(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Bohužel, situace už bude jenom horší, protože všechna tato opatření jste měli navrhnout v zimě, na jaře. SPD tady představovalo konkrétní návrhy, vy jste arogantně ty návrhy odmítali a teď už vám to proplouvá mezi prsty. Premiér Petr Fiala jezdí po zahraničí, místo aby se věnoval České republice. Jen minulý týden byl třikrát na zahraniční cestě, ale systémové návrhy proti zdražování na stole nejsou.

A s automobily, s tím zákazem spalovacích motorů - já vás upozorňuji, že to je obrovský problém, protože český průmysl je závislý na automobilovém průmyslu, pracuje tam obrovské množství českých občanů a generuje to i velké příjmy pro Českou republiku, takže to není jen o zaměstnanosti, to také - to je velmi důležité - že lidé budou přicházet o práci. Europoslanci, vládní poslanci, hlasují za zákaz spalovacích motorů, takže budou jenom dvakrát, třikrát dražší elektromobily, na které řada občanů nebude mít peníze. A máte vůbec domyšleno, co to udělá se zaměstnaností v České republice? Co to udělá s příjmy pro Českou republiku? Co to udělá s životní úrovní v České republice? Já myslím, jak tak znám poslance vládní koalice, oni hlasují jenom od boku, nemají to promyšlené, koncepce a strategie chybí, nebo hlasují pouze podle diktátu, co vám navrhují shora, což jsme viděli u volby Rady České televize, když jste si ofocovali volební lístky nebo jste si je vzájemně ukazovali, na to se ještě dostaneme zítra, samozřejmě, to bude ještě zítřejší téma. Zavádíte si tady mezi sebou severokorejský model, to znamená, z tajné volby jste udělali veřejnou, naštěstí jenom sami pro sebe zatím, ale to je vaše pojetí demokracie. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní přečtu další dvě omluvy, které přišly, a to od paní poslankyně Jílkové, která se omlouvá dnes mezi 17. hodinou až do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Pan poslanec Ondřej Benešík se omlouvá do 15.30 z pracovních důvodů.

Nyní dvě přednostní práva k pořadu schůze. Nejdříve pan místopředseda Havlíček, následně se připraví paní předsedkyně Schillerová a pak ještě několik dalších přihlášených. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, rád bych zařadil tři body. Postupně je představím a vysvětlím důvod, proč je žádám zařadit na dnešní jednání.

Podpora energií. Možná jsme zaregistrovali to, že jednotlivé země se začínají předhánět v energetické podpoře. Jenom za posledních pět dní se přihlásily k podpoře Španělsko a Portugalsko, a to ve výši 200 miliard korun. To je rámec, který si nechaly schválit v rámci Evropské komise na takzvaný iberský trh, konkrétně 150 miliard korun Španělsko a 50 miliard korun Portugalsko. Jejich cílem je vytvořit nástroje pro to, aby se energie na trzích těchto dvou zemích neprodávala za více než 40 eur za megawathodinu, a to v následujících šesti měsících. Jenom pro dokreslení, je to přibližně pětinásobně menší cena, než je dnešní cena na spotu v České republice.

Pokud jste zaregistrovali, Rakousko dnes přišlo s návrhem rámce 700 miliard korun, ještě jednou opakuji, 700 miliard korun, a to zejména na podporu sociální a dále na podporu podniků. Jenom připomínám, že Rakousko již před několika měsíci zavedlo plošnou podporu speciálním příplatkem pro všechny domácnosti.

Už jsem zde minule zmiňoval Německo, které kromě podpory pohonných hmot příspěvkem 4 až 8 korun na litr a speciálního motivačního tarifu pro všechny cestující veřejnou dopravou v Německu rovněž vyplácí plošně speciální příplatky na úrovni 300 eur pro každou rodinu, respektive dalších 100 eur pro rodiny s dětmi. A současně Německo již před několika měsíci zavedlo opatření, a to snížení na polovinu poplatků za obnovitelné zdroje.

A k tomu míří moje dva body, už tradiční, takřka co čtrnáct dní to zde představuji a do doby, než bude připravena účinná energetická pomoc, tak tak činit budu, protože zatím to, co připravuje vláda v rámci jakéhosi speciálního úsporného energetického tarifu, úplně důvěru nebudí - nejenom tím, že každý z ministrů říká jiné cifry, kolik se tedy do té podpory dá: nepletu-li se, ministr průmyslu a obchodu uvažuje, že by to mělo být mezi 16 až 25 miliardami, ministr školství v neděli zdvihl dokonce částku 50 miliard eur, ale neví se, jestli to bude tarif na aktuální ceny, jestli to bude speciální tarif vázaný na zvýšení ceny, jestli to bude zastropováno nějakou spotřebou domácnosti, od kdy to bude, jakým mechanismem se to bude vyplácet a všeobecně to je extrémně komplikované řešení, které není nikde ve světě vyzkoušeno. Netvrdíme, že se nedá něco podobného vymyslet, ale proč jdeme touto komplikovanou cestou, když můžeme využít zjednodušený nástroj, a to snížení plateb za obnovitelné zdroje, což pro firmy a domácnosti činí ročně 19 miliard korun. To by bylo za předpokladu, že by se odpustily stoprocentně tyto platby, ale dokonce my můžeme jít takzvaným záporným tarifem, což by fakticky znamenalo, že si vláda určí přesně výši příspěvku pro danou domácnost, případně pro firmu. Je to jednoduché, je to rychlé a je to do značné míry i symbolické, protože nikdo dnes nepochopí, že má platit za solární tunel, když máme energetickou krizi.

K tomu prosím bych zařadil tyto dva body - je to konkrétně bod 69, paní předsedkyně, návrh na vydání zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, a současně bod číslo 70, a to je návrh na vydání zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, a to z důvodu, že současně i navrhujeme, kde a jakým způsobem je možné využít financování odpuštění těchto plateb. Nejen že lze využít samozřejmě jiných zdrojů, ať už zdrojů rozpočtových, případně zdrojů ze společnosti ČEZ přes dividendu, pak ale zde máme zdroj Modernizačního fondu, a to takový, že než tam peníze z Evropské komise doputují, je možné touto změnou zákona využít tyto zdroje a částečně tím zaplatit tento podpůrný nástroj.

Třetí bod, který bych chtěl dnes navrhnout, je bod, který jsem nazval následovně: je to Informace o prodeji nemovitostí a firem ve státním vlastnictví. Hned vysvětlím, o co se jedná. Ještě před koncem roku jsme varovali před tím, aby se nevyprodával žádný majetek, aby se nevyprodávala státní aktiva, aby se neargumentovalo tím, že potřebujeme finance, aby se nepředkládaly příběhy ze zahraničí, a s určitou dávkou nadsázky jsem tehdy sdělil, že šíbři a různí kmotři nepochybně jsou už na značkách. Prostě nechtěli jsme se vrátit o dvacet, dvacet pět let nazpátek, do doby, kdy jsme zprivatizovali rafinerie, kdy jsme zprivatizovali přepravu plynu, kdy jsme zprivatizovali distribuci plynu, kdy jsme zprivatizovali nákupy a prodeje plynu čili obchodování, a doby, kdy jsme nešťastně zprivatizovali ČEZ, protože i díky tomu dnes nemá vláda prakticky žádný manévrovací prostor pro to, aby se cokoli dělo s velkoobchodními cenami energie. Druhá věc je, co lze dělat s tou takzvanou regulovanou složkou, ale to je to, co jsme zde řešili už mnohokrát. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP