(16.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

No, podívejme se, co způsobila politika premiéra Fialy a ministra vnitra Víta Rakušana a potažmo v tomto případě je přímo odpovědný také předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, jakou frustraci jste způsobili na Úřadu práce. Pracovníci Úřadu práce, čeští pracovníci pochopitelně, říkají úplně už otevřeně a pravdivě, cituji: vyplácíme na dávkách víc, než bereme na přepážce. Takže vy dáváte ukrajinským migrantům více peněz, než mají vůbec plat pracovnice Úřadu práce. To je prostě úplně nehorázné, co vy tady předvádíte. A úřednice z Úřadu práce mluví o nahromaděné frustraci, kterou se svými kolegyněmi zažívají a která rozhodně s koncem stávkové pohotovosti nezmizela.

Pracovnice varují - a my plně stojíme jako SPD za pracovníky Úřadu práce a za všemi pracujícími a slušnými občany - že pokud se situace nezmění, bude docházet k masivnímu propouštění. Říkají, že v dnešní době, kdy máme takovou inflaci - a vláda s tím nic nedělá a nechce dělat, s tím zdražováním - tak stejně hrozí, že značná část lidí odejde. Ale vláda prostě valí jenom pomoc Ukrajincům, pořád dokola, a na české občany úplně kašlete. A říkají tady: jedna kolegyně už dala výpověď, už to neunesla.

Mimochodem, abych dokreslil situaci na úřadech práce, ale to je jenom malý kamínek v mozaice, protože ta situace je kvůli této vládě na mnoha jiných místech také stejná, že po téměř deseti letech pobírá tady paní Lenka, pracující na úřadu práce v Ústeckém kraji, plat cca 27 000 hrubého měsíčně. A ta situace je tam teď kvůli vaší vládě, kvůli té špatné strategii, kvůli těm chybám, co děláte, kdy jste udělali z České republiky nejlepší bankomat na světě, jak už jsem tady citoval i hejtmany - a všimněte si, že já veškeré své vyjádření mám podložené citáty, protože já vím, že jste ale v koalici hluší, doufám, že to není urážka, že já vždycky tady ocituji zdroje, a pak vždycky se řekne, že Okamura tady něco říká, já vám to tady cituji vždycky pečlivě všechno ozdrojované, takže se z toho vůbec nemůžete vymluvit, z té vaší odpovědnosti.

Takže bych skutečně byl rád, aby ta debata zůstala věcná, a doufám, že pan ministr vnitra odpoví na tyhle citáty hejtmanů, pracovníků úřadů práce, ale hlavně konečně, pane ministře, odpovězte na to, zdali se zhorší úroveň vzdělání pro naše děti ve školách, jak to vidíte s dostupností zdravotní péče, protože už víte, že se začíná čekat, že počet pediatrů není nafukovací, konkrétně řečeno je jich 2 000 cirka v České republice. Už před dvěma měsíci říkali, už jenom na základě toho stavu před dvěma měsíci říkala jejich asociace, že by musel každý vzít do databáze v průměru 50 dětí navíc, takže to není samozřejmě technicky vůbec možné, že jo?, ošetřit tolik dětí navíc, když je jenom jeden pediatr, ještě jsou vyššího věku, jak víte, vesměs. Takže na tyto otázky je potřeba, na situaci na trhu práce je potřeba také odpovědět. Protože mně třeba píše řada občanů, kteří dělají v manuálních profesích, ale jsou to i pracovnice ve službách typu kadeřnice, pedikérky a tak dále, že mají strach o to, že budou vytlačeni ukrajinskými migranty z trhu práce a samozřejmě podseknou se mzdy, jo? Ta situace na trhu práce, to jsem od vás neslyšel ani slovo ještě ohledně tohohle. A nemluvte prosím o situaci na trhu práce z hlediska ukrajinských migrantů. Já se ptám na ty obavy českých občanů, jo? Nás se lidé ptají na ty české občany, že když přibude počet dětí, samozřejmě obrovsky přibývá počet dětí ve školách a učitel je jenom jeden a ony neumí česky, tak logicky rodiče mají obavy, a oprávněné obavy, že se zhorší výuka, teď od září samozřejmě mají obavy hlavně, jak to bude.

No a zpátky na úřady práce. Takže poslední měsíce tady říkají úřednice úřadů práce, že musí chodit vypomáhat s těmi humanitárními dávkami, které vy jste tak neadekvátně nasadili. Tady se dává dávka na dospělého 5 000 a i opakovaně dává česká vláda, v Polsku je to v přepočtu 1 700, a jenom jednorázově pro dospělého. Slováci, Maďaři to mají taky cca v této výši. Proto říkám, že vy tady cíleně lákáte migranty sem, a pak se vám to vymklo pochopitelně z rukou, protože jste to špatně vyhodnotili, tu situaci.

No a ta pracovnice úřadu práce říká, a není sama, že teď, jak jim tam ministr Jurečka a pan ministr Rakušan a premiér Fiala udělali tenhle systém, jak z nás udělali ten nejlepší bankomat, jak už potvrzuji i hejtmani - a mimochodem, potvrdil to i mluvčí brněnského magistrátu, teď nemám tady to jméno, ale taky jsem to už zveřejnil, bylo to v mainstreamu, říká, že i podle poznatků brněnského magistrátu, že si vyberou dávku, a pak odchází i do zahraničí, říká. Takže bankomat zdarma a šupky buď zpátky na Ukrajinu, anebo někam dál, ale i zpátky na Ukrajinu. Takže to je prostě systém úplně neuvěřitelný.

A teď k těm pracovníkům úřadů práce. Oni třeba chodí ráno do práce v 7.15 - abyste věděl, pane ministře - a domů se vracejí až v půl deváté večer. A nemají proplácené přesčasy v pracovní dny. A právě proto je ten problém, že samozřejmě - a už tady říká úřednice s rodinou: přijdu, sednu si a usnu. Protože přesčasy, pokud nejsou o víkendu, tak nejsou prý vůbec ani proplácené. A poslední měsíce už počítají přesčasy v desítkách hodin na osobu, měsíčně samozřejmě. To je ta situace, kterou vy tady máte. A vzbuzuje to samozřejmě pnutí ve společnosti, a oprávněné.

Já bych ještě úplně na závěr chtěl tady připomenout, že vláda bohužel ani po třech měsících - chápu, když to bylo zkraje, ale teď už to samozřejmě nikdo nechápe, že jste to zanedbali - nevyvrátila oprávněné obavy českých občanů z dopadů uprchlické vlny na sociální jistoty, zdravotnictví a školství. Oprávněné obavy našich občanů. Takže by bylo skutečně dobré, protože dodnes ministři Fialovy vlády absolutně neodpověděli na tyto otázky hnutí SPD, které máme od občanů, je to výběr otázek od občanů, protože jak už jsem tady říkal, mně píše v průměru 3 až 5 tisíc lidí denně, píšou mi občané, denně, denní průměr je 3 až 5 tisíc lidí, takže mi s tím musí pochopitelně pomáhat několik spolupracovnic, abychom dokázali v rámci našich možností těm občanům odpovědět a reagovat. Takže ten průřez je poměrně značný. To znamená - dobře, můžou se některé osoby opakovat, ale 3 až 5 tisíc krát 30 dnů, no tak to se pohybujeme kolem 100 000 a více dotazů a otázek měsíčně a reakcí. Takže to je opravdu velké, velké množství.

Ano, můžete si říkat stokrát, jsou to možná do značné míry naši voliči, ale jsou to občané. Jsou to občané a před ústavou jsme si pochopitelně všichni rovni, byť vy si to, jak víme, úplně nemyslíte. Je potřeba vyvrátit, je potřeba, aby tady pan ministr vnitra, nejlépe pan premiér, ale ten už zase mezitím odešel, aby... (Hlas mimo mikrofon.) Pan premiér, ano, aby na tyto otázky odpověděl. A jsou dvě otázky ohledně těch dopadů na kvalitu a dostupnost našeho zdravotnictví a školství, na zhoršení situace na trhu práce, bezpečnost či na strmý růst cen nájmů a nákladů na bydlení pro naše občany. Všechno jsou to důsledky té migrační vlny z Ukrajiny, toho nezvládnutého systému ze strany vlády. Vládní přístup k řešení uprchlické vlny je taky nadále nesystematický, nahodilý a prostě způsobuje mnohá rizika pro naše občany.

Takže úplně na závěr ještě jednou zopakuji, že z výše uvedených důvodů poslanecký klub SPD bude hlasovat proti prodloužení nouzového stavu. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já tedy načtu další omluvy. Pan místopředseda Jan Skopeček se dnes omlouvá od 17 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů, pan ministr Michal Šalomoun se omlouvá od 16.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů a pan poslanec Petr Sadovský od 16.30 do konce jednacího dne bez udání důvodu.

Nyní s přednostním právem přihlášená paní předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, pane ministře, páni ministři, dovolte mi, abych tady před vás předstoupila s krátkým svým projevem, nebo shrnutím pár myšlenek k žádosti, se kterou vláda předstoupila. Takže vláda před nás opět předstoupila s žádostí o prodloužení nouzového stavu a já se musím přiznat, že mě to trochu překvapilo. Překvapilo mě to proto, protože když poslouchám vyjádření ať už pana premiéra Fialy, nebo pana vicepremiéra a ministra Rakušana, ale i dalších členů vlády, tak v podstatě neustále zaznívá chvála. Nebo spíše bych měla říct samochvála. V těch vyjádřeních se neustále opakuje, že uprchlickou krizi vláda zvládá skvěle, a vlastně má člověk skoro až pocit, že všechno je zalité sluncem a natřeno nazeleno. Až tak nazeleno, že jsem nabyla dojmu, že už nouzový stav vlastně není ani potřeba. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP