(18.50 hodin)
(pokračuje Oldřich Černý)

My bychom byli rádi, kdybychom měli legislativu, a jak jsem říkala, krizový zákon novelizovaný, který by umožnil některé věci právě bez nouzového stavu ještě víc, ale to jste nestihli, neudělali, tak se pojďme bavit jenom o té legislativě, kterou tady máme. Bylo by možné i nadále uzavírat školy, mateřské, základní i střední, anebo omezovat jejich provoz. Bylo by možné nařizovat ochranná opatření, jako jsou roušky a dezinfekce. Bylo by i nadále možné omezovat provoz ubytovacích a stravovacích služeb, omezovat divadelní, filmová představení a sportovní akce. Co se týče armády, nejčastěji skloňovaného argumentu: v létě jsme byli bez nouzového stavu a armáda vypomáhala, protože náčelník Generálního štábu může na žádost měst a obcí uvolnit vojáky i bez nouzového stavu. To legislativa umožňuje. Hejtmani a primátor hlavního města mohou vyhlásit stav nebezpečí s jistými omezeními. Krajští hygienici mohou přijímat mimořádná opatření, jako jsou například zákazy návštěv v sociálních zařízeních a nemocnicích, omezování počtu osob na hromadných akcích, rozestupy osob a podobně. Co možné není, to je fér dodat, je omezení volného pohybu osob a jejich pobytu na území České republiky. Ano, v 21 hodin už by nemohl být omezený pohyb až do rána. Ale je toto skutečně to, co tak strašně zásadně potřebujeme? Co tak pomůže vyřešit mobilitu lidí, situaci? Jsme si jisti, že tím, že tohle platí, tak situace se zlepšila? Já se to nedomnívám." Konec citace.

Doufám, že nic takového velmi omezujícího, se dít nyní nebude. Tak proč nouzový stav? Ptám se vás, ptám se vás za naše občany. Prodloužení... tedy vy, vládní pětikoalice, jste před rokem protestovali proti něčemu, co nyní opět zavádíte. A znovu upozorňuji, že to navíc bylo v době, kdy naše země a hlavně naši občané byli danou situací zasaženi podstatně více než nyní. Vy jste tehdy horovali pro to, aby se místo nouzového stavu používala stávající legislativa, která je dostačující. Koneckonců jste říkali to samé, co tehdy říkali i poslanci z našeho hnutí SPD. Nicméně nyní najednou zastáváte opačný názor a nejste schopni připustit, že současnou situaci lze řešit podle stávající legislativy.

My v SPD máme názor pořád stejný. My ho neměníme jako vy. Tedy ani tentokrát prodloužení nouzového stavu nepodpoříme, jelikož stejně jako dříve, i tentokrát zastáváme názor, že nyní již takto výjimečná situace pro ospravedlnění prodloužení nouzového stavu není a že tuto situaci lze řešit stávající legislativou bez dalšího prodloužení nouzového stavu. Jenom upozorním, že již dávno došlo k velkému poklesu příchozích uprchlíků z Ukrajiny. Jak se dozvídáme z médií, počet udělených víz dramaticky klesá, tedy situace ohledně počtu uprchlíků se stabilizovala. A to tedy rozhodně není důvodem pro prodloužení nouzového stavu. Navíc zhruba 40 % ukrajinských uprchlíků v uplynulých týdnech z naší země odešlo. Podle ministra Rakušana, jak uvedl před několika dny v Otázkách Václava Moravce, je nyní v naší zemi zhruba 200 000 uprchlíků z Ukrajiny, i když dočasná víza dostalo 342 000 Ukrajinců. Odjelo jich tedy více než 40 % z původního počtu. A vy za této situace chcete opět prodloužit nouzový stav?

Ano, situace před rokem a ta současná jsou jiné. Před rokem covid, nyní válka na Ukrajině. Nicméně nouzový stav je pořád nouzový stav. Je pořád stejný. Stejně výjimečný. Umožňuje vládě postupovat stejně. Veřejné zakázky bez výběrových řízení, zákazy a příkazy podle libosti a tak dále. V žádném případě neobstojí tvrzení vládních představitelů, že se nouzový stav českých občanů nedotkne. Je to naprosto scestné tvrzení.

Když jsme projednávali prodloužení nouzového stavu před dvěma měsíci, na konci března, tak zde byl zcela reálný problém neplacených přesčasů u policistů. Měli jsme zprávy o tom, jak je nouzový stav v policejním sboru zneužíván, jak je policistům nařizována služba do takzvaných zelených hodin, kdy je tato služba zdarma v rámci nouzového stavu. Za normálních okolností se služba, která souvisí s nouzovým stavem a kterou policisté a hasiči vykonávají zdarma, dá pochopit. Ostatně na to si nám policisté nikdy nestěžovali. Problém byl ale v tom, že například vedení Krajského ředitelství policie v Praze dle našich informací nařizovalo přesčasy, ale nejen přesčasy, ale i řádný výkon služby do zelených hodin, i když to s nouzovým stavem ani s krizí na Ukrajině nijak nesouviselo.

Uvedu příklad z dopisu jednoho policisty, který poslanci dostali do svých e-mailových schránek. Policisté byli veleni na opatření k zajištění veřejného pořádku na sportovních akcích - hokej, fotbal a další - nebo na různé společenské akce, jako byl například pokerový turnaj v jednom luxusním pražském hotelu, anebo byli veleni do řádné služby na výkon své funkce v rámci útvaru, což je běžná činnost, ale služba jim nebyla zaplacena a opět byla takzvaně řazena do zelených hodin. A to samozřejmě i kvůli tomu, že vedení Policie České republiky dlouhodobě není schopno zabezpečit adekvátní personální stav. A ještě to zopakuji, tato opatření nijak nesouvisela se službou, v rámci které je nařízen nouzový stav, a i přesto služba policistům nebyla zaplacena.

Ministr Rakušan sice slíbil, že téma neplacených přesčasů u policistů a hasičů napraví. V dopise policistům a hasičům tehdy napsal - cituji: "Je zcela namístě vás ujistit, že výkon vaší služby jsem připraven náležitě finančně ohodnotit. Nechci, abyste byť i část své služby vykonávali zadarmo. Přesčasy, které jste museli odpracovat za nouzového stavu, proto dostanete zaplacené formou mimořádných odměn. Nepůjde o plošné, ale cílené odměny podle toho, kolik hodin přesčasů zdarma jste během nouzového stavu odsloužili. Jde o spravedlivé řešení. A mně velmi záleží na tom, aby zaslouženou odměnu získali právě ti z vás, kteří nad rámec své pracovní doby nejvíce zajišťovali naši bezpečnost a pomáhali zejména ženám a dětem vyhnaným z jejich domovů. Uvědomuji si také, že problematika přesčasů během nouzového stavu se do budoucna musí řešit systémově. Proto se i tímto tématem bude zabývat mnou ustanovená pracovní skupina, která ve spolupráci se zástupci policistů i hasičů řeší témata týkající se bezpečnostních sborů." Konec citace.

Co ale z této komunikace není jasné, je to, jestli se to tedy týká jen přesčasů souvisejících s nouzovým stavem, nebo jakýchkoli přesčasů, tedy i přesčasů s nouzovým stavem nesouvisejících, což je právě i ten příklad zajištění sportovních utkání nebo karetních her v luxusním hotelu. Každý policista si samozřejmě je vědom toho, že občas nastane mimořádná situace, kdy je potřeba se kousnout a pomoci i nad rámec zákona. Nicméně sportovní zápasy a hraní karet v hotelu nepovažuji za mimořádnou událost, a proto nevidím jediný důvod, proč by měli být příslušníci bezpečnostního sboru, jako je Policie České republiky, takto ponižováni a v podstatě zneužíváni.

Na závěr mi dovolte se pro zajímavost zmínit o tom, jak se s mimořádnými situacemi v uplynulých letech vypořádala Kanada. Nouzový stav, který Kanada uzákonila v roce 1988, byl poprvé použit ne na covid, ne v souvislosti s pandemií, ale až v nedávné době, kdy stovky a stovky kamionů, jejich řidičů a dalších protestujících úplně ochromily chod velkých měst a zejména hlavního města Ottawy. A to se stalo až dva roky po vypuknutí pandemie koronaviru. Tedy zatímco my v České republice jsme šli od nouzového stavu k nouzovému stavu, tak Kanada tento nouzový stav vůbec nepoužila. Navíc ho nikdy nepoužila ani předtím.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám, pane poslanče. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobrý podvečer, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové. Myslím, že pěkně navážu na to, co tady říkal můj předřečník, který se tak jako ptal, k čemu teď vláda potřebuje stav nouze, k čemu ho potřebujeme v České republice, a dával tady srovnání se stavy nouze v období dvou let covidu. Myslím si, že snad každý, kdo si četl to odůvodnění, které bylo doručeno poslankyním a poslancům, a kdo chápe souvislost psaného textu a jeho obsahu, tak si myslím, že pochopil ten obrovský rozdíl. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP