(10.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní pan poslanec Král se svojí faktickou a připraví se s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Dobrý den, dámy a pánové. Paní kolegyně Peštová, prostřednictvím paní předsedající, nechápu, proč tady rozjíždíte tuto diskusi, když myslím, že všichni zúčastnění se snaží konstruktivně ji řešit v rámci pracovních skupin. A také bych podobně jako kolega Šimek si tady dovolil konstatovat, že prostě teď v tuto chvíli není čas na to, abychom tady říkali jakékoliv závěry. Stejně tak bych mohl otevřít svoje připomínky k tomuto zákonu, kdy si myslím, že je to promarněná příležitost udělat pozitivní krok vedoucí směrem k naplňování principů cirkulární ekonomiky, ale také to neděláme. Takže prosím, zdržme se toho a snažme se tu diskusi, která je skutečně konstruktivní a bohatá, velice rychle uzavřít, abychom už konečně zabránili té salámové metodě, kterou jsme zvolili, ať se to týká plánu odpadového hospodářství, strategických dokumentů jako cirkulární Česko, akční plán a vypisované dotační výzvy, protože pokud to neuděláme, riskujeme minimálně neúčelnost a nehospodárnost vynakládání veřejných prostředků.

Takže bych v tuto chvíli tu diskusi skutečně tady neotevíral, protože kvitujete to například, že nepředkládají jistí poslanci pozměňovací návrh, který se týká zálohování, ale pokud bychom v této diskusi dnes tady měli pokračovat, tak by se také mohlo stát, že ten pozměňovací návrh už k těmto sněmovním tiskům prostě někdo podá. Takže pojďme to řešit v rámci pracovních skupin, a ne tady na plénu Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová. Vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Teď bych chtěla tedy zareagovat na svého předřečníka, pana poslance Krále, prostřednictvím paní předsedající. Ale ta diskuse tady musí být! Ta diskuse tady musí být, protože tyto dva sněmovní tisky právě tyto zákony otevírají. Já jsem pouze pochválila tuto Poslaneckou sněmovnu, čímž navážu na dalšího předřečníka pana poslance Šimka, prostřednictvím paní předsedající, a já jsem ráda, že se to nestalo, protože ta doba, jak se mění, a bylo to řečeno správně, protože najednou i ty obce si uvědomily, že to je komodita, o kterou ony nechtějí přijít, protože ta komodita, za prvé, jí stoupá cena, a s tou komoditou se dál něco bude moct dělat. A určitě chápu, že tu povinnost mají nápojáři, kteří musí uvést, respektive musí dát 25 % recyklátu zpět do výroby a v roce 2030 30 % do výroby, ale i ty obce už začínají kalkulovat a začínají přemýšlet a chovají se s péčí řádného hospodáře. Prostě ta debata tady musí zaznít a já jsem ráda, že nikdo neudělal ten rychlý krok a že to tam nedal jako pozměňovací návrh. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Faktická poznámka pana poslance Václava Krále. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Král: Vážená paní kolegyně Peštová, ústy paní předsedající, obce začínají přicházet na to, že například dotřiďování směsného a komunálního odpadu tak brutálně zatíží obecní rozpočty, že možná už začínají přemýšlet také o tom, jestli náhodou zavedení povinného zálohování jim v tomto nepomůže. Myslím, že to tady zcela jasně řekl kolega Šimek před chviličkou, a pokud se budeme poslouchat při diskusi, tak si ušetříme cenné minuty na práci, kterou nutně potřebujeme vykonat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Další faktická poznámka paní poslankyně Peštové.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Pane kolego, my si asi nerozumíme, prostřednictvím paní předsedající. V dnešní době, kdy se nám zdražuje plyn, kdy se nám zdražuje elektřina, ty obce to vidí a hledají cestu. Dostávám telefony, kdy mě prosí starostové, abych jim objasnila, zda mají nebo nemají nárok na dotaci právě na třídicí linky nebo dotřiďovací linky nebo intenzifikaci těch třídicích linek, právě proto, že chtějí udělat ty koncovky, protože se chtějí odklonit od plynu, a ty dotační tituly tady jsou, takže já nevidím důvod, proč by to tady nezaznělo. Ať to tady zazní, ať ti starostové vědí, že ta cesta tady je. Buď se můžou odklonit od plynu a můžou jít touto cestou, anebo to postaví na zelené louce. A je dobré, když se to tady dozví. Takže tu diskusi bych tady klidně rozjela. Já s tím nemám problém. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní faktická poznámka pana poslance Šimka. Prosím.

 

Poslanec David Šimek: Mně to nedá a ještě jednou k tomu vystoupím. Dovolím si paní Peštové, prostřednictvím paní předsedající, říct, že skutečně, poslouchejme se. Říkám, že obce si velmi dobře uvědomují, že PET láhve jsou zajímavá komodita. Na druhou stranu uznávají, že pokud se opraví celý systém, celá ta zeď jednotlivých dalších faktorů, které v odpadovém hospodářství jsou, tak je možné, že se klidně obce zbaví PET láhví v rámci tohoto systému tak, aby vlastně ten systém byl narovnán, protože je možné, že třeba krabice nebo i další obaly, které jsou v systému, přinesou další peníze, protože je spousta černých pasažérů, kteří se dneska vezou na systému dotování v rámci jednotlivých EKO-KOMů a dalších organizací, a pokud toto se všecko narovná, je skutečně možné, že zálohování - v podstatě výpadek PET láhví v systému bude nahrazen jinými penězi, právě od jiných černých pasažérů, kteří se momentálně vezou. Pojďme se poslouchat. Ale myslím si, že teď je hlavním předmětem posunout to dále, protože tato diskuse skutečně patří na výbor pro životní prostředí, a ne asi sem na plénum.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Přesto ji povedeme dál, protože s faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Ještě nazpátek k panu poslanci, prostřednictvím paní předsedající, my si rozumíme, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající. Já jsem pochopila, co říkáte, že jsou tam ti černí pasažéři. Máme v současné době jenom jednu autorizovanou obalovou společnost, tady jich není víc. Tady je jenom jedna, protože zatím ještě žádná další nevznikla, respektive licenci nedostala právě proto, že to, co bylo podáváno, s největší pravděpodobností by asi neuspělo, nebo tak to vyhodnotilo ministerstvo, ale já vám rozumím. Ale on to bude velký problém. Jak do toho systému chcete dostat Amazon a další? Ta jednání tady byla, ale to je opravdu velký problém. To jsou společnosti, které jsou v zahraničí, a je těžké je donutit do toho, aby do toho systému sypaly peníze, protože to sem jde do naší země, takže to je na dlouho. Vím, že když jsem byla ve své funkci, tak jsme s tím měli velký problém. Ale těžko někoho donutíte, když má tamhle sídlo v Číně, aby vám tady sypal do systému autorizované obalové společnosti.

Já nemám problém se zálohováním, říkám, klidně zálohujme, ale zálohujme všechno - všechno, to znamená i mléčné nápoje, prostě když všechno, tak všechno. Ale právě to je ten problém, který tam nastává, a to, co tam bylo řečeno i u těch kulatých stolů, protože mlékaři samozřejmě nejsou schopni zaručit tu kvalitu. Zase tam jsou hygienici, tam už je zase Ministerstvo zdravotnictví, kteří říkají, v žádném případě takovéhle plasty se nemůžou zálohovat. Ale když všechno, protože ta povinnost je 90 % na všechny nápojové, ne na PETy, na všechny, i na ta mléka. Takže to je problém, který je neřešitelný, pokud samozřejmě by do toho někdo nevstupoval tím, že bude někomu dotovat nějaké ceny. To si myslím, že asi dělat nebude.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou ještě pan poslanec Král, paní poslankyně Balaštíková až následně. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Král: Paní kolegyně Peštová, ústy paní předsedající, když říkáte, že vám volají ti starostové, tak věřte, že nám také volají nejenom starostové, ale i zástupci výrobců, ekologických organizací a podobně, a ptají se, když tady mluvíte o tom Amazonu a tak dále, že to nejde, tak tito lidé se ptají, a proč to jde v jiných státech, řekl bych, ve všech státech Evropské unie, a proč to nejde v České republice? Možná právě proto, že jim dáváte špatné informace. Historicky možná se o posun směrem k cirkulární ekonomice nezasadilo ani Ministerstvo životního prostředí, když jste chtěla diskutovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Balaštíková s jejími dvěma minutami.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové, já bych chtěla zareagovat na předřečníka, prostřednictvím paní předsedající, kolegu Šimka. Prosím vás, já myslím, že to nepatří - ta diskuse - na výbory, protože ne všichni, kteří teď chceme k tomu diskutovat a dotýká se nás ta problematika, nemůžeme být členy výboru. To máme přece omezený počet a na Sněmovně se vždycky diskutuje to, co se nedá, nebo ti členové, kteří nemohou diskutovat ve výborech. Já samozřejmě třeba v podvýboru u životního prostředí jsem, tam jsem diskutovala, ale někteří kolegové ne, a stejně jako já nemohou být ve všech výborech, tak prosím neříkejte, že to sem nepatří. Patří to sem proto, že teď se mohou zapojit ostatní, kteří nebyli součástí výboru, a platí to o všem, nejenom o životním prostředí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP