(16.50 hodin)

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji. Doufám, že jsme si jenom nerozuměli, protože já jsem samozřejmě neporovnával, a to ani nejde porovnávat, naše občany, kteří jsou na úřadu práce. Jenom jsem chtěl říct, že Češi mají pět měsíců nebo možná půl roku na to, aby si práci našli, a zároveň mají dávku v nezaměstnanosti po dobu této doby, a říkal jsem, že Češi mají v podstatě výhodu oproti Ukrajincům, když pominu všechna bezpečnostní rizika, psychickou vybavenost v danou chvíli, tak zároveň umí jazyk, znají to prostředí. A většinou i Češi na úřadu práce si hledají práci ve své erudici, v tom, v čem jsou vyučeni, vystudovaní, což v současné chvíli opět po Ukrajincích chceme, ať tady berou cokoli, ideálně za dva měsíce. Jak říkám, za mě ve chvíli, kdy ten člověk ani neví, jestli se třeba nechce zaměstnat z toho důvodu, protože má v plánu se vrátit, doufá, že se bude moci vrátit zpátky na Ukrajinu a že jeho domov bude ještě v pořádku, tak přece chtít po něm, aby hned první den nebo první týden začal přemýšlet nad tím, co tady bude dělat, když on si řekne: Ne, já doufám, že válka skončí, já doufám, že se vrátím domů a budu dělat to, co jsem dělal. Proto říkám, že ve chvíli, kdy se situace nějakým způsobem vyvíjí a ten člověk v danou chvíli je schopen později predikovat, jak se situace asi vyvíjet bude, byť se to nedá nikdy takto říct, tak je si myslím od nás velmi nešetrné chtít po nich, aby si tu práci našli za dva měsíce. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vaše faktická vyvolala vlnu dalších faktických. První je paní poslankyně Peštová a další s faktickou se hlásí paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Chtěla bych zareagovat na svého předřečníka. Ti, co jsou na pracáku, jak vy říkáte - nebo vy jste neřekl pracák, já říkám pracák - ty peníze, které jsou jim vypočítány, jsou vypočítány z příjmů, které měli předtím, a můžou tam být po dobu půl roku. A samozřejmě pro ně je to už dehonestace, že se tam vůbec dostali a shánějí si tu práci. Ale mě spíš zaujalo, teď jsem vám asi - možná mi to vysvětlíte, určitě si na mě dáte faktickou. Vy jste řekl, že oni sem přijdou a oni čekají na to, že válka skončí, a po tu dobu nebudou dělat nic tedy jako? Nebo? Asi jsem to špatně pochopila, ale tak to vyznělo. Takže oni sem přijdou, my jim budeme dávat sociální dávku a budeme se modlit za to, aby válka skončila do půl roku, nebo jak? Jenom jestli byste mi to mohl vysvětlit, děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já tedy doufám, že pan ministr vnitra určitě asi pak po nějakém souboru vystoupí, aby odpověděl na všechny mé dotazy.

V tuto chvíli bych ráda zareagovala na návrh pana Brázdila, který přichází s tím, aby se zkrátila doba, kdy by se jim platilo zdravotní pojištění, a musím říct, že určitě ten argument, který tady zazněl ohledně 60 dnů, tak když si vezmeme, že tedy teď máme 90 dnů od válečného konfliktu, tak někteří by vlastně se dostali do situace, že by byli druhý den bez toho, že by jim někdo platil zdravotní pojištění. Přesto si myslím, že návrh 90denní - a byla bych ráda, protože si myslím, že by tady mohl padnout popřípadě návrh i na 120 dní, protože opravdu, když se podíváte na to číslo v rámci toho, kolik lidí si dnes našlo zaměstnání, a může tam být samozřejmě bariéra jazyková a další věci, tak ten počet opravdu zatím není velký. Ano? A myslím si, že i když chápu, jestli ti lidé nevědí a tak dále, tak přece jenom si myslím, že určitě je pracovních příležitostí v naší republice hodně.

A chtěla bych popřípadě znát názor pana ministra vnitra ohledně případného návrhu na zkrácení na 120 dní placení zdravotního pojištění, protože to si myslím, že ta doba ještě neuplynula v rámci toho, kdo získal dočasnou ochranu. Myslím si, že by to určitě v praxi mohlo být aplikovatelné a mohlo by to být popřípadě i účinné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou chce reagovat pan poslanec Letocha. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji. Chtěl bych reagovat na ten dotaz, který na mě padl. Možná vás překvapím, ale já si opravdu myslím, že lidé, kteří utíkají z Ukrajiny před válkou, neutíkají s tím, že se tady zdrží nějakou delší dobu. Každý z nás věřím, že by doufal, že ta válka brzo skončí. Proto říkám, že člověk, který sem přijde, první týdny nepřemýšlí hned nad tím, kam půjde pracovat, jestli najde uplatnění ve vlastním oboru. On přemýšlí nad tím, co se děje u něj, má strach o své blízké, kteří tam zůstali, případně o ty, kteří jsou ještě na cestě sem. Ano, teď jsme se posunuli v čase, válka už nějakým způsobem má nějaký vývoj, a teď se bavíme o tom, za jak dlouho, když ten člověk nějak prozře a řekne: O. K., nemůžu se vrátit do země hned, je třeba, abych se zapojil do trhu práce, tak jsme tady přesně na tom začátku a můžeme se bavit, jestli je to po týdnu, po čtrnácti dnech nebo po měsíci, kdy si řekne: O. K., musím se naučit jazyk, musím se přizpůsobit do této společnosti. A proto tvrdím, že dva měsíce nebo tři měsíce na to je málo už jenom v porovnání s tím, a budu se opakovat, že český občan vlastně půl roku může hledat práci za podmínek, kdy má znalost jazyka, znalost místního prostředí, nemluvě o tom, že různorodost nabídky práce v regionech je taky jiná. Někde to jednoduše není možné ani pro naše občany, aby tak rychle našli práci, byť jsme, co se týče nezaměstnanosti, na poměrně nízké úrovni. Takže snad jsem vysvětlil dostatečně, jak jsem to myslel. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další faktická - paní poslankyně Peštová - a prosím, aby se připravila paní poslankyně Balaštíková.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Také bych chtěla samozřejmě zareagovat, možná trošku uhnu. Nevím, jestli jste to zaznamenali, ale od 1. června už Němci začínají házet kotvu, to znamená, že už začínají přibrzďovat a už tam ta podpora není tak štědrá, jako je u nás. Zřejmě si asi uvědomili, že systém udrží taky jenom něco. To znamená, že tam už nebude právě statut uprchlíka, hodí je to vlastně do sociálních dávek a budou si moct požádat o sociální dávku tak, jako si žádají ostatní Němci. Koukala jsem se - ještě to nemám prostudované celé, protože přece jenom je to všechno v němčině - ale v každém případě je tam limit - jakmile máte automobil, který má hodnotu nad 7 500 eur, tak vás donutí k tomu, abyste to auto nejdřív prodali, a pak teprve si mohli zažádat, protože tam se musí dělat majetkové přiznání k tomu, abyste získali sociální dávky. Ale říkám, teď to ještě dostudovávám. Až to budu mít kompletně celé, určitě tady ta debata nastane. Ale už i tam začínají brzdit, protože si uvědomují, že množství vynaložených peněz je opravdu velké. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím s faktickou paní poslankyni Balaštíkovou.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Zareagovala bych na svého předřečníka, kolegu. Myslím, že úplně nejste seznámen s tou situací, jak je. Já jsem pomáhala kolegyním, které chtěly ubytovat ukrajinské rodiny u sebe doma. Zrovna dneska jsem o tom hovořila s kolegy, že vlastně už v registračním centru bychom se jich měli ptát - a není pravda, že to nevědí, oni to vědí - a ten, kdo si sbalil kufry a odchází, je téměř na 70 % rozhodnutý, že se třeba vůbec nevrátí. Já jsem s těmi lidmi opravdu hovořila a mohu vám říct, že všem jsem řekla jednu věc: My jsme malá zemička, nemáme dostatek financí. Prosím vás, zcela určitě dojdeme do okamžiku, kdy budeme muset řešit, jak vás uživíme, a budeme chtít živit ty, kteří budou umět česky, nebo alespoň se domluví, najdou si práci a budou někde bydlet, nebudou bydlet u někoho. A tak jsem jim koupila slovník, koupila jsem jim ukrajinsko-českou učebnici, zapojila jsem je do on-line kurzu - to děkuji, že neziskovky vůbec něco takového udělaly - hledala jsem jim práci, dvě z těch rodin už bydlí a v podstatě učí se česky. To je potřeba jim říkat. A není pravdou, že by se nezapojili, ale je potřeba jim to vysvětlovat. Vláda přijde do okamžiku, kdy zjistí, že nemáme na to peníze a nebudeme na to mít, a my musíme počítat pouze s těmi, kteří už toto budou umět, ne je další tři měsíce udržovat v tom, že budou další peníze, protože oni promarní ty tři měsíce, které mohou hledat práci, ubytování a učit se češtinu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP