(15.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Navíc nouzový stav trvá v České republice již téměř nonstop více než dva roky, což nemá nikde v Evropě obdobu, ani v zemích, které se podobně jako my potýkají s migrační vlnou z Ukrajiny. Vláda Petra Fialy chce neustálým prodlužováním nouzového stavu posilovat svou moc na úkor moci zákonodárné i soudní. Hnutí SPD odmítá toto zneužívání institutu nouzového stavu, a jak jsem říkal, budeme hlasovat proti prodloužení nouzového stavu.

Premiér Petr Fiala z ODS i ministr vnitra Rakušan z hnutí STAN opakovaně našim občanům veřejně lhali, když říkali, že vládou vyhlášený nouzový stav nebude mít vliv na občany v České republice. Vy nevidíte, co jste způsobili na pražském Hlavním nádraží? Vy nevidíte, co jste způsobili na úřadech práce, kde si již zcela oprávněně na neúnosnou situaci stěžují pracovnice těchto úřadů a chtějí dávat výpovědi? A všichni víme, jak díky nouzovému stavu schvalujete v utajovaném režimu miliardy z veřejných peněz, ostatně to zveřejnila i mainstreamová média. Miliardy, které teď létají do vzduchu, ale neplatí ani pan Rakušan, ani pan Fiala, ale všichni občané této země. Takže se našich občanů vámi vyhlášený nouzový stav sakra dotýká.

Mnozí stávající ukrajinští migranti zneužívají naši republiku a vláda Petra Fialy z nás dělá doslova užitečné idioty. Bohužel se v krátké době plně naplňují moje slova v souvislosti s Ukrajinci, za která jsem byl ještě před pár dny tvrdě napadán některými médii a politiky vládních stran. No tvrdě, já si z toho stejně nic samozřejmě nedělám, protože my jsme o své pravdě přesvědčeni. A už i hejtmani to začínají veřejně podporovat, začínají veřejně podporovat to, na co jsem veřejně jako první politik upozorňoval, a kritizoval jsem neschopnost Fialovy vlády.

Například hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller včera řekl - cituji: "Zaznamenáváme, že už přicházejí lidé, kteří nejsou úplně zasaženi válkou a na svém území mohou žít a nejsou ohroženi na životě." - Na svém území na Ukrajině. A dále řekl toto - cituji: "Tak jak komunikujeme s ostatními hejtmany, tak nám to připadá jako sociální turistika, kdy Ukrajinci zjistili, že náš systém je hodně štědrý na pomoc." - No systém, který nastavila vláda Petra Fialy a ministr vnitra Vít Rakušan za naše peníze. Pokračuji v té citaci: "Jsou případy, kdy se tu uprchlíci zaregistrují, vezmou si finanční pomoc a zmizí dál do Evropy, nebo se dokonce vracejí zpátky na Ukrajinu." - Uvedl hejtman, že dochází ze strany běženců k využívání systému. No, řekl bych ke zneužívání systému. Ke zneužívání špatně nastaveného systému vládou Petra Fialy. Ohledně nepřizpůsobivých ukrajinských migrantů, které do České republiky přivedla vláda Petra Fialy, včera v televizi CNN Prima dále hejtman Schiller řekl - cituji: "Zjistili jsme, že jde o lidi, kteří neumějí číst, psát, dokonce ani použít obyčejný záchod a zapnout rychlovarnou konvici. Očividně nikdy nepracovali a pracovat nebudou. Takoví lidé potřebují tak velkou péči, že na každého takového uprchlíka bychom potřebovali jednoho pracovníka, jednoho českého pracovníka, který se o ně bude starat, a na to skutečně takovou kapacitu nemáme." - Konec citátu hejtmana.

Takže pane ministře Víte Rakušane, to je skutečný stav. Takže nás tady balamutit nemusíte, chtělo by se mi říct obelhávat, ale dobře, budu používat obalenější, zaobalenější výrazy. Ale taková je realita, tak nám to tady nemalujte narůžovo, my tomu opravdu věřit rozhodně nebudeme, protože my víme, jaké jsou skutečnosti v praxi. Takže z nás tady opravdu nemusíte dělat hlupáky, když my tady všichni víme, jak to je v skutečnosti. Prostě krátce řečeno, nekompetentní vláda Petra Fialy včetně zcela neschopného ministra vnitra Víta Rakušana za hnutí STAN nás všechny přichází doslova pěkně draho. A to doslova. Přivedli naši republiku do zmatku a do chaosu a ani po několika měsících nejsou schopni předložit strategii dopadů migrační vlny na české občany.

A tady na chvilku odbočím. V uplynulých dnech jsme se dozvěděli, že vláda Petra Fialy z ODS definitivně vzdala boj s růstem cen. Ekonomický poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček veřejně jménem Fialovy vlády napsal - cituji: "Boj s inflací jsme prohráli. Nyní již pro naši vládu neexistuje myslitelný způsob, který by prudký růst cen dokázal rychle zastavit." - Konec citátu. A já na tohleto vládě říkám jediné možné, co na to lze říct: podejte okamžitě demisi! Za této situace by měl zakročit i prezident Zeman, protože to, že tahle vláda diletantů, kteří za půl roku zničí celou naši republiku a miliony občanů uvrhnou do chudoby, taková vláda přece musí jít okamžitě pryč. Bezradný premiér, který po pár měsících vzdává boj za svoji zemi a hodí občany přes palubu, musí ihned skončit. Prostě jen škodíte naší republice a našim občanům a nepomáháte jim. A taková vláda, která nechce pomoci lidem se zdražováním, a když hlavní oficiální ekonomický poradce premiéra řekne, že jste boj s inflací prohráli a že už nevíte, jak to řešit, tak taková vláda je přece našim občanům úplně k ničemu.

Ale pojďme se vrátit k debatě o nouzovém stavu. Všichni bychom měli znát zákon, který definuje, kdy se smí nouzový stav vyhlásit. Vláda může vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost. Takže chce vláda otevřeně přiznat, že migrační vlna je živelní pohroma? Protože tento důvod je skutečně k zamyšlení. Ten důvod, kvůli kterému to chcete vyhlásit, je k zamyšlení, protože ty důvody jsou jasně definovány. Podpora skutečných obětí války, pomoc lidem prokazatelně na útěku před bombardováním je správná a potřebná. To, co ovšem dělá vláda Petra Fialy, není pomoc jen uprchlíkům před válkou. To, co vláda dělá, je v rámci nouzového stavu lákání i ekonomických migrantů do naší republiky a zneužívání peněz našich daňových poplatníků.

Moje slova potvrzují i oficiální ukrajinští představitelé. Velkou část migrantů totiž odsuzují i sami Ukrajinci. Poradce prezidenta Zelenského Sergej Leščenko řekl - cituji: "Z těch čtyř milionů, kteří odešli, byl jen asi milion v nějakém skutečném ohrožení. Někteří odešli, protože zpanikařili. Někteří odešli, protože hledali záminku k odchodu. A jen někteří odešli proto, že byli skutečně ohroženi." - Konec citátu poradce prezidenta Zelenského Sergeje Leščenka. A česká vláda, vláda Petra Fialy, je jak - no chtěl jsem říct z Marsu, ale jestli je to urážka nově podle vlády, tak vlastně nevím, co už mám říct. (S úsměvem.) Mně poměrně Mars připadá jako zajímavá planeta.

Ale pojďme dál. Podle světových médií byl uplynulou neděli poprvé den, kdy se více Ukrajinců na Ukrajinu vrací než odchází. Ukrajinské matky s dětmi to v rozhovorech pro světové televizní štáby zdůvodňují tím, že je v jejich lokalitách, odkud na Ukrajině pochází, bezpečno. Já sám jsem to viděl ve světových zprávách na vlastní oči v neděli večer. A byly tam rozhovory s ukrajinskými maminkami přímo na polsko-ukrajinské hranici, které se ve velkém vrací zpátky na Ukrajinu, a ptaly se jich ty televizní štáby: proč se vracíte? Odpovídaly na kameru: protože je tam bezpečno v těch místech, kde my žijeme, bydlíme, normálně tam funguje život.

Takže podle mého názoru by měla začít Fialova vláda již ukončovat Ukrajincům z bezpečných oblastí povolení k pobytu v České republice a vracet je nazpátek domů, aby budovali svoji zemi. Stejně jako tyto ukrajinské matky s dětmi, které se již vrací na Ukrajinu. Ony se samy od sebe tam vrací. A i my všichni víme, že na drtivé většině území 45milionové Ukrajiny, která má rozlohu 600 000 kilometrů čtverečních, tedy skoro devětkrát více než naše republika, válka nebyla a není. Vláda Petra Fialy a ministra vnitra Víta Rakušana vůbec s těmito fakty nepracuje. Vy jenom říkáte: přijměme všechny, a neomezeně, a integrujme. Ale já říkám, že to způsobí, a už to způsobuje, velké sociální pnutí v České republice, tahleta vaše nezvládnutá politika, tenhleten nezvládnutý systém. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP