnešního jednání: odkážu se na 20. schůzi a doplním ještě jednu, která přišla nyní, a to je pana poslance Lubomíra Brože, a to mezi 17.58 a 19. hodinou z důvodu nemoci.

Nyní tedy přistoupíme ke stanovení pořadu 22. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad. Nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 22. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Hlásí se pan předseda Benda s přednostním právem. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, máme před sebou dva body.

Prvním bodem je návrh poslanců Ivana Adamce, Radima Fialy, Romana Kubíčka, Michala Kučery, Ondřeje Lochmana a Antonína Tesaříka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a změně dalších zákonů. Má se jednat o první čtení podle § 90 odst. 2, to znamená, schvalováno v prvním čtení.

Jenom chci upozornit na skutečnost, že tady, protože byla schůze domluvena dnes, jsme vlastně jakoby v jistém rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny, který v § 90 odst. 4 říká, že nelze zařadit sněmovní tisk, který má být projednáván v režimu § 90, odst. 2, pokud schůze nebyla svolaná aspoň pět dní předem. Myslím si, že tady panuje všeobecný konsenzus, že jsme všichni věděli, že byl projednáván na minulé schůzi. Věnovali jsme mu více než deset hodin, myslím, že déle, než si zasloužil, ale chci to tady říci - a myslím, že smysl toho paragrafu byl plně naplněn, ale kdyby někdo chtěl protestovat, ať protestuje teď, anebo ať mlčí navždy. (Veselost v sále.)

A pak jsem chtěl poprosit, kdyby se nám to náhodou zaseklo, abychom po programu hlasovali o tom, že případně na této schůzi můžeme hlasovat o návrzích zákonů i po 19. hodině. Já doufám, že jsme do 19 bohatě hotovi, ale pro jistotu to navrhuji, myslím, že zase jménem všech, nejenom koaličních, ale i opozičních klubů. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Žádného dalšího přihlášeného s přednostním právem nemám.

 

Takže nyní budeme opravdu hlasovat o celém návrhu pořadu 22. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu pořadu schůze. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 2 přihlášeno 156 poslankyň a poslanců, pro 154, proti žádný, návrh byl přijat a pořad dnešní schůze byl schválen.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pana předsedy Bendy ohledně hlasování i po 19. hodině tak, jak zazněl tento procedurální návrh.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 3 přihlášeno 157 přítomných, pro všech 157, proti žádný, návrh byl přijat.

 

A my tedy přistoupíme nyní k prvnímu bodu pořadu, kterým je

 

1.
Návrh poslanců Ivana Adamce, Radima Fialy, Romana Kubíčka, Michala Kučery,
Ondřeje Lochmana a Antonína Tesaříka na vydání zákona, kterým se měnízákon
č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 382/2021 Sb., kterým se mění zákon
č. 165/2012 Sb., o podporovaných zdrojích energie a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 186/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Připomenu, že se nacházíme v obecné rozpravě, protože projednávání tohoto bodu jsme přerušili v úterý 3. května právě v obecné rozpravě, a připomínám, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení, a stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 186/1.

Vidím, že místa u stolku zpravodajů zaujali za navrhovatele pan poslanec Ivan Adamec a zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Róbert Teleky.

Dále připomínám, že jsme dne 3. května odhlasovali podle § 59 odst. 1 a 2 omezení řečnické doby na deset minut s tím, že poslanec k téže věci může vystoupit nejvýše dvakrát.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já vás požádám o klid a přesunutí vašich případných rozhovorů do předsálí, abychom mohli pokračovat v rozpravě, do níž se přihlásili nyní, nebo jsou v ní stále přihlášeni, páni poslanci Ondřej Babka a pan poslanec Hubert Lang. Nyní tedy dávám slovo panu poslanci Babkovi. Pan Babka stahuje svoji přihlášku, nyní tedy pan poslanec Hubert Lang. Není ani přítomen, tudíž jeho přihlášku taktéž ruším. Nikoho dalšího do rozpravy už přihlášeného nevidím, proto tedy obecnou rozpravu končím.

Požádám o klid, abychom mohli vyslechnout závěrečná slova. Je-li zájem u pana předkladatele? Prosím, pan předkladatel. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP