(19.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

A já se ptám, když máme vyhlášený stav legislativní nouze, a když má pan ministr vnitra většinu v Senátu, proč za těmi senátory nezašel a nepožádal je, aby to projednali už na začátku června. Vždyť my potřebujeme tu lex Ukrajinu II. Jestliže dneska říkáme, že někomu nechceme dát status dočasné ochrany, tak my se nemáme o co opřít, protože do současné chvíle má Ministerstvo vnitra na to, udělit ten status, 30 dní a to je velmi krátká doba, pokud chce někoho prověřovat, lustrovat, domlouvat a tak dále.

Takže když se podíváme na čísla, tak dneska máme 373 000 lidí, kteří získali status dočasné ochrany, a pouze 2 000 ne. A já to dávám samozřejmě za vinu panu ministrovi vnitra, že doteď tento důležitý právní předpis, který se tady na půdě Poslanecké sněmovny schválil 31. května, dodneška není platný ani účinný, a my ho potřebujeme. Potřebují ho všichni, všichni na něj čekají. A já tomu vůbec nerozumím, proč tedy se spěchalo, říkalo se: Musí se to 31. května schválit ve stavu legislativní nouze. A dneska je 14. června a ono to pořád neplatí. A dneska pan ministr vnitra přichází s lex Ukrajinou III. Zase říká: Musíme to rychle schválit. Ano, protože 30. června nám končí nouzový stav, a jestliže neschválíme tento předpis, nebudou moct kraje zajišťovat ubytování, nebudou ho moci mít proplacené, a zároveň nebudou moct zajišťovat ta krajská asistenční centra.

Ale opravdu jsem v naprostém šoku, že lex Ukrajina II není platná a není účinná po tolika dnech. Já určitě vítám, že současný předpis byl ve velké rychlosti projednán s kraji, že měly možnost k němu dát připomínky. Přesto jsem v současné chvíli velmi znepokojena tím, co se děje v rámci krajských asistenčních center, především jednoho asistenčního centra, a to je tady v Praze, které má ukončit svoji činnost zítra, a prakticky se neví, jakým způsobem se to bude řešit. Já vím, že vláda schválila... (V sále je hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Kolegyně, kolegové, prosím, abyste se utišili, ať může paní místopředsedkyně v klidu pokračovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji moc. Já vím, že vláda schválila svým usnesením, že kraje v rámci nouzového stavu musí zajišťovat krajská asistenční centra, a pan ministr vnitra se dneska s panem primátorem Hřibem viděl, ale prakticky ta schůzka neměla žádný výsledek. Takže pokud neměla žádný výsledek, vidíte, jakým způsobem na to reagují hejtmani. Je to nekolegiální, proč tedy nezajistil pan primátor Hřib krajské asistenční centrum do ukončení nouzového stavu? Někteří hejtmani řekli, že popřípadě i oni jsou připraveni to krajské asistenční centrum neprovozovat, byť dneska někteří řekli, že do konce června - ono je to logické, protože pokud je to dané usnesením vlády, tak by ho měli všichni dodržovat.

Zároveň bych tady chtěla zdůraznit, že ty kraje a ti hejtmani a ti starostové, kteří to všechno zajišťují, v rámci těch krajských asistenčních center a všech aktivit, které s tím měli spojené, nedostali ještě ani korunu. Ano, budete mi oponovat, budete říkat, dostali finanční prostředky za ubytování. A já vám znovu říkám, že prostředky, které dostali, tak je přeposlali těm, kteří to ubytování zajišťují, to znamená penziony, hotely, města, obce a tak dále. Takže já opravdu vnímám sněmovní tisk lex Ukrajinu III, kterou tady dneska máme, že jI určitě podpoříme, protože jinak by asi pan ministr vnitra přišel s tím, že bude chtít prodloužit nouzový stav, protože jsou jenom dvě možnosti, buď prodloužit nouzový stav, anebo mít toto na stole.

Myslím si, že už to mohlo být na stole před 19. květnem a nouzový stav se nemusel prodlužovat. My určitě budeme dávat doprovodné usnesení a já konečně věřím, že pan ministr vnitra ho dneska podpoří, aby kraje dostaly ty finanční prostředky, které všechny vynaložily - ale ony vynaložily daleko více - spojené právě s uprchlickou krizí, se zajištěním všech krajských asistenčních center, už s tím, co teď se děje v rámci Prahy. Tak věřím, že dneska konečně to doprovodné usnesení, které předložíme, že ho podpoří, aby ty kraje finanční prostředky dostaly a dostaly je co nejdříve, protože si je zaslouží. A určitě jste dneska tady slyšeli mého kolegu, že krajům nechybí - nejenom že nedostaly finanční prostředky na výdaje, které mají spojené s uprchlickou krizí, ale ony jim chybí i finanční prostředky na financování sociálních služeb ta částka je už 4,5 miliardy. Ale ono to nechybí hejtmanům, ono to chybí pak těm lidem, kteří využívají ty služby. Oni když ty prostředky mít nebudou, tak oni nebudou moct dělat další věci v rámci toho kraje.

A nemusím připomínat, že my tady nemáme pouze uprchlickou krizi, o které já neustále říkám, a pan ministr vnitra to nerad slyší, že není dobře řízená, ta uprchlická krize, ale máme tady i hospodářskou krizi, kterou neřeší vůbec nikdo. Já předpokládám, že pan ministr vnitra určitě bude reagovat, určitě by mě zajímalo, jakým způsobem se bude řešit krajské asistenční centrum v Praze. Chtěla bych se ho zeptat, jestli tedy dojde k tomu, že se bude naplňovat usnesení vlády, které bylo přijato v rámci nouzového stavu, že to musí kraje zajišťovat, popřípadě jestli bude provozovat krajské asistenční centrum Ministerstvo vnitra, potažmo stát, protože on může provozovat to krajské asistenční centrum.

A až se schválí lex Ukrajina III, to je ten tisk, který máme dnes na stole, tak pokud některý kraj už nebude mít za povinnost provozovat to krajské asistenční centrum. Proto bych byla velmi opatrná k těm krajům, to, co vynakládají a to, co dělají, nezaplatit, protože ty kraje opravdu od 1. července mohou říct: My už to nebudeme provozovat. A pokud to řeknou, už se nebude moct nic s tím dělat. Děkuju vám za pozornost. (Slabý potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další v obecné rozpravě vystoupí pan poslanec Koten, který přednese stanovisko poslaneckého klubu hnutí SPD ke sněmovnímu tisku, který právě projednáváme. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, dámy a pánové. Já bych tady rád vypíchl několik momentů, co jsme tady slyšeli před chvílí od paní předřečnice, vaším prostřednictvím. Ten závěr, tedy že hejtmani a další nebudou muset provozovat ta krajská asistenční centra, eventuálně primátoři, to samozřejmě se může stát.

A já tady v té novele v podstatě vidím několik takových pohledů. Vlastně už na začátku celého toho zákona zní, že vláda tímto zákonem na základě usnesení vlády může nařizovat krajům, ať hejtmanům, nebo primátorům, může nařizovat, tedy jak krajům, městům, obcím, ubytování příchozích migrantů, ale to i přesto, že v těch krajích anebo v obcích již nejsou žádné kapacity pro tuto činnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP