(20.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Zároveň bych ráda předstoupila, že také důležitým krokem je, aby vláda masivně podporovala naše domácí zemědělství a potravinářství, abychom navýšili naši potravinovou soběstačnost. A ráda bych také - protože když tady vystoupím, tak bych také měla říct nějaké doporučení, co bychom měli urychleně učinit. Tak především bychom měli snížit DPH na základní potraviny. V současné době máme, a už to tady zaznívalo dnes několikrát, jednu z nejvyšších DPH na potraviny v rámci EU. S růstem cen se výběr DPH zvyšuje a určitě by měl být prostor a měli bychom jít cestou, jako jdou ostatní státy. Pak druhým opatřením je regulace marží obchodních řetězců na základní potraviny. Do novely zákona o významné tržní síle aplikovat ustanovení ke kontrole a případné nastavení maximální marže při prodeji základních potravin. Dalším opatřením je zvýšit bezpečnostní rezervu základních potravin v rámci státních hmotných rezerv, zároveň posunout platnost reformy společné zemědělské politiky, a už to tady dnes říkal i náš první místopředseda Jaroslav Faltýnek, přehodnotit a posunout cíle Zelené dohody. Zároveň přestat znevýhodňovat zemědělce, kteří vyrábějí potraviny, a naopak se je snažit co nejvíce podpořit, a zavést obdobné mimořádné podpory pro zemědělce a potravináře, jako je to v ostatních zemích EU.

Všechna tato opatření jsou jasná a účinná a my bychom byli rádi, kdybychom je tady mohli více projednat na půdě Poslanecké sněmovny. V tuto chvíli bych pouze chtěla říct a chtěla bych požádat, aby byl schválen program dnešní schůze, protože je opravdu nutné za současné situace se růstem cen potravin zabývat. Děkuji vám za pozornost. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. V současné době neeviduji žádnou přihlášku s přednostním právem. Vzhledem k tomu, že nikdo další se nehlásí, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Eviduji žádost na vaše odhlášení, to znamená, já vás odhlásím a požádám, abyste se opět přihlásili kartami. Počkám, až se ustálí počet poslankyň a poslanců v sále.

 

Přečtu, o čem budeme hlasovat. Nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 23. schůze Poslanecké sněmovny tak, jak byl písemně předložen. Hlasujeme o pořadu schůze.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby pořad schůze byl schválen? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 2, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 64, proti 80. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Ještě než ukončím tuto schůzi, tak mě o přednostní právo žádá předsedkyně paní poslankyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. No, měli jsme tady docela zásadní téma - růst cen potravin. Já si myslím, že to všichni vnímáte, jak moc vzrostly potraviny a jak se začínají stávat nedostupnými. A s čím jsme se opět setkali? Opět ministr zemědělství nepromluvil! Nepromluvil, ani když jsme dnes hovořili o zákonu o významné tržní síle, nepromluvil, ani když jsme se bavili o růstu cen potravin. Tak já už nevím, jakým způsobem ho vyzvat, aby se vyjádřil. My jsme doufali, že schůze projde, doufali jsme, že navrhneme usnesení, kde vyzveme vládu, jsme připraveni spolupracovat, aby to řešila, aby zvážila zastropování cen základních potravin, případně snížení DPH, to se stalo v Polsku. Ale abychom mohli nějakou debatu vést, musela by být schůze schválena. Aspoň jsme doufali v rámci rozpravy přednostních práv, že pan ministr vystoupí. Opět jsme se nedočkali.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ještě eviduji jedno přednostní právo, pana předsedy Fialy. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo, já jen velmi krátce. Bohužel je jasné, že pětikoaliční vláda nemá zájem řešit ceny potravin, a nejenom ceny potravin, ale zemědělskou výrobu, zemědělskou produkci a všechno, co se týče zemědělství a potravin. A znovu opakuji větu, kterou jsem řekl: Ta situace, pokud se nebude řešit, se stane neřešenou a do budoucna nenapravitelnou. Mrzí mě to ne kvůli nám, ale kvůli občanům České republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, a jelikož nebyl schválen pořad, končím tímto 23. schůzi a přeji vám klidný zbytek dnešního večera. Na shledanou zítra v 9 ráno.

 

(Schůze skončila ve 20.36 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP