(17.00 hodin)

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, mám dotaz bohužel na nepřítomného pana ministra Síkelu ohledně energie, zda zvažujete přijmout zákon na 50% zdanění zisků na energetické jádro? To je první otázka.

Druhá, zda zvažujete vykoupit za náhradu 30 % akcií ČEZu, abychom byli 100% vlastníky minoritních vlastníků?

Jak poradíte pracovnici zaměstnané na Finančním úřadě, která pracuje jako řadová úřednice s vysokou školou ekonomickou dvacet let, která má dvě děti, jak má zaplatit energie, když jenom její plat je ve výši veškerých energií - z čeho má tedy žít a živit dvě děti? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci, paní poslankyně. Pan ministr je omluven, obdržíte odpověď písemně.

Přistoupíme k interpelaci paní poslankyně Romany Fischerové, připraví se dále pan poslanec Roman Kubíček. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Romana Fischerová: Děkuji za slovo. Mám tady interpelaci na pana ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu, který tady bohužel není.

Vážený pane ministře, současná vláda nedostatečně řeší problém zvyšujících se cen plynu. Mám ve svém okolí konkrétní příklad drtivého dopadu vzrůstajících cen plynu na české podnikatele. Můj známý vlastní ruční sklárnu ve Zlínském kraji. Jedná se o jednu z nejstarších a nejdéle fungujících skláren v České republice. U nás i ve světě má tato sklárna velmi prestižní postavení. Každý kousek výrobku z této sklárny je uměleckým dílem našich výrobků sklářů mistrů a teď vidíme, že zvyšování cen plynu, se kterým současná vláda nedostatečně nebojuje, může ohrozit celou její existenci. Tuto sklárnu drtivě zasáhlo dramatické zvýšení cen plynu, který je nezbytný pro jejich výrobu. V porovnání s loňským rokem jde o nárůst o neuvěřitelných 567 %. Pro tuto sklárnu znamená měsíční nárůst nákladů na provoz firmy až o 1,6 milionu korun, přičemž celkové provozní náklady se pohybovaly okolo 5,5 milionu korun. Takové zvýšení cen je tedy pro tuto firmu skutečně zásadní. Pokud by měli nárůst nákladů kompenzovat zvyšováním cen svých výrobků, museli by jednoznačně zdražit až o 30 %, což je nereálné, pokud chtějí zůstat konkurenceschopní. Loni kupovali jednu megawatthodinu za 16 euro, dnes je to za 95 euro. Nákladově to je o 22 milionů korun víc oproti loňskému roku. V lednu 2021 za energie zaplatili 500 000 korun, v roce 2022 už to bylo 3,1 milionu korun, je to o 2,6 milionu korun více. Při takovém zvýšení cen by přišli o své zákazníky, museli by sklárnu zavřít a propustit všech sto zaměstnanců. Týkalo by se to nejen sto zaměstnanců, ale i jejich rodin, protože na příjmech (Předsedající: Čas.) jsou odkázané celé rodiny. Vážený pane ministře (Předsedající: Prosím, vypršel čas.), jak stát, potažmo Ministerstvo průmyslu a obchodu, které dostatečně neřeší (Předsedající: Prosím, vypršel čas.) prudký nárůst cen zemního plynu, hodlá pomoci této sklárně v Květné? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím velmi o dodržování času, všem musím měřit stejně. A nyní pan poslanec Roman Kubíček, připraví se paní poslankyně Iveta Štefanová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený nepřítomný pane ministře, mám na vás několik dotazů. V tisku jsem se dozvěděl o požadavcích konsorcia o jednání o ceně při dostavbě dálnice D4. Vím, že proběhl kontrolní den. Chtěl bych informace o tom, zda práce na dálnici D4 pokračují dle harmonogramu, zda se plní rozpočtový rámec, který na tuto dálnici byl stanoven, zda není ohroženo dokončení této stavby, které je plánováno na rok 2024, a zda probíhají přípravné práce na doproudování rychlostní komunikace na silnici I22 z Písku do Českých Budějovic s tím, aby mohli navázat na tuto stavbu. Stačí písemně, jak je to do těch 30 dnů. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Samozřejmě přesně takto obdržíte odpověď. A nyní prosím paní poslankyni Ivetu Štefanovou, připraví se pan poslanec Zdeněk Kettner. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, mám interpelaci na pana ministra vnitra pana Víta Rakušana. Vážený pane ministře, v pondělí 30. května 2022 se v městské části Praha 10 v Malešicích začalo stavět takzvané stanové město, které má sloužit jako přechodné ubytování pro ukrajinské uprchlíky, a to s kapacitou asi pro 150 lidí. K tomuto mám na vás několik otázek.

Za prvé, jací uprchlíci budou nebo jsou ubytováni v těchto stanech - zda se jedná o válečné uprchlíky z Ukrajiny, kteří u nás mají dle lex Ukrajina nárok na vízum strpění, a pro tyto se pak bude následně hledat ještě trvalejší ubytování, anebo zda se jedná o romské uprchlíky z Ukrajiny, kteří mají zároveň maďarské občanství? Jak dlouho budou tito lidé v těchto stanech ubytováni a jaký je další plán? A pokud se jedná o uprchlíky s maďarským občanstvím, jak bude vláda dále postupovat v řešení tohoto problému? Chtěla bych se zeptat, zda už vláda jednala s maďarskou stranou ohledně tohoto řešení, zda někdo jednal s těmi uprchlíky, zda jim byla nabídnuta možnost a pomoc odcestovat k hranicím Maďarska, tedy do země, jejíž jsou občany a kde žádný válečný konflikt není? Děkuji vám za vaše odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za interpelaci. Odpovědi samozřejmě obdržíte jako všichni ostatní písemně. Nyní pan poslanec Zdeněk Kettner, připraví se pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji za slovo. Můj dotaz se týká takzvané institucionalizace podpůrných pedagogických pozic, což samozřejmě rozhodně podpořím. Jde mi o to, že nyní se to bude pilotovat po dobu tří let a finance by měly přijít do škol až v roce 2025, přitom podobným způsobem v programu VIP kariéra od roku 2005 už to pilotováno bylo. Proč tedy ten tříletý odklad - jestli by to nešlo nějakým způsobem uspíšit?

Druhá věc, z návrhu vyplývá, že celkový počet školních psychologů a speciálních pedagogů by se měl zdvojnásobit. Mluví se ale o základních školách, takže vzhledem k situaci, která nastala na středním odborném učilišti v Praze, k té tragické události, zda se to bude týkat i středních škol?

A poslední dotaz. Nyní máme nějakých 100 úvazků ve středních školách, středních škol je přibližně asi 1 000, a 400 úvazků na základních školách, ale základních škol je 4 000, a my víme, že počet dětských psychologů a tak dál je nedostatečný. Takže zda je nějaký plán, jak docílit navýšení počtu těchto specialistů? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní s odpovědí pan ministr Petr Gazdík, prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík: Vážená paní předsedající, vážený pane poslanče, mám na vás jednu zdvořilou prosbu, sledujte mě víc, prosím. Sledujte můj Twitter, moje sociální sítě i stránky Ministerstva školství. Z nich byste zjistil, že operační program Jan Amos Komenský byl spuštěn v minulém a v tomto týdnu. V tomto týdnu to byly právě střední školy, tedy i střední odborné učiliště, o kterém jste mluvil. Celkem je tam 9 miliard korun na příští tři roky pro základní školy a celkem 4 miliardy korun pro střední školy, takže je to dostatečné finanční zázemí z prostředků Evropské unie, které umožní vytvořit školní týmy psychologů, speciálních pedagogů, sociálních pedagogů, asistentů pedagoga, týmy, které budou stabilní, které nebudou odcházet vždycky, když skončí podpůrná opatření nebo se žák přestěhuje, nebudou odcházet a tím s sebou vezmou veškerou znalost konkrétního prostředí, konkrétních lidí a informace o nich a možné, jak jim konkrétně možno pomoct. Z toho právě ten poměrně štědrý příspěvek Evropské unie je proto, aby toto vyzkoušení, testování tohoto programu bylo na mnohem větší úrovni, na úrovni v podstatě takřka všech škol. A už po vyhlášení toho programu, několik hodin potom, začaly na Ministerstvo školství přicházet první žádosti. Je o to poměrně velký zájem a ten program je poměrně flexibilní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP