(11.00 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

Naopak budu moc ráda, kdyby potom součástí dalších úprav třeba zákonů vůbec bylo třeba i nařízení, že všichni výrobci - já nevím - masných výrobků nebo tak, budou používat jeden obal, a ať nechají jenom na kreativitě svých manažerů, jak ten obal bude vypadat, ale aby neměl každý jiný. Já nevím, jestli třeba víte, že ony vám přímo řetězce nařizují, do jakých obalů se bude balit, a to je taky věc, která potom rozhoduje samozřejmě o ceně, o dostupnosti. Jsou to náklady, které bychom mohli opravdu úpravou toho zákona v budoucnu omezit, nákladovost tohoto rezortu. A bylo by to příjemné, že se opravdu stane i nařízení pod tou sankcí, že zkrátka bude jeden druh obalu a jenom to bude mít jinou nálepku nahoře. To samé se může týkat - samozřejmě, je to možná zase pro lékárenský průmysl nepříjemné - ale myslím si, že i tady bychom mohli jakýmsi způsobem omezit to, že každý to má jiné, že je to třeba zbytečně složité a ten kelímek potom používá takové různé podstavečky, nesmysly a my samozřejmě v tom globálu, když to spočítáme na tuny, ty kusy, tak zbytečně máme odpadu více.

A ještě bych chtěla udělat takovou vsuvku. Já už jsem k tomu mluvila cirka před měsícem a půl, když jsme se tady bavili o jednorázových plastech, že Evropa je tříprocentní znečišťovatel moří - protože to, že začínáme řešit samozřejmě znečištění životního prostředí plasty, vzniklo z důvodu, že máme znečištěné řeky, znečištěné moře. A já jsem tady řekla větu, že pokud nezačneme v třetích zemích, pokud opravdu nezačneme dělat edukaci a nebudeme jako Evropa vyvíjet tlak třeba i na dovozce tady těch obalů z těch jiných zemí, tak se toho prosím nezbavíme. A teď bych udělala jenom takovou odbočku. Navštívila jsem Egypt s manželem, manžel se šel podívat do Údolí králů a já jsem se šla podívat na odpadové hospodářství. A mohu vám říct, že to, co jsem viděla v přítocích Nilu, tak se divím, že je toho v těch mořích málo. A to je možná i tlak Evropy a edukace na tyhle země, protože jestliže my jako Evropa jsme tříprocentní znečišťovatel, tak kdybychom tady vytřídili úplně všechno, kdybychom to tady opravdu zvládli na sto procent, prosím vás, my jsme kapka v oceánu. A já nechci nikomu ani říkat - určitě to budeme řešit na podvýboru, já už jsem tady kolegy Krále, prostřednictvím pana předsedajícího, se na to jednou ptala, jestli třeba ví, jaké je odpadové hospodářství a jak to řeší v Řecku, protože to, co tam je, je katastrofa. A já si myslím, že to ještě nejsou ty země, které jsou tím nejhorším příkladem pro to, jak by to nemělo vypadat.

Takže tady spíš z tohoto místa bych chtěla apelovat na paní ministryni životního prostředí, aby tyto otázky určitě na radě ministrů otvírala, aby se o tom diskutovalo a abychom k tomu přistoupili komplexně, protože my jako Evropa mám trošku pocit, že chceme spasit svět - už jsem tuhletu větu řekla: My ho nespasíme, ale my se můžeme docela dobře zničit.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky, nejprve vystoupí pan poslanec Václav Král a připraví se pan poslanec David Šimek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Tak směrem k předřečníkům, ústy pana předsedajícího. Když jsme tady při pátku takhle a řešíme ty coming outy a vyznáváme se tady z lecčehos, kdo kam jezdí na dovolenou a kdo má koho rád, tak já jsem muž, já to řeknu napřímo. Já si vás také velice odborně vážím, nicméně prosím, uvědomme si to, že tento bod a tento návrh zákona, ten text, to znění, je produkt vlády minulé, a víte, že jsem to kritizoval a hledal jsem jiné cesty, jak se s tím náročným úkolem vypořádat, nicméně nakonec ve shodě s Ministerstvem životního prostředí jsme prostě šli touto cestou. Takže pokud tady kladete otázky a strašíte, že se zdraží výrobky a podobně, tak prosím pěkně, uvědomme si všichni, že je to produkt vaší vlády, tento text, a my se tady snažíme pouze minimalizovat škody a hledáme cesty, jak se posunout v hierarchii nakládání s odpady o pár příček nahoru.

A když se tady bavíme o tom, jak to udělat, tak cestou jsou nejenom sankce, ale i takzvaná ekomodulace a související poplatky, která má právě vést k tomu, aby výrobci volili obaly, které prostě lze lépe recyklovat. A pokud se tady bavíte o zálohování, že by něco mělo zdražit, no tak právě zálohování nic nezdraží, proto je to zálohování. To zálohování ten výrobek prostě nezdraží, a jako člověk, který konzumuje nápoje z vratných, respektive omyvatelných obalů, o tom něco málo vím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec David Šimek a po něm paní poslankyně Balaštíková. Prosím.

 

Poslanec David Šimek: Děkuji. Já si dovolím paní kolegyni Balaštíkové, prostřednictvím pana předsedajícího, jenom říct k jejímu vystoupení. Paní kolegyně, jestli budeme žít v tom, že plasty v České republice jsou skutečně jenom kapka v oceánu, tak takto by si to mohl říct každý. Jeden má kapku, jeden dvě, někdo toho má holt litr, ale skutečně každý se k tomu musí postavit čelem, a pokud vnímá, že ten problém je, tak ho musí začít řešit. Takže skutečně se k tomu stavme zodpovědně, i když je to jenom kapka v oceánu.

Druhá věc, kterou bych chtěl říci. Když si koupím ledničku, zaplatím k ledničce 100 korun recyklační poplatek a tím pádem vím, že až ta lednička jednou dožije a odnesu ji na sběrný dvůr, tak že jsem se v podstatě podílel už tím poplatkem na následné recyklaci. Proto se domnívám, že když si koupím mléko a koupím si ho v levnější nádobě nebo v levnějším materiálu, tak je pravda, že jsem ušetřil při nákupu, ale až se bude realizovat likvidace odpadu, následně zaplatím o to více poplatku za odpad. A já si myslím, že je potřeba se na to skutečně dívat v rámci celého systému a hledat řešení tak, aby nevznikaly vůbec v celém tom systému zbytečné výdaje, které občan systému zaplatí. A proto cesta recyklace je určitě správný směr, ale je potřeba to vzít skutečně komplexně. Proto i zde vlastně přicházíme momentálně jenom s dobrovolností a určitě je dobré pracovat - s dobrovolností zálohování - a určitě je dobré pracovat na tom a posouvat to nějakým směrem dál. Věřím tomu, že tady budeme v nejbližší době sedět a diskutovat o zavedení zálohování, ale v nějakém logickém smyslu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já jenom, vy jste byla přihlášena s faktickou poznámkou. Stáhla jste svou faktickou poznámku? Protože jste se odmazala, asi nechtíc. Prosím, máte slovo, a potom paní zpravodajka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Takže ještě jednou dobrý den. Prostřednictvím pana předsedajícího, na kolegu Krále. Prosím vás, já jsem vždycky, i když jsme byli vlastně v koaliční nebo ve vládě, já jsem vždycky silně bránila rezort zemědělství a potravinářství a mohu vám říci, že se svou kolegyní paní Berenikou Peštovou, prostřednictvím pana předsedajícího, jsme byly několikrát v obrovském sporu, a protože jsme obě silné a neústupné, možná by nás někdo mohlo nazvat fúrie, tak jsme se mnohokrát kvůli tomu pohádaly. Není to pravda, že bych to nedělala, to není pravda, to za prvé. Takže pan Král, prostřednictvím pana předsedajícího: chtěla bych vám vysvětlit, že to tak bylo, mnohdy jsme se hádaly, a to dokonce tehdejší pan ministr životního prostředí Brabec říkal: Nechci vidět, když vy dvě byste si vletěly do vlasů, to se rozloží obě ta ministerstva. Takže já jsem to dělala. Snažím se vždycky vidět široký problém, a když jsem byla na životním prostředí jako radní životního prostředí, tak jsem na to změnila trošku názor, protože jsem přestala obhajovat jenom zemědělství a potravinářství, musela jsem k tomu přibrat životní prostředí a můj pohled se změnil.

A k panu kolegovi Šimkovi, prostřednictvím pana předsedajícího. Prosím vás, já jsem rozhodně neřekla ne, vy jste mě špatně, kolego, pochopil, já jsem pro to. Já jsem jenom žádala, abychom vysvětlili, že cena se nezvedá, protože si to vymýšlí potravináři, ale abychom do edukování, proč to děláme, proč to musíme dělat a proč k tomu přistupujeme, vzali i tento rezort, abychom to vysvětlovali. Určitě nejsem ten, kdo říká: Nedělejme to, nestavme se k tomu. Já právě říkám ano, jenom chci, abychom na to víc mysleli, víc to diskutovali, do těch diskusí vzali i je a svým způsobem i jejich obhajobu a vysvětlili, proč se ten výrobek třeba zdražuje. A ani jsem nemyslela to, že k tomu máme přistoupit, že jsme kapkou v moři a nic nezměníme. (Předsedající: Váš čas!) Ne, dělejme to, ale ne na úkor toho, že my se zničíme a ostatní nezačnou. (Předsedající: Váš čas!) Dělejme to tak, aby museli začít i oni.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní Berenika Peštová. Prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP