(12.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní tedy již nikdo další do rozpravy přihlášen není a nikdo další tak nečiní, takže rozpravu tímto končím.

Je zájem o závěrečná slova? Zeptám se jak pana zpravodaje, tak pana navrhovatele. (Ne. Není.)

Není tomu tak, tak přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, protože budeme návrh usnesení hlasovat.

Ještě se přece jen hlásí pan navrhovatel. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní předsedkyně. Abychom dostáli všemu, co musíme udělat dle jednacího řádu, tak se tímto hlásím k návrhu usnesení tak, jak jsem ho přednesl na začátku rozpravy k tomuto bodu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Je zájem o odhlášení, proto vás všechny žádám o opětovné přihlášení vašimi identifikačními kartami.

 

Připomínám, že budeme hlasovat návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k bodu 25. schůze Poslanecké sněmovny - Podpora územní celistvosti Ukrajiny a odsouzení válečné agrese Ruské federace - tak, jak tady navrhovatelem panem poslancem Markem Výborným bylo načteno. Počet přítomných se již ustálil.

Tedy zahajuji hlasování o předneseném návrhu usnesení a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 127 přihlášeno 155 poslankyň a poslanců, pro 137, proti 17. Návrh byl přijat.

 

Děkuji vám a uzavírám projednávání tohoto bodu. (Potlesk v sále.) Ještě jednou děkuji jak panu zpravodaji, tak panu navrhovateli.

 

Vracíme se v pořadu k přerušenému bodu číslo

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 104/2013 Sb.,
o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních, ve znění pozdějších předpisů,
a některé další zákony
/sněmovní tisk 175/ - prvé čtení

Nacházíme se v obecné rozpravě, kde projednávání tohoto bodu dopoledne skončilo. Nyní je přihlášena do obecné rozpravy paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím jak pana zpravodaje, tak pana navrhovatele, o zaujetí míst u stolku zpravodajů. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Vážení zástupci vlády, vážené kolegyně, kolegové. Myslím si, že pan kolega Kohoutek tady velmi detailně konstatoval, co předložený tisk vlastně řeší. Konstatoval to na rozdíl od pana zpravodaje, ale nebudu to komentovat, myslím si, že k tomu se vyjádřily kolegyně z ANO. Já bych chtěla víceméně zopakovat, že předložená novela reaguje na přijetí nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropské unie, Dohody o obchodu a spolupráci mezi Evropskou unií a Evropským společenstvím pro atomovou energii na jedné straně a Spojeným královstvím Velké Británie a Severního Irska na straně druhé. (Silný hluk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně, nechtěla jsem vstupovat přímo do vaší řeči, ale chci požádat kolegy a kolegyně o ztišení, přesunutí jejich rozhovorů do předsálí, aby atmosféra byla důstojná. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Mockrát děkuji. Dále vlastně navazuje na rozsudek Soudního dvora Evropské unie a požadavky na sjednocení postupu v rámci mezinárodní justiční spolupráce ve věcech trestních a odstranění nedostatků zjištěných v rámci vyhodnocení dosavadní aplikace právní úpravy obsažené v zákoně o mezinárodní justiční spolupráci ve věcech trestních. Novela se tedy věnuje otázkám soudní spolupráce v rámci Evropské unie v trestních věcech.

V rámci nařízení dochází k modernizaci struktury Eurojust. Nařízení se také věnuje zajištění a konfiskaci majetku plynoucího z trestného činu. Rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie se týká evropského zatýkacího rozkazu a postupů předávání mezi členskými státy.

SPD tento návrh zákona podpoří. Uvidíme ještě v rámci dalších diskusí. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní se s faktickou poznámkou přihlásila paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové, já bych se vrátila k tomu, co se stalo před přerušením projednávání toho bodu. Víte, když jsem zpravodaj zákona o státní službě, tak zákon byl vložen do systému 13. 5., 18. 5. se vyjádřila vláda a 1. 6. už to bylo na plénu. Tento zákon, který se projednává nyní, byl vložen přibližně v polovině března letošního roku do systému a také organizační výbor ustanovil zpravodajem pana poslance Koláře.

Vždycky, když organizační výbor někoho ustanoví zpravodajem, dostane potom dopis, kde je mu oznámeno, že se stal zpravodajem, tak mě překvapuje, že pan poslanec Kolář, prostřednictvím paní předsedkyně, byl dneska absolutně nepřipraven a vypadalo to, že je překvapen, že je vůbec zpravodajem.

Dále chci uvést, že to, že někdo zpravodajuje, se dozví nejenom tím, že mu dojde ten dopis, ale když se poslanec připravuje na jednání, může se podívat do programu, kde je napsáno, kdo je navrhovatelem zákona a také kdo je zpravodajem. To znamená, nic nebránilo kolegovi, který dělal zpravodaje, se s tím seznámit a být připraven na dnešní jednání.

Já se musím opravdu ohradit vůči tomu, aby lidé, kteří zcela ignorují svoje pracovní povinnosti - protože my máme nějaké pracovní povinnosti, já se domnívám, že je naše práce si to přečíst, a když jsem něčeho zpravodajem, o tom alespoň něco vědět - tak by prostě tuhle činnost neměli vykonávat. Anebo doporučuji panu starostovi, aby jako já se vzdal funkce starosty. Já jsem se po složení poslaneckého slibu... (Předsedající: Čas.) Děkuji. Ještě se vyjádřím.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy není přihlášen ani v rozpravě, ani s faktickou poznámkou nikdo. Proto končím obecnou rozpravu.

Nezazněl žádný návrh na hlasování.

Zájem o závěrečná slova ze strany pana ministra není, nicméně ze strany pana zpravodaje je. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Ondřej Kolář: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já tady nebudu zabíhat do toho, co se stalo předtím. Jsem člověk, který umí uznat chybu, tedy ji uznávám. Jenom zrekapituluji. Předloženým návrhem - což je vládní návrh - se mění zákon č. 104/2013 Sb., o mezinárodní justiční spolupráci. Tento návrh reaguje hlavně na nedostatky, čili budeme odstraňovat nedostatky, které se tady nacházejí. Provádějí se změny, jejichž účelem je sladění úpravy tam, kde je to vhodné, jak vůči členským státům Evropské unie, tak vůči například Spojenému království.

Všechno již tady bylo řečeno. Děkuji kolegům, kteří to řekli ve svých obsáhlých řečech. Já jsem to víceméně teď zrekapituloval. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nezazněl žádný návrh ani na zamítnutí či vrácení předloženého návrhu, proto se budeme nyní zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo jiný garanční výbor? Nikoho takového nevidím. Přistoupíme nyní k hlasování.

Je zde zájem o odhlášení, proto vás všechny žádám o opětovné přihlášení vašimi identifikačními kartami. Jakmile se počet přihlášených ustálí, budeme hlasovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP