(15.40 hodin)

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, děkuji za tu otázku. Samozřejmě, ceny energií jsou důležité a já se nijak ani nevyhýbám odpovědi ani nezpochybňuji tu závažnost. Ale buďme i u otázek přesní. Uznávám, že ty nové ceníky problém jsou, ale neříkejme, že to je problém pro všechny. Nové ceníky se přece týkají nových klientů. Takhle to je a takto se na to musíme dívat. Ano, problém to je, ale týká se to nových klientů.

Když jste zmínil, a tím jste začal, Deštník proti drahotě a že to nikomu nepomůže - no, já nevím, já se setkávám s jinými názory, ale to samozřejmě je možné, se na to třeba někdo dobře nepodíval, a proto se mu nezdá, že by mu to pomohlo. Tak všechny občany prosím, ať se podívají na Deštník proti drahotě a podívají se na to, co se týká přímo jich. A tam najdou Deštník pro rodiny s dětmi, Deštník pro seniory, Deštník pro bydlení, Deštník pro pohonné hmoty, pro podnikatele a firmy a tam se mohou podívat na to, co jsme pro ně udělali a co jim opravdu skutečně může pomoci.

A já jenom tady shrnu celkově, když jsem tady v jedné z předcházejících interpelací mluvil o tom, že jsme uvolnili téměř 100 miliard korun, tak jenom připomenu: 10 miliard na jednorázovou - zaokrouhluji ty částky - na podporu rodin s dětmi, 47 miliard korun jde na valorizaci důchodů v lednu a červnu, 4,2 miliardy na snížení spotřební daně na pohonné hmoty od června do září, abych byl i já přesný, 12 miliard jde na zvýšení slev na poplatníka pro rok 2022, které bylo schváleno už dřív, my jsme se na tom také podíleli. Až 7 miliard korun jde na podporu dětských skupin, 4 miliardy korun na zrušení silniční daně pro vozidla do 12 tun, 2 miliardy na zvýšení existenčního a životního minima a 2,5 miliardy na zvýšení příspěvku na bydlení a další prostředky jdou do dalších podpůrných programů. Tam je potřeba taky korektně říct, že se snažíme vytvořit i lepší podmínky pro občany, aby mohli ušetřit, aby mohli mít nižší spotřebu energií, což řada občanů o to má zájem. Proto jsme upravili Novou zelenou úsporám, upravili jsme podmínky pro získávání dotace tak, aby na to dosáhlo více občanů, i ti, kteří nemají větší množství vlastních prostředků, což byla předcházející podmínka. Takže i tady pomáháme občanům, aby měli sníženou spotřebu energie.

A samozřejmě, když se podíváte na konkrétní opatření, uvidíte, že lidem, kteří se dostávají do problémů s cenami energií, s jejich růstem, mají potíže, aby zaplatili náklady na bydlení, naše opatření opravdu mohou pomoci. Když si otevře občan - prosím, ať to lidé udělají - Deštník pro bydlení, zjistí, že na příspěvek na bydlení mají nově nárok další stovky tisíc domácností, a to včetně podnájemníků. Doposud bylo na příspěvcích na bydlení podle odhadu Ministerstva práce a sociálních věcí vyplaceno přes 2,5 miliardy korun a to není málo. Z toho je vidět, že lidé tento příspěvek využívají. A výše toho příspěvku taky není úplně malá. Když se podíváte, že za duben bylo vyplaceno 697 milionů korun pro 165 000 domácností, tak vám z toho vyjde, že průměrná měsíční výše příspěvku v dubnu činila přibližně 4 200 korun. Tak to mně, prosím, neříkejte, že není podstatné. A hlavně to neříkejte těm lidem, protože ti lidé takovouhle částku poznají a opravdu jim pomáhá.

Tak já ještě jednou všechny vyzývám, ať se podívají na Deštník proti drahotě, ať se podívají na tu část, která se jich týká, ať se nebojí požádat si o podporu ze strany státu. Jsme v nesmírně obtížné době a my děláme všechno pro to, aby si lidé s rostoucími cenami energií a potravin poradili.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane premiére. Já se zeptám, jestli pan poslanec chce položit doplňující otázku? Vidím, že ano. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo. Pane premiére, my doma máme deštník jeden a ten používáme venku, když prší. Nepotřebujeme žádných deset deštníků, které nefungují. Mně to připadá, že ten deštník nabízíte lidem, kteří jsou po krk v rybníku, a nabízíte jim deštník, aby nezmokli. Protože když se podíváme jenom do sousedního Německa, tak se podívejme na dnešní ceny paliv. Německo snižuje u benzinu o 8 korun, u nafty je to zhruba o polovinu. A mně právě v této konkrétní situaci napsalo pár lidí a napsalo mi, když v České republice se měla cena snížit o korunu padesát, tak mi napsali: V úterý nám cenu zvedli o korunu čtyřicet, aby nám ji následně o padesát halířů snížili. Taková je praxe u našich čerpacích pump.

Mně se tady vůbec nelíbí, jak se pořád říká: Ano, může za to vláda Andreje Babiše. (Předsedající: Pane poslanče, čas!) Když se dostanete do konce, může za to Putin anebo Kukla na Vysočině, když kraj přišel o 2,5 miliardy korun. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji a to byla doplňující otázka. Já bych v tuto chvíli požádala předsedu vlády o odpověď. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Já s tím, pane poslanče, docela šetřím, s tou kritikou. Já bych mohl být velmi kritický a nedělám to. Dělám jinou politiku a snažím se občanům říct, co pro ně děláme my, takže tady nežehrejte na to, že se někdo na něco vymlouvá, to já nedělám. Pusťte si někdy interpelace pana předsedy Babiše z minulého volebního období a uvidíte, jak se ty interpelace liší. Ale to já nechám na lidech, ať si to srovnají, však oni to dobře dokážou.

Vy se tady vysmíváte Deštníku, ale nevysmívejte se tomu! Lidé potřebují tu pomoc. Každý se nemá tak dobře jako třeba vy. Lidé potřebují pomoc a lidé ocení, že se vláda snaží a že vláda bojuje i proti cenám energií. Tak když mně tady vykládáte o tom, jaké jsou ceny v Německu, tak si srovnejme ceny benzinu a ceny nafty v Německu a v České republice k přelomu května a června, kde je můžeme srovnávat. Česká republika, cena benzinu 1,81 eura, Německo 2,13 eura. Cena nafty 1,87 eura, v Německu 2,04 eura. Já bych to tady nezmínil, kdybyste vy nepřišel s tím příkladem Německa, ale já myslím, že lidé to dobře vědí, protože kdo jezdí do okolních zemí, tak ví, kolik kde platí.

A k tomu bych taky připomenul, že my tady nesedíme se založenýma rukama a nedíváme se, jak rostou ceny pohonných hmot. My jsme udělali spoustu kroků. Zrušili jsme přimíchávání biosložky do pohonných hmot, snížili jsme spotřební daň nafty a benzinu o 1,50 koruny na litr od 1. června do 30. září a podotýkám, pane poslanče, že třeba u nafty jsme spotřební daň snížili na nejnižší možnou hranici, kterou povoluje Evropská unie.

Takže děláme pro občany dost, ano, všechna ta opatření, rádi bychom dělali ještě víc (Předsedající: Pane premiére, čas!), ale ty ceny se určují na světových trzích, to Česká republika ovlivnit nemůže, ale ovlivňujeme všechno, co je v naší moci, abychom cenu udrželi dole. (Potlesk především z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Překročil to pan premiér i pan interpelující pan poslanec, takže oba. Nyní s další interpelací vystoupí pan poslanec Oldřich Černý a připraví se paní poslankyně Karla Maříková. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane předsedo vlády, již na začátku května proběhla tiskem zpráva, že majitel významné energetické skupiny Pavel Tykač nabídl vládě, že jí prodá levnější proud ze svých uhelných elektráren. Stát by tak mohl získat několik terawatthodin elektřiny za cenu, za kterou se prodávala před válkou na Ukrajině. Dle informací z mnoha médií, která tuto informaci uveřejnila, firma pana Tykače nabízí konkrétně až 3 terawatthodiny elektřiny za rok, což odpovídá roční spotřebě více než milionu domácností. To je dosti významná kvantita a českým domácnostem by to velmi v této nelehké době pomohlo.

Nabídka kontraktu byla v médiích zmíněna na dva až tři roky. Jednalo by se o prodej elektřiny napřímo, tedy mimo burzu, což by znamenalo, jak jsem se dočetl, že by to byla elektřina bez emisních povolenek. K tomuto tématu se vyjádřil i ministr financí Stanjura k článku na webu Ministerstva financí 10. května, to je ale již více než tři týdny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP