(18.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tento stav je důsledkem nečinnosti Fialovy vlády, ztráty potravinové soběstačnosti České republiky v základních potravinách, které lze produkovat na našem území, a rovněž tak i důsledkem katastrofální a pro Českou republiku nevýhodné společné zemědělské politiky EU. Vláda Petra Fialy tuto kritickou situaci opět ignoruje a neřeší na rozdíl od mnoha okolních evropských států, které již před časem snížily daň z přidané hodnoty u potravin na nulu, respektive zastropovaly ceny některých základních potravin. Je to třeba případ nám blízkých Polska a Maďarska. SPD na tato rizika upozorňuje již dlouhé roky, například jsme podali návrh zákona na povinný podíl potravin z domácí produkce v obchodních řetězcích. Vyzýváme proto současnou vládu, aby přijímala po vzoru Polska a Maďarska systémová řešení ke snížení cen potravin pro naše občany. Ten vládou dnes představený web pro občany samozřejmě žádná systémová řešení nepřináší ani nepřinese, což občané ve velmi krátké době uvidí, že žádné zlevnění životů občanů to není. Růst cen potravin není přitom neočekávaný.

Od loňského roku kontinuálně rostou ceny energií. Mnozí dodavatelé v loňském roce zkrachovali a pomalu, ale jistě narůstala inflace. Už v lednu byla téměř desetiprocentní, přičemž růst energií byl daleko vyšší. Průměrné ceny pro domácnosti se zvýšily o 17 % u elektřiny, u zemního plynu o 16 %, ale třeba firma Innogy zvedla cenu elektřiny v průměru o 19 %. Od loňského podzimu bylo nad slunce jasné, že ceny energií se přelijí do vyšší inflace a samozřejmě i do zdražování potravin. No a právě od loňského podzimu tady ve Sněmovně má většinu vládní koalice Petra Fialy. Výrobci zcela logicky zohlednili extrémní zdražení energií ve svých cenách. Zdražování potravin je podle expertů také dozvukem dramatického růstu cen zemědělských komodit z roku 2021. Podle dat Organizace spojených národů došlo během loňska k růstu cen potravin o závratných 28 % meziročně a celkový takzvaný index potravinové drahoty se tak dostal na nejvyšší úroveň od roku 2011. V reálném vyjádření pak byl dokonce nejvyšší v historii měření.

Od loňského podzimu ovšem ani tehdejší Babišovu vládu nenapadlo zabývat se nějakou strategií či plánem, co s hrozbou drahoty, a nová Fialova vláda při sestavování rozpočtu přemýšlela pouze nad tím, jak lidem osekat příjmy, jak osekat příjmy ve zdravotnictví a uhrát umělé body za nekoncepční škrty v rozpočtu. Tady bych připomněl minulý týden, kdy si vláda Petra Fialy na sílu prohlasovala přes velký odpor SPD, že vezme zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun a tím zhorší dostupnost zdravotní péče pro naše občany. S tím SPD samozřejmě zásadně nesouhlasí.

Do nebe volající drzost je tvrzení, že inflaci způsobily rostoucí výdaje na důchody anebo třeba platy zdravotníků, učitelů, vojáků nebo policistů a hasičů. Ty platy a důchody jsou v evropském měřítku opravdu hodně podprůměrné a rozhodně inflaci nezpůsobily útraty rozmařilých důchodců, v uvozovkách rozmařilých důchodců, tak jak to vidí ti z vlády, kteří říkají, že inflaci způsobují rostoucí výdaje na důchody a tak dále, na platy, co jsem říkal. Tohle může opravdu tvrdit jen ekonomický ignorant nebo lhář. Bohužel jsme si na to už museli od vlády Petra Fialy zvyknout. Podle posledních statistik 40 % zaměstnanců v České republice má příjem, který je drží na hranici chudoby. Nemají šanci si nejen uspořit, ale ani platit mimořádné výdaje nebo třeba lepší dovolenou. Statisíce lidí, rodin poctivě v České republice pracuje, ale mají se hůř, než kdyby leželi doma a brali sociální dávky jako některé vyvolené nepřizpůsobivé skupiny. A tady bych opět připomněl to, že vládní koalice Petra Fialy nám tady přibližně před třemi týdny zamítla návrh zákona SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými.

Bohužel, inflační spirála není u konce, naopak i díky neschopnosti vlády roste, ale lékem rozhodně není, když politici vládní koalice budou pracujícím lidem vzkazovat, že se musí uskromnit. Nízké platy a důchody našich občanů rozhodně inflaci nezpůsobily. A když je Fialova vláda ožebračí ještě víc, nijak to chleba přece nezlevní. Na jeho cenu české žebrácké mzdy nemají výrazný vliv. Na inflaci a na stoupající ceny nemají české žebrácké mzdy výrazný vliv.

Odborníci říkají, že u základních zemědělských komodit, které produkujeme, může dojít v krátkodobém horizontu k navýšení cen o 50 %a více. Ano, říkají to i zástupci Potravinářské komory, říkají to i další odborníci, že v řádu týdnů a měsíců může dojít ke zdražení potravin až o 50 %. A opravdu je neuvěřitelné, že tento velký, rekordní růst, ke kterému tady podle všeho dojde, vláda Petra Fialy odmítá jakýmkoliv způsobem řešit. Odborníci říkají, že u zemědělských komodit, které produkujeme, skutečně může dojít k velké krizi, co se týče jejich cen. Státní instituce tvrdí, že prý situaci řeší. Žádné výsledky činnosti Fialovy vlády nejsou ale vidět, pouze strmé zdražování - na rozdíl od jiných zemí Evropy. To je to důležité srovnání, protože v jiných zemích Evropy, ve většině zemí Evropy přijímají plošná opatření. Vláda Petra Fialy ale tvrdošíjně žádné opatření pro všechny naše občany, to zásadní opatření, nechce přijmout a uvrhává svojí nečinností čím dál víc a víc občanů do existenčních problémů. Největší inflační impulz totiž představují ceny energií a pohonných hmot a od toho se potom odvíjí ceny potravin. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP