(9.30 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Neřeknu nic nového, že vláda tehdy nekonala, a proto jsme po dlouhoměsíčním vyjednávání společně s kolegou Sadovským a ostatními kluby dospěli k dohodě, jak by měl střet zájmů vypadat, a aby bylo vyhověno námitkám Ústavního soudu. Vytvořili jsme a podali jsme novelu zákona, která v podstatě nyní v tom znění, jak jsme to dohodli v minulém volebním období, přichází na řadu dnes.

Také ovšem musím konstatovat, že nečinnost vlády a to, že tehdejší novelu blokovalo hnutí ANO a KSČM, dospělo až tak daleko, že se Centrální registr oznámení uzavřel, a to zcela. Následně nebylo možno k těmto informacím se dostat ani přes zákon č. 106 o svobodném přístupu k informacím. Proto jsme tuto novelu podali znovu jako poslanecký návrh, nicméně konstatuje to samé, co je tam dnes. Nahlížení na majetková přiznání politiků bude na základě žádosti a ještě jsme doplnili, a to v tomto návrhu je také, že žadatel bude moci přistupovat do registru přes datové schránky a bankovní identitu, což si myslím, že je dobrý počin.

Dále došlo k zúžení okruhu neuvolněných veřejných funkcionářů, to znamená, že neuvolnění radní na obcích prvního a druhého typu a neuvolnění místostarostové na obcích prvního typu v podstatě na těch nejmenších, nebudou muset podávat majetková přiznání. Ty důvody, proč jsme toto udělali, byly následující - jsou to lidé, kteří pracují pro své obce ve svém volném čase, po práci, za minimální odměny.

Jsem moc ráda, že dnes dochází k dohodě a pravděpodobně tato novela bude schválena, protože je nutné, aby se otevřely Centrální registry oznámení, aby občané a veřejnost mohli přistupovat k našim majetkovým přiznáním tak, jak to má být.

Děkuji všem, kteří se v minulém volebním období podíleli na přípravě tohoto zákona, a doufám, že všichni tento zákon podpoříte. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní s přednostním právem pan předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážená vládo, vážené dámy a vážení pánové, já bych rád navázal na vystoupení předkladatele pana Vondráčka. (V lavicích ANO vyzvání mobil.) Počkám, než si kolegové z hnutí ANO vypnou telefony.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o ztišení mobilu!

 

Poslanec Jakub Michálek: Samozřejmě mám rád hudební produkci, nevím, jestli patří do Poslanecké sněmovny.

Připomeňme si, jak to bylo v minulém volebním období. On totiž ten příběh nebyl úplně tak, že hnutí ANO předložilo sluníčkový návrh, na kterém byl konsenzus, a pak tady se to nepodařilo dodiskutovat. Bylo to tak, že byl předložen návrh, který podepsaly téměř všechny kluby, a k tomuto návrhu jsem podal pozměňovací návrh, který v problematice střetu zájmů doplnil důležité pravidlo, aby bylo vymahatelné - které už tam dneska je, ale není vymahatelné - že politici nemají kontrolovat velké mediální domy. Tak by to mělo v demokracii fungovat, v demokracii to je tak, že média kontrolují politiky, ne že politici kontrolují média. Samozřejmě pokud politik kontroluje média, není úplně tak svobodná soutěž v demokracii a pak to může být zneužíváno například i proti jeho vlastním kolegům v politických stranách, když je potřeba zařídit nějaký exit, na někoho zatlačit a tak dále. Tohleto samozřejmě do politiky nepatří a projednával to i Ústavní soud, který potvrdil zásadu, že politici nemají v demokracii kontrolovat velké mediální domy, když přezkoumával ústavnost těchto opatření, ale současně v tom nálezu se upozorňuje, že ta úprava není tak vymahatelná, aby mohla v reálu fungovat.

V minulém volebním období ústavně-právní výbor posuzoval tento návrh a doporučil ho i hlasy kolegů z SPD, aby bylo skutečně zajištěno, že politici nebudou kontrolovat velké mediální domy, a od té doby hnutí ANO provozovalo obstrukce, aby se tento návrh nedostal na program jednání, takže drželi jako rukojmí celý systém majetkových přiznání, nebyl funkční, protože se tady ANO bálo toho, že by se hlasovalo o tom pozměňovacím návrhu, a nedopustilo svými hlasy, aby se dostal na program jednání.

V tomto volebním období koalice přišla s tím, že tento návrh, který se nepodařilo projednat v minulém volebním období, bude znovu projednán, a opět jsme svědky toho, že jsou tady rekordní obstrukce, kdy v podstatě doteď - viděli jsme to na mimořádné schůzi, která byla celá obstruována kvůli tomu, aby se nedostalo na střet zájmů - probíhaly obstrukce, bylo to odkládáno a odkládáno. V takovéto situaci, kdy je v podstatě paralyzován celý Parlament obstrukcemi, jsme se rozhodli, že už nebudeme dále otálet s tím, aby občané neměli přístup do evidence majetkových přiznání, a proto jsme přišli v koalici s návrhem, aby byl přednostně vyřešen problém netransparentnosti majetkových přiznání, protože kvůli těm obstrukcím lidé nemají dodneška - a myslím si, že to je i protiústavní - že nemají přístup k majetkovým přiznáním, na který mají právo, a je to součást veřejné kontroly, součást vyváženosti toho, když politici mají moc, tak je občané mají možnost kontrolovat. Čili proto jsme podpořili projednání tohoto návrhu.

Samozřejmě, ten návrh není úplně ideální, není tam vyřešen eIDAS, bankovní identita nebo národní identita, jsou tam jenom datové schránky. Myslím si, že se to asi neopsalo úplně ideálně. Návrh počítá s tím, že nebudou základní informace o nemovitostech, to jsme taky v minulém volebním období viděli velmi zábavné příběhy o tom, jak ministr nevěděl, že má šedesát nemovitostí ve Francii, bývalý předseda vlády měl taky nemovitosti ve Francii, všichni mají nemovitosti ve Francii, tak teď je tam na to výjimka, to nepovažuji za úplně ideální. A samozřejmě v tom návrhu nejsou ustanovení, která brání tomu, aby politici vlastnili velké mediální domy. To je velký deficit.

My jsme těm obstrukcím ustoupili, abychom co nejdříve umožnili přístup k majetkovým přiznáním, ale dál platí koaliční dohoda, že usilujeme o to, aby politici nevlastnili média. To je volební slib, který chceme splnit, a určitě se k tomu budeme vracet. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní je do diskuse přihlášena paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, já bych chtěla jenom shrnout stanovisko SPD, které se k tomuto návrhu zákona, k tisku 192, rádo připojuje i ve zkráceném čtení. Předřečníci tady shrnuli historii tohoto tisku a opravdu, bohužel ke dnešnímu dni je Centrální registr oznámení zablokován. Tímto tiskem dojde k jeho otevření, takže budeme moci jako občané kontrolovat ty, na které oznámení spadá.

Já bych chtěla konstatovat, že mediální domy jsou téma opravdu veliké a možná by stálo za úvahu se zamyslet, jak ovlivňujeme volbu rad - nejenom do České televize, ale i do rozhlasu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s přednostním právem je přihlášen pan předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP