(21.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dále my jsme navrhovali jako SPD, aby to byly pozměňovací návrhy naší poslankyně Lucie Šafránkové, aby pětitisícový příspěvek nebyl podmíněn tou výší příjmu, tou hranicí milion korun. My jsme chtěli, aby, protože to zdražování se týká všech, všem rodinám v České republice se zdražuje, a my jsme chtěli, protože je to v podstatě jediná, jediná pomoc, kterou vláda za půl roku působení tady vůbec navrhla, a to ještě jenom jednorázová, dílčí, je to nedostatečné, samozřejmě, není to ani plošné, takže my jsme to samozřejmě podpořili. Ale ten váš návrh je nedostatečný, byl nekvalitně připraven, jak vidíme, je nesystémový, nespravedlivý a přišel pozdě. My jsme samozřejmě chtěli, aby na to měli nárok všichni rodiče dětí za těch podmínek, co jsem říkal, a ono by to zlevnilo i tu administraci.

A musí za každou cenu vládní poslankyně za mnou mluvit a rušit mě, opravdu? Za každou cenu? Neumíte to vydržet? Tak, to je opravdu dobře, je to dáma, tak já nebudu nic říkat. Zajímavé chování. Tak.

A já jsem - a ono by to snížilo i tu administrativní zátěž úřadům práce, protože takhle se zatíží velmi ty úřady práce. To znamená, toto jsem chtěl pojmenovat, tady jsem chtěl říci na rovinu, aby to slyšeli občané, že co byl návrh SPD, pro koho jsme to navrhovali my a čemu vláda tady zabránila, čemu zamezila. Vláda poškodila rodiče dětí od 18 do 26 let, kteří mají děti, které studují nebo mají zdravotně postižené nezaopatřené děti, prostě všech nezaopatřených dětí se to týká. Bohužel, to je vláda Petra Fialy, takže takhle to bohužel dopadlo. A SPD dál bude bojovat za všechny slušné občany. Pro SPD je skutečně rodina na prvním místě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, a nyní tedy ukončuji projednávání tohoto bodu, formálně i bodu 144.

 

A my můžeme přikročit k projednávání bodu 145, je ve třetím čtení. Já tedy otevírám tento přerušený bod číslo

 

145.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 67/2022 Sb., o opatřeních
v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny
vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění zákona č. …/2022 Sb.
/sněmovní tisk 244/ - zkrácené jednání

A nyní poprosím pana zpravodaje výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, pana poslance Stanislava Fridricha, aby se mnou od stolku zpravodajů sledoval rozpravu, kterou tímto otevírám. Otázka je, zda se do rozpravy někdo přihlásí. Nikoho nevnímám, takže tímto rozpravu končím.

Optám se, zda je zájem o závěrečná slova, čistě pro pořádek? Děkuji. A poprosím nyní pana zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Fridrich: Návrh procedury je celkem jednoduchý vzhledem k tomu, že nebyl podán návrh na zamítnutí a nebyly taky podány žádné technicky legislativní úpravy, takže ten návrh hlasování je za prvé hlasování o pozměňovacím návrhu poslance Ivo Vondráka, za druhé hlasování o pozměňovacím návrhu poslance Zdeňka Kettnera a za třetí hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám velmi děkuji, pane zpravodaji. Je nějaký protinávrh, jiný návrh k proceduře? Není tomu tak.

 

Takže nyní zahajuji hlasování o navržené proceduře. Prosím, kdo je pro navrženou proceduru? Kdo je případně proti navržené proceduře?

hlasování 103 bylo přihlášeno 165 poslanců a poslankyň, pro 157, proti nula. Čili navržená procedura byla přijata. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Stanislav Fridrich: Takže nyní bych vás požádal o hlasování o pozměňovacím návrhu poslance Ivo Vondráka. Je veden pod sněmovním dokumentem číslo 912.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A stanovisko pana ministra? (Nesouhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

hlasování 104 bylo přihlášeno 165 hlasujících, pro 75, proti 80. Tento návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Fridrich: Druhé hlasování by bylo o pozměňovacím návrhu poslance Zdeňka Kettnera, sněmovní dokument číslo 916.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím o stanovisko. (Nesouhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento pozměňovací návrh? Kdo je proti?

hlasování 105 přihlášeno 166 hlasujících, pro 22, proti 135. Tento návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Stanislav Fridrich: A třetí hlasování by bylo o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane zpravodaji. Já tedy přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 67/2022 Sb., o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění zákona č. .../2022 Sb. podle sněmovního tisku 244, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

V hlasování 106 hlasovalo 166 poslanců a poslankyň, pro 146, proti 18. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Tímto tedy děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji a projednávání tohoto návrhu končím. A končím i tento bod.

 

A otevírám bod číslo

 

146.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 65/2022 Sb.,
o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny
vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, ve znění zákona č. …/2022 Sb.
/sněmovní tisk 243/ - zkrácené jednání

Jsme ve třetím čtení a já opět poprosím pana zpravodaje výboru pro bezpečnost, pana poslance Martina Exnera, aby spolu se mnou sledoval od stolku zpravodajů rozpravu. A tu rozpravu nyní otevírám. Nevnímám zájem o vystoupení v rozpravě, takže pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Pro pořádek: Je zájem o závěrečné slovo, pane ministře? Patrně není zájem o závěrečné slovo. A poprosím nyní pana zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou. Prosím.

 

Poslanec Martin Exner: Takže máme jeden pozměňovací návrh. Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán, legislativně technické úpravy nebyly provedeny, ale máme tady pozměňovací návrh pana poslance Jurečky pod sněmovním dokumentem 918, kde měníme ten pětitisícový příspěvek na příspěvek ve výši životního minima.

A pak tady mám doprovodná usnesení paní Mračkové Vildumetzové. Za prvé: "Poslanecká sněmovna vyzývá vládu poslat finanční prostředky krajům a hlavnímu městu Praha za veškeré náklady spojené s řešením uprchlické krize s termínem do 24. 6. 2022."

A druhý návrh usnesení je: "Poslanecká sněmovna vyzývá ministra vnitra, aby v případě uzavření KACPU v Praze primátorem hlavního města Prahy neprodleně zajistil jeho další provoz."

Takže asi nejdříve bychom hlasovali o tom pozměňovacím návrhu, jestli se nepletu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Určitě. Jenom se domnívám, že je třeba se ujednotit, pane zpravodaji. Určitě pozměňovací návrh, potom se většinou hlasuje celý návrh zákona a pak ta doprovodná usnesení. (Ano.) Takže jestli mohu takto dát hlasovat o tom návrhu procedury? (Ano.)

Slyším žádost o odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Prosím, přihlaste se vašimi registračními kartami. Ještě zagonguji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP