(20.20 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Samozřejmě, pokud obec nebo ten, kdo tuto stavbu bude - stavebník - objednávat, chce dostat do toho režimu, že po té době nebo i dříve budou doplněny i všechny náležitosti, například změna územního plánu, tak potom ta stavba, po těch třech letech, už funguje normálně v režimu, je zkolaudována pro ty účely, ke kterým je, nicméně pokud se takto nestane, tato stavba by následně musela být odstraněna.

Nechává to tedy skutečně možnost jít cestou budování nějakých dočasných staveb, které potom už pozbudou svůj účel, třeba se demontují, pokud to bude modulární typ stavby, a tyto buďto někam odvézt, darovat, prodat či s nimi jinak nakládat pro ty potřeby, anebo pokud se to během těch tří let přiblíží nebo ta úprava již od počátku bude mířena k tomu, že se předpokládá, že ta dočasnost bude následnými úpravami a sladěním s požadavky přebita, tak tato stavba normálně zůstává potom v tom režimu, pro který je zkolaudována, k využití obci, kraji nebo tomu, kdo tuto stavbu se rozhodl pořídit.

I změna územního plánu, v podstatě to funguje tak - já jsem dával příklad staré fabriky, ale může to být cokoliv jiného, fabriku jsme zvolili, protože to je podle územního plánu oblast, kde se má provozovat nějaká třeba průmyslová činnost, v územním plánu to takto je zaneseno, vy se rozhodnete, že tam třeba bude ubytovna, jdete touto cestou - samozřejmě to pak vyžaduje, pokud by to měla být stavba, která bude i po třech letech dále provozována s tímto účelem, soulad s územním plánem a jeho změnu, která v tom režimu musí být potom projednána.

Já jsem chtěl poděkovat dnes na výboru, byli jsme tedy asi dvě hodiny nebo hodinu a půl trvalo to jednání, snažili jsme se zodpovědět dotazy, pokud padnou zde i na Sněmovně, budu se snažit na ně adekvátně reagovat a najít odpověď. Jinak bych postupoval tak, pokud nebude jiná vůle Sněmovny v rámci vystoupení, že bych spíše sbíral poznámky a vystoupil bych vždycky souhrnně, neboť ne každý poslanec třeba sleduje v sále, ale je někde na chodbách u televize, může prošvihnout nějakou odpověď, kdyby se třeba ty dotazy opakovaly, aby to potom bylo celé najednou.

Já vám děkuji za projednání návrhu tohoto zákona a za jeho podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A jelikož výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, jemuž byl vládní návrh zákona přikázán rozhodnutím paní předsedkyně, jej projednal a přijal usnesení, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 228/1, tak nyní prosím, aby se slova ujal pan zpravodaj výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, pan poslanec Jiří Havránek. Prosím, abyste nás informoval o projednání tohoto návrhu ve výboru, případně odůvodnil pozměňovací návrhy. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Paní místopředsedkyně, já vám děkuji za slovo. Milé kolegyně, kolegové, členové vlády, pan místopředseda vlády tu měl poměrně rozsáhlé slovo, já jen doplním několik drobností. Vláda návrh schválila svým 445. usnesením ze dne 1. června 2022 a následujícího dne, 2. 6., byl rozeslán nám poslancům jako sněmovní tisk 228. Jak zde již zaznělo, cílem návrhu zákona je v reakci na migrační vlnu vyvolanou ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny zjednodušit a zrychlit proces umisťování a povolování staveb k zajištění základních životních potřeb dotčených osob v oblasti bydlení nebo ubytování a podle potřeby rovněž v oblasti vzdělávání a sociální nebo zdravotní péče.

Co se týče projednávání dnes na výboru, já bych chtěl opravdu poděkovat všem kolegyním a kolegům, kteří na tomto jednání výboru byli, protože si myslím, že přestože trvalo dvě hodiny, bylo opravdu konsenzuální a následně celé usnesení, stejně tak i pozměňovací návrhy jsme schválili jednohlasně, což mě v této Sněmovně opravdu těší a pro mě jako pro nováčka je to samozřejmě příjemnou změnou.

K samotnému usnesení. Bylo to tedy 36. usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj z naší dnešní 8. schůze, kde "po úvodním slově pana doktora Ivana Bartoše, ministra pro místní rozvoj, po zpravodajské zprávě pana poslance inženýra Jiřího Havránka a po rozpravě výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny

I. navrhuje Poslanecké sněmovně, aby se konala obecná rozprava o návrhu zákona;

II. navrhuje Poslanecké sněmovně, aby se vedla podrobná rozprava ke všem částem návrhu zákona;

III. navrhuje Poslanecké sněmovně, aby své jednání k tomuto návrhu zákona ukončila nejpozději do 24. hodiny dnešního dne;

IV. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona o zvláštních postupech v oblasti územního plánování a stavebního řádu v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, sněmovní tisk 228, ve znění pozměňovacího návrhu", který jsme přijali, jsou to tři jednoduché body opravdu formátu leg techu,

"a V. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil Poslaneckou sněmovnu a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy."

Toto je tedy usnesení našeho výboru pro veřejnou správu. Já ještě jednou všem děkuji, a jak jsem již řekl, to jednání bylo opravdu přínosné, jednoduché, rychlé a věřím, že i zde ve Sněmovně se s touto důležitou normou zvládneme rychle vypořádat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji, pane zpravodaji. A já nyní zagonguji.

 

Protože my rozhodneme, zda povedeme obecnou rozpravu.

A zahajuji hlasování. Kdo je pro, abychom vedli obecnou rozpravu? Kdo je proti tomu, abychom vedli obecnou rozpravu?

hlasování číslo 91 bylo přihlášeno 166 poslanců a poslankyň, pro 118, proti 0.

 

Čili schválili jsme obecnou rozpravu, kterou já tímto otevírám. A do obecné rozpravy je řádně přihlášena paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Tady už bylo hodně řečeno jak panem ministrem, tak panem zpravodajem. My jsme se tomu tisku skutečně velmi intenzivně a do hloubky věnovali v rámci výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, přesto mi dovolte upozornit na některé - z mého pohledu - problematické pasáže, které v tomto zákonu jsou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP