(17.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. A nyní vystoupí pan poslanec Brabec, připraví se pan poslanec Hendrych. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, vážená vládo, jak řekl můj předřečník, tak já bych se jenom krátce zmínil o tom relativně nejvíce plošném návrhu, který hnutí ANO má, jakkoli samozřejmě asi víme, jaký osud při hlasování tento návrh nakonec bude mít, ale třeba se mýlím a získáme pro něj pozornost a podporu ze strany vládní koalice.

Tak jak bylo řečeno už mými předřečníky a nepochybně bude i dále řečeno, já myslím, že o tom, že vládní návrh v podstatě jednorázové dávky, jednorázového příspěvku, je nedostačující, tak o tom, myslím, má pochyby málokdo. A já si dokonce myslím, že pochyby, že je dostačující, mají i mnozí politici vládní koalice. Také už o tom tady byla dneska dlouhá debata, a ještě nesporně bude třeba i při jiných návrzích, v jaké momentálně samozřejmě jsme situaci - neuvěřitelně vysoká inflace a její dopady. A jak už řekli někteří ekonomové, takřka dokonalá ekonomická bouře, bohužel v tom negativním slova smyslu, která samozřejmě na naše občany doléhá a bude doléhat velmi citelně a bude samozřejmě doléhat především na rodiny s dětmi, to je to, co chceme našimi návrhy řešit.

A ten náš nejplošnější návrh - opravdu navážu na pana kolegu Juchelku - je právě o tom, že ten příspěvek pětitisícový by byl vyplácen po dobu šesti měsíců na každé nezaopatřené dítě až do věku 26 let. A já se ještě k němu krátce vrátím a přihlásím se k němu v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné odpoledne. Ujímám se řízení schůze.

Jsme v obecné rozpravě, kde eviduji dvě přihlášky. Nejprve vystoupí pan poslanec Igor Hendrych a připraví se paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Já primárně představím svůj pozměňovací návrh, respektive náš společný s panem kolegou Juchelkou, který je evidován pod číslem 910, ale ještě možná pár poznámek předtím.

Já jsem se dneska na výboru pro sociální politiku ptal pana ministra, odkud přišel na částku 1 milion korun, jestli to vychází z nějaké populační analýzy, nebo jestli to má nějaký metodologický základ, jestli pracujeme skutečně s nějakou metodologií v tomhle ohledu. Bylo mi řečeno, že ne, že se uvažovalo o nějakém rozpětí 0,8 až 1,2 milionu korun ročního příjmu, a nakonec došlo k jakési koaliční shodě. Mně se to moc nelíbí, protože si myslím, že na to, že jste na to měli dva měsíce, respektive ten první signál jste vyslali už před dvěma měsíci, že budete tuhletu speciální dávku, jestli to takhle lze nazvat, vytvářet, že na to bylo docela dost času, aby to bylo trochu více promyšleno, aby to bylo lépe argumentováno, proč se jedná zrovna o tu částku do 1 milionu korun. Ale budiž.

Pak mám ještě jeden problém, další jakoby odborný. Jeden ze základních principů sociální politiky - a nalezneme to v jakékoli odborné literatuře, ať už domácí, nebo zahraniční - hovoří o jakýchsi principech sociální politiky a jeden z těch nejzásadnějších je takzvaný princip spravedlnosti nebo princip sociální spravedlnosti. A tady narážíme, myslím si, značně. Já vám řeknu příklad. Matka samoživitelka, která má dvě děti, které již dovršily 18 let, na příspěvek nedosáhne. Dovršily toho věku třeba čerstvě. Na příspěvek nedosáhne, je samoživitelka. A teď tady máme například jako protiklad rodiče, kteří žijí spolu, ve společné domácnosti, jsou manželé, mají dvě děti, jsou v tom pásmu do 1 milionu korun a na děti, na ten příspěvek dosáhnou jenom proto, že ty děti ještě nedosáhly 18 let. Rodiče s jedním dítětem dosáhnou, matka samoživitelka se dvěma dětmi nedosáhne. Takže tenhle princip je podle mého názoru značně narušen, ale takových příkladů bychom tady mohli říct samozřejmě více, nechci zdržovat.

Půjdu k tomu svému pozměňovacímu návrhu nebo tomu našemu společnému pozměňovacímu návrhu. V principu jde o to, že on se vylučuje s tím naším hlavním základním pozměňovacím návrhem nebo s předcházejícími návrhy, kdy chceme tu dávku až do 26 let, které tady byly představeny. Je to jakýsi návrh alternativní, kompromisní, kdyby tyto návrhy neprošly, a týkalo by se to nezaopatřených dětí do 21 let, které se soustavně připravují studiem na své budoucí povolání na středních školách, respektive na středních odborných učilištích, gymnáziích a tak dále. Myslím si, že je důležité na tuhletu skupinu speciálně myslet, protože je opravdu obrovský rozdíl mezi středoškolákem, který už má 18 let nebo 19 let nebo často i 20 let, a mezi vysokoškolákem, který je starší a de facto je daleko více kompetentní k tomu, aby se eventuálně rozhodl, že si bude řekněme přivydělávat někde, protože pan ministr velice často argumentuje tím, že ti lidé v tomhle věku by měli chodit na brigády, respektive mohou chodit na brigády a tak dále, a tím pádem nějak zlepšovat socioekonomickou situaci rodiny, ve které žijí. Tak já si myslím, že je tam poměrně významná hranice mezi středoškoláky a mezi vysokoškoláky. Protože abychom říkali, že absolventským ročníkům, protože těch se to řekněme týká, po 18. roku věku, do 21 let, abychom jim říkali: Běžte na brigádu a potenciálně zanedbávejte svá středoškolská studia, to si myslím, že je špatně. Jestli člověk dokončí vysokou školu, nebo nedokončí, to už je trochu jiná věc, už kvalifikaci má, protože na vysokou školu se musí jít s maturitou, ale člověk, který je na střední škole a maturitu nemá, tak si myslím, že by se především měl věnovat svým školním povinnostem.

A z tohoto důvodu tedy navrhuji nebo navrhujeme tento pozměňovací návrh 910, kdy by se v případě, že by neprošly předcházející návrhy, které předložilo hnutí ANO, hlasovalo a zohlednil se věk 21 let za samozřejmě použití toho parametru, že se doloží, že ten člověk je stále studentem střední školy nebo učněm odborného učiliště. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám taky děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Hanzlíková, připraví se pan poslanec Marek Novák. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, také já bych se ráda vyjádřila k vládnímu návrhu zákona o jednorázovém příspěvku na dítě, ve kterém se tedy ve zkratce navrhuje pro rodiny s příjmem do 1 milionu hrubého na každé dítě do 18 let věku vyplatit jednorázově příspěvek ve výši 5 000.

Musím říci, že rodiny s dětmi, které vychází z analýz jako jedna z nejvíce ohrožených skupin obyvatel a které se již několik měsíců potýkají s finančními problémy díky vysoké inflaci, vysokým cenám energií, pohonných hmot, potravin a všech dalších produktů, stále čekají na pomoc státu. Nyní, po několika měsících, je předložen tento návrh, který ale pomůže opět pouze některým z rodin, a to těm, které mají dítě do 18 let, což je pro mě podmínka, která dává nejmenší logiku, zvlášť když si uvědomíme, že většina ostatních dávek zohledňuje nezaopatřené děti do 26 let.

Pokud si tedy v praxi představíme dvě nízkopříjmové rodiny, které mají zhruba stejné rozhodné příjmy, jedna má dítě, které studuje, je tedy nezaopatřené a zatím neoslavilo 18. narozeniny, tak příspěvek rodina dostane. Druhá rodina s téměř totožnými podmínkami, pouze s rozdílem, že jejich nezaopatřené studující dítě již oslavilo 18. narozeniny, tak příspěvek nedostane, ale obě tyto rodiny vzhledem k podobným nebo stejným příjmům se potýkají také se stejně závažnými finančními problémy. V současné situaci to vytváří opravdu velké nespravedlnosti a ponechává to část rodin bez pomoci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP